Élet-Stílus

Emléktáblát kapott az Adria Titanicja

Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön a horvátországi Premuda-sziget közelében részt vett az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának büszkesége, az 1918. június 10-én elsüllyedt Szent István-csatahajó emlékére tartandó kegyeleti merülésen.

Magyar búvárok fekete gránitból készült emléktáblát helyeztek el az Adrián 90 évvel ezelőtt elsüllyedt Szent István-csatahajó 68 méter mélyen fekvő roncsa mellé. Csütörtökön délután a magyar búvárok ismét lemerültek, hogy a honvédelmi miniszter által átadott koszorút is a mélybe vigyék. A kegyeleti merülés végén a honvédelmi miniszter, valamint a horvát, az osztrák és a magyar vezérkari főnök által vezetett delegáció tagjai virágokat szórtak a tengerbe.

Szekeres Imre szerint azért is fontos ez a civil kezdeményezésre létrejött megemlékezés, mert sokan nem is tudják, hogy létezett magyar haditengerészet. A mostani ünnepséggel nem csak az itt életüket vesztett hősök emléke előtt tisztelegtek, hanem megemlékeztek a magyar haditengerészetről, a magyar hajóépítésről is.

Szekeres Imre átadja Varga Zsolt századosnak a kegyeleti koszorút - Képgaléria az elsüllyed csatahajóról

Szekeres Imre átadja Varga Zsolt századosnak a kegyeleti koszorút – Képgaléria az elsüllyed csatahajóról

Zelenák József, a Magyar Búvár Szakszövetség oktatói kollégiumának elnöke szerint kihívást jelentő merülésről van szó. Úgynevezett kevertgázos technika (hélium, oxigén és nitrogén) segítségével tudnak lemerülni a búvárok a csaknem 70 méteres mélységbe. Az erős áramlatokon túl az is nehezíti a dolgukat, hogy a nyílt tengeren vannak. A búvárok egy vezetőkötél segítségével ereszkednek le, amely a roncs egyik hajócsavarjához van rögzítve. A folyamat leghosszabb és legveszélyesebb része a felszínre való visszajutás, ennek során a búvároknak többször meg kell állniuk, hogy kiegyenlítsék a nyomást.

A következő napok egyik feladata, hogy a roncsból egy kisebb mintát felhozzanak, hogy fémtani vizsgálattal meghatározzák a hajótest állapotát. Jövő őszre egy nemzetközi búvárcsoporttal újabb expedíciót szervez a helyszínre, ahol a cél már az lesz, hogy a hajótest belsejébe is bejussanak. A hadtörténészek ugyanis ki akarják deríteni, vajon kettő, vagy négy torpedó süllyesztette el a csatahajót. A túlélők ugyanis két találatról számoltak be, a hajótesten viszont négy sérülés található.

A piros pont jelzi a csatahajó elhelyezkedését - KÉPGALÉRIA!

A piros pont jelzi a csatahajó elhelyezkedését – Képgaléria az elsüllyedt hajóról!

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori legnagyobb hadihajója, a Szent István 1918. június 10. hajnalán a horvátországi Zára (Zadar) városhoz közeli szigetek térségében torpedótalálatokat kapott, és az Adriába süllyedt. Vele 89 tengerésze – köztük 41 magyar – és a Monarchia tengeri nagyhatalmi álma is örökre a hullámsírba merült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik