Élet-Stílus zöldövezet

Utólag fogjuk megtudni, mikor kezdődött az idei tavasz

A naptár ma a tavasz első napját írja, de az időjárás még telet állít, a csillagászok szerint kell még vagy három hét. Akkor most mikor is kezdődik? Körbejártuk a kérdést, és arra jutottunk, tavasz egyszer csak betoppan, és erről mi utólag szerzünk tudomást.

Felvirradt március első napja, ami csak egyet jelenthet: itt a tavasz. Aztán az ablakon kinézve legyintünk, dehogy van itt, a tájat hó borítja, a hőmérséklet az ország nagy részén bőven fagypont alatt.

Az időjáráson nem kérhetjük számon, hogy ismerje, sőt kövesse is a mi naptárunkat, ám a tavasz ember alkotta definícióján el lehet gondolkodni. És ekkor válik megválaszolhatatlan kérdéssé az, mi is a tavasz kezdőnapja.

Meteorológia: utólag

Először is, mit nevezünk tavasznak? Mindenki mást, de a laikus tömeg nyilvánvalóan az időjárással köti össze, pontosabban ha a hőmérséklet délutáni maximuma néhány helyen már megközelíti a 20 Celsius-fokot, és három-négy napig gyakran látjuk a Napot is.

Ha így nézzük, ma még nincs tavasz, és beköszöntét csakis utólag fogjuk tudni meghatározni, vagyis meteorológiai szempontból hiába is keressünk kőbe vésett kezdőpontot.

Ráadásul épp egy hatalmas változás, a globális felmelegedés idejét éljük, ami erősen átírja majd a meghatározásokat. Azért nem alapjaiban, mert a mérsékelt éghajlati övön még a legpesszimistább előrejelzések szerint is legfeljebb lerövidülnek az átmeneti évszakok, más fogalmaink lesznek a télről, de egyetlen évszak sem fog eltűnni.

Tavaszi nárciszok Fotó: Thinkstock

Naptár: talán nincs is tavasz

A meteorológia tehát nem segít, és mint láthatjuk, a naptár sem. Utóbbi mindössze annyit tesz, hogy a négy évszakra általában jellemző időjárás alapján négy azonos időtartamú egységre bontja az évet. E szerint a tavasz valóban március 1-jén kezdődik és június 1-jéig tart, ezt nevezik sokan meteorológiai tavasznak.

Látjuk, mennyire esetleges, ezért itt hivatkozunk egy korábbi cikkünkre, ahol Mika János professzor, éghajlatkutató azt vetette fel, az időjárás változékonysága miatt helyesebb lenne hat évszakról beszélni:

  • Január és február: az év során mért a legalacsonyabb hőmérsékletek és a legkevesebb csapadék.
  • Március és április: változékony, szeszélyes hónapok, egyfajta átmenetet képeznek.
  • Május és június: általában ilyenkor hull a legtöbb csapadék.
  • Július és augusztus: az év két legmelegebb hónapja.
  • Szeptember és október: ismét az átmenet köztük a kapocs.
  • November és december: az év második legcsapadékosabb időszaka.
Július és augusztus, a legmelegebb hónapok
Fotó: Thinkstock

Csillagászat: ebben a másodpercben

Ha a csillagászathoz fordulunk, a tavaszkezdet másodpercre pontos definícióját kapjuk.

A csillagászati tavasz egészen pontosan 2018. március 20-án 17 óra 17 perckor és 11 másodperckor kezdődik.

Miért? Mert Földünk ekkor halad át az úgynevezett tavaszponton. Képzeljünk el egy gömböt, aminek középpontját bolygónk alkotja, ezt nevezzük éggömbnek. A földi egyenlítőt az éggömbre tágítva pedig kapunk egy jókora kört, az égi egyenlítőt. Tőlünk nézve az állócsillagokhoz képest a Nap mozog az éggömbön, egy év alatt ír le egy kört, ez az ekliptika. Az ekliptika pedig  két helyen metszi az égi egyenlítőt, az egyik a tavaszpont, a másik az őszpont.

Őszi levélhullás
Fotó: Thinkstock

A csillagászati tavasz kezdőpontja pedig az a pillanat, amikor a Nap látszólagos égi útján áthalad a tavaszponton. Ez a tavaszi napéjegyenlőség ideje, ezen a napon az egész bolygón egyenlő hosszúságú, 12-12 óra a sötét és világos periódus időtartama.

Konklúziót nem igazán tudunk megfogalmazni. Jön már a tavasz ez biztos, fél lábbal itt is van, hiszen hosszabbodnak a nappalok, a meteorológusok szerint csütörtöktől felmelegedés kezdődik, de hogy mikor is toppan be az ajtón 2018-ban, azt minden valószínűséggel csak utólag fogjuk tudni megmondani.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik