Élet-Stílus

A doppingdíler átáll a jó oldalra

Minden idők egyik legnagyobb doppingbotrányának a kulcsfigurája azt állítja, hogy néhány egyszerű, de költséges lépéssel véget lehetne vetni a tiltott szerek széles körben elterjedt használatának. Victor Conte felajánlotta a segítségét a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA).

Több tucat tengerentúli atléta bukott le a Balco-botrányban, amely Victor Conte vesztét okozta. Az üzletember cége, a Bay Area Laboratory Co-Operative (Balco) olyan szteroidokkal (THG) látta el többek között Tim Montgomeryt, Marion Jonest, Barry Bondsot és Jeremy Giambit mint, amelyet sokáig nem mutattak ki a WADA tesztek.

Conte négy hónapra rács mögé került, de 2006 elején szabadult, és a jelek szerint átállt a másik oldalra. A jelenleg is működő Balco vezére nyílt levelet intézett a nemzetközi ügynökséghez a BBC Sport honlapján. Ebben felvázolja, hogy miként lehetne gátat szabni az egyre jobban terjedő doppinghasználatnak.

Három lépés a siker?

„A tapasztalataim azt mutatják, hogy az élsportolók jelentős része használ tiltott szereket, mert még mindig túl könnyű túljárni az ellenőrök eszén. Azért ajánlom fel a segítségemet, mert úgy érzem, hogy kvalifikált vagyok ennek a problémának a megoldására” – írja levelében Conte. Az üzletember véleménye szerint az első legfontosabb lépés a jó irányba az lenne, ha gyakrabban vizsgálnák meg a WADA-ellenőrök azon országok sportolóit, ahol nincsen önálló doppingügynökség. Jelenleg 200-ból mindössze 25-ben működik a nemzetközi ügynökség által is elismert szervezet.

A 20 legjobb atlétának minden egyes versenyen kellene mintát adnia, és a szezon végeztével is legalább tízszer kellene
A doppingdíler átáll a jó oldalra 1

Marion Jones volt az egyik kliens (AP)

ellenőrizni őket. „A Top20 atlétáé a legjobb pálya, ők nyerik az érmeket, és ők zsebelik be a legnagyobb pénzeket” – írja Conte, majd hozzáteszi: „A versenyszezonon kívül, azaz októbertől áprilisig azonban bármit csinálhatnak a jelenlegi gyakorlat szerint.” A Balco főnöke kettőről egyre csökkentené az elmulasztható mintaadások számát, és a lebukott sportolók nevét azonnal nyilvánosságra hozná.

Conte úgy gondolja, hogy ezzel a három lépéssel rövid időn belül drasztikusan lehetne csökkenteni a doppingesetek számát. Kétséges azonban, hogy a WADA tudná e finanszírozni a megszaporodott ellenőrzéseket.

“Tanulhatunk az eltiltottaktól”

A szervezet elnöke mindenesetre jelezte, hogy hajlandó meghallgatni Conte tanácsait. Pound már 2005-ben megkereste felkérte a Balco alapítóját, akinek a mostani felvetéseivel „nagyjából egyetért”. „Tisztában vagyunk azzal, hogy növelnünk kell az ellenőrzések számát, elsősorban azokban az országokban, ahol nincsenek elfogadott doppingellenes programok” – nyilatkozta a 65 éves kanadai sportdiplomata, aki az év végeztével leköszön a WADA elnöki posztjáról. Helyét a szombaton megválasztott John Fahey, korábbi ausztrál pénzügyminiszter veszi át.

Pound szerint Conte hasznos tanácsokkal segítheti őket a tiltott szerek elleni harcban, ő szívesen meghallgatná azon sportolókat is, akik lebuktak a teszteken. „David Millar (brit kerekes) és Kelli White (amerikai sprinter) vallomásaiból sokat okultunk. Ekkor derült többek között az is, hogy a THG a laboratóriumból egyenesen a sportolókhoz került, akiknek fogalmuk nem volt arról, hogy milyen következményekkel járhat a szer használata. Csak a szerencsén múlt, hogy senki nem halt bele a szedésébe” – mondta a leköszönő WADA-elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik