Élet-Stílus

Játékoskeringő: acélosabb lett a Loki

A hétfő éjjel befejeződött átigazolási szezonban jöttek-mentek a játékosok a magyar élvonalban, az igazi sztárigazolás azonban elmaradt, „papíron" a legjobban a Bajnokok Ligájába jutáson felbuzdult Debrecen erősített.

A nyáron valamennyi csapatnál hasonló volt a forgatókönyv, “magyar szokás” szerint a klubok a lejárt szerződésű, ingyen igazolható játékosokra pályáztak. Bori Gábor esete jól jellemzi az átigazolási politikát: a Fradinak kölcsönvételi díjat kellett volna fizetnie a szélsőért az MTK-nak – nem is jött létre a váltás.

A kölcsönadás és -vétel “pénzkímélő” szempontok miatt Magyarországon amúgy bevett módszer, és bizony nem is olyan egyszerű nyomon követni, kit hova passzolnak le, hoznak vissza, és búcsúztatnak el újfent. Sok a magyar vándor.

Több csapatnál is nagy volt a mozgás, a Honvédnál szinte a teljes keret kicserélődött, de a Kecskemét, a Videoton, a Nyíregyháza és a Győr vezetőinek is bőven volt dolguk.

A válogatott Szélesi a Loki játékosa lett (MTI)

A válogatott Szélesi a Loki játékosa lett (MTI)

Bár divat hangoztatni, hogy nincs szükség középszerű légiósokra, inkább kapjanak több lehetőséget a magyar fiatalok, ismét sok külföldi, fogalmazzunk úgy, hogy egyelőre ismeretlen játékos érkezett a honi élvonalba. Éppen ezért talány, hogy például a horvát Valentin Babicot és Marko Dinjart, a grúz Giorgi Ganugravát és a román Mihai Nicorecet is megszerző Győr mennyire lett acélosabb a fent nevezettek szerződtetésével.

Ebből következőleg persze azt sem egyszerű, sőt, inkább lehetetlen felmérni, ki mennyire erősödött, vagy gyengült a nyáron. Szenzációs átigazolás, nemzetközileg is jegyzett labdarúgó szerződtetéséről ezúttal is eltekintettek klubok, mivel az extra képességű játékosok megfizethetetlenek idehaza.

Bár az Újpest tett egy próbát a korábbi német válogatott, a Bayern Münchenben is megfordult, igaz, tinédzsernek már alig nevezhető Carsten Jancker szerződtetésére, de az “üzlet” végül ugyanúgy kútba esett, ahogy Lothar Matthäus szerződtetése a Videoton kispadjára. A fehérvári csapat ugyanakkor jól járhat Milan Puroviccsal, akit a portugál Sportingtól (!) igazolt az utolsó órákban – naná, hogy kölcsönbe. A montenegrói válogatott csatár nyár átigazolása lehet – ha beválik.

A Ferencvárosnál talán lett volna pénz valóban minőségi külföldiekre, akik színt visznek a magyar szürkeségbe, de mások mellett csak az “ügyes” a pakisztáni Adnan Ahmed, valamint a szerb Bojan Mamics érkezett, hiába beszélt Berki Krisztián zrt.-vezető korábban meglepetésnek számító átigazolásáról.

Néhány érdekesség persze akad: a honi élvonal egyik legjobbja, Tisza Tibor Újpestről elindult külföldre szerencsét próbálni, Stark Péter hosszú idő után elhagyta a Győrt, Hrepka Ádám, Mladen Lambulics és Végh Zoltán hűsége oda, mindhárman otthagyták az MTK-t, utóbbi kettő az Újpest kedvéért. Végh viszont azóta már a Vasas játékosa, s a veterán kapus esete is bizonyítja, hogy Magyarországon mennyire tervszerű az átigazolás.

Tisza a belga másodosztályba igazolt (MTI)

Tisza a belga másodosztályba igazolt (MTI)

A bajnoki címvédő Debrecen viszont ügyesen tette a dolgát a nyáron: az együtt tartott kerethez „hozzácsapta” a már bizonyított Luis Ramost és Bodnár Lászlót, majd a BL-sikeren, a főtáblára jutáson felbuzdulva posztokra „ismert arcokat” igazolt. Megszerezte a külföldi tapasztalatokkal is felvértezett Feczesin Róbertet és Szélesi Zoltánt, valamint Laczkó Zsoltot.

Papíron kétségkívül a Debrecen erősített a legjobban.
Az pedig csak szezon közben derül ki, hogy valójában mit ér a többi klub vezetőinek nyári munkája, erősítési akciója.

Az átigazolási tábla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik