Élet-Stílus

Tom Feltont sosem érdekelte a Dramione, szívesebben zenélget az utcán

Tom Felton gyerekszínészként kezdte a karrierjét még reklámokban, mígnem világméretű áttörést hozott neki a Harry Potter-széria. Draco Malfoy karaktere szerencsére nem skatulyázta be őt annyira, mint amekkorát Daniel Radcliffe küzdött a szerep levetkőzésével: a 31 éves Felton több sorozatban feltűnt azóta, legutóbb egy YouTube-on futó sci-fiben vállalt szerepet. Emma Watsonnal pedig még mindig jó barátok. Ja, és az megvolt, hogy egy pólóval mennyi embert felbőszített?

Pedig aztán pont, hogy Felton lenne az utolsó, aki szánt szándékkal tenne ilyesmit, de erről majd később. Merthogy kezdjük azzal a ténnyel, hogy az angol színész zenél is, méghozzá aktívan. Például így:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés, Jan 29., 2019, időpont: 2:16 (PST időzóna szerint)

Vagy kisétál hóesés közben a vancouveri filmstúdiók elé, hogy a járókelőket szórakoztassa:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés, Dec 5., 2016, időpont: 4:22 (PST időzóna szerint)

2009-ben megjelentetett In Good Hands címmel egy saját albumot is, mérsékelt sikert aratva, a művészlélek Felton persze nem ezzel szeretett volna zenészhírnevet csinálni magának, de jól behatárolta, mi jellemzi karrierjét a következő években. Annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb és legismertebb tagja volt a varázslós filmeknek, egy prágai utcai zenélés közben például nem ismerte fel senki:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés, Jún 13., 2017, időpont: 10:16 (PDT időzóna szerint)

A gitározás mellett feltűnt már videóklipben is, méghozzá a 2012-es angol X-Factor győztesének, James Arthurnak a zenés videójában. Eredetileg Arthurt akarták a klipbe ültetni, de volt egy kontakt Feltonhoz, így bepróbálkoztak a brit színésznél. Ő pedig lelkesedett az ötletért, így eljátszotta a 221 másodperces szerepet. Óriási rajongója a horgászatnak, emiatt már Magyarországra is ellátogatott, hogy néhány haverjával halak között töltsenek egy rövidebb időt:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés, Okt 8., 2017, időpont: 12:41 (PDT időzóna szerint)

A Harry Potterből ismert színésztársaival már nem találkozik túl gyakran, tekintve, hogy mindannyian a világ más-más pontján élnek, de Daniel Radcliffe-fel összefutottak már párszor, Emma Watsonnal pedig nem is olyan régen lőttek közös képeket. Az ő kapcsolatuk azért is érdekes, mert Watson beleszeretett Feltonba a varázslós filmek forgatása alatt, ezt pedig a szemébe is mondta kollégájának. Egyetlen bökkenője volt ennek: Felton nem viszonozta Watson közeledését. A rajongók imádták a pletykákat, a párost elnevezték Dramionénak, Draco és Hermione nevét keresztezve. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Semmit nem tudtam a forgatás alatt erről.

A Twitter és az Instagram aktív kezelése mellett Felton továbbra is színészkedik, a rajongók imádták a Flash című sorozatban, most pedig majdhogynem formabontó szériában kapott szerepet, amit a YouTube-ra gyártottak. Ez volt az Origin, ami több sci-fi filmből is táplálkozott, de minőségi ugrás volt a legnagyobb videómegosztó filmes történetében. Felton lubickolt a szerepben, a rajongók pedig már kampányolnak a második évad miatt, hivatalos megerősítés egyelőre nincs a folytatásról.

Az angol színész egyébként továbbra is éli a Harry Potter-franchise nyújtotta lehetőségeket, nagyon gyakran örvendezteti meg rajongóit az alábbihoz hasonló fotókkal. Itt Valentin-napon köszönt be a filmek főgonoszával, Voldemorttal:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés, Febr 14., 2015, időpont: 10:40 (PST időzóna szerint)

Ezt értékelik is az emberek, egy barista például így címkézte fel Felton kávés poharát:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Felton (@t22felton) által megosztott bejegyzés, Dec 4., 2014, időpont: 5:42 (PST időzóna szerint)

Nemrég egészen nagy port kavart egy instás videója, a felvételen ugyanis olyan pólót viselt, amin a japán hadsereg II. világháborúban használt harci zászlaja szerepelt.


Emiatt megorroltak rá az érzékenyebb lelkű japánok, kínaiak és koreaiak, akik elítélik a nacionalizmust. A dolog lényege, hogy a minta valahol az 1870-es években jelent meg az öröm és ünneplés jelképeként, és 1889-től használta csak hivatalosan a japán hadsereg. Egészen a második világháború végéig így volt mindez. Japán nácibarát politikája miatt a háború borzalmai elérték Kínát és Koreát is, óriási veszteségeket okozva ezzel, így a zászló egyfajta jelképe lett az ázsiai országokat érő erőszakos csapásoknak.

A zászló megjelent már különböző sporteseményeken is, például a 2008-as pekingi olimpián, ahonnét a Japán Olimpiai Bizottság ki is tiltotta a felkavaró lobogót, de igyekeznek minden ilyen eseményről eltüntetni a zászlót, ami egyébként megjelent már japán animációs mesékben is.

Tehát a felháborodás oka:

  • borzalmakra emlékezteti az embereket,
  • nacionalista jelképnek is titulálják, a náci-kollaborációt azonosítják vele,
  • agresszivitást, gyűlölködést hordoz magában a háború miatt.

Ugyanezért akadtak ki az új Dumbo-film plakátjára is:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Disney’s Dumbo (@dumbo) által megosztott bejegyzés, Nov 14., 2018, időpont: 9:00 (PST időzóna szerint)

Jelenleg a japán Tengerészeti Védőerő használja egy kissé átformált verzióját, mindemellett Felton bocsánatkérő posztja alá sok olyan komment érkezett, hogy nincs miért elnézést kérnie, mert ez csak propaganda a koreaiaktól, akik nem mind szívelik a japánokat. A NavyTimes egy évvel ezelőtti cikkében beszélt arról, hogy Dél-Korea kérvényezte is a felkelő nap zászlajának eltávolítását.

Mindenesetre az angol színész ezt írta:

Őszinte bocsánatomat szeretném kifejezni, a legutóbbi Instagram-videómmal senkit nem akartam megsérteni. Ötletem sem volt, hogy a pólóm bármilyen szimbolikával rendelkezik. Egy életszerető ember vagyok, nem gyűlölködő, emiatt nagyon sajnálom, hogy megvettem, miután megismertem a jelentését. A tudatlanságom persze nem mentség semmire, ettől függetlenül is nagyon sajnálom!

Egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy Felton hibázott, hiszen nem tartozik az alapműveltséghez az, hogy a japánok történelmi zászlajait ismernünk kellene. Itt a fő probléma inkább azokkal a vállalatokkal van, akik nem egyik percről a másikra döntenek úgy, hogy piacra dobnak egy megosztó ruhadarabot. Felton gondolkodás nélkül osztotta meg a videót, nem voltak előzetes ismeretei, nem gondolta, hogy ebből bármiféle baj származhat. Tulajdonképpen nem okozhatott akkora traumát, amivel kiérdemelte volna ennyi ember haragját. Ahogy ő is írja, a tudatlanság semmire nem mentség, de itt első sorban a pólót legyártó vállalatokat lehetne először felelősségre vonni (ahogyan azt teszik is sokszor velük). Ők végeznek piackutatást, megfelelő információkkal kell rendelkezniük egy ilyen szimbólum piacra dobásának kérdésében.

Fotó: Gareth Cattermole/Getty Images for BFI

Ha valaki hibázott, az aligha Tom Felton. Mert valószínűleg tényleg ő az utolsó, aki rejtett- vagy még inkább nyílt üzeneteket akarna átadni egy ilyen ártalmatlan videóval.

Kiemelt kép: Karwai Tang/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik