Belföld

Eljárást indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency hazai irodája ellen

Egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal a Transparency International Magyarországgal szemben – adta hírül utóbbi szervezet kedden egy közleményben. Minderre azért került sor, mert a kormány által életre hívott intézmény szerint a Transparency „külföldről származó támogatás” felhasználásával a „választói akarat befolyásolására irányuló” tevékenységet folytat, illetve ilyen tevékenységeket támogat. Ezt a Transparencynek kiküldött értesítésben azzal támasztották alá, hogy a civil szervezet a honlapján közzétett beszámolók alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül, és éves költségvetésében a külföldi támogatások aránya jelentős.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (aminek több mint négy hónap elteltével lett csak honlapja, nem sokkal azután, hogy a 24.hu jelezte a a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalnál a szervezet átláthatatlan működését) egy hatoldalas levelében összesen 62, a vádakkal kapcsolatos kérdést tett fel a szervezetnek, ami 30 napot kapott ezek megválaszolására. A különböző projektekkel kapcsolatos beszámolók és elemzések bekérése mellett olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen formában kapott támogatást a Transparency a különböző külföldi partnerektől, de egy olyan projekttel kapcsolatban is vizsgálódnak, aminek keretében oknyomozó újságírói mentorprogramot hirdettek egyetemi és főiskolai hallgatóknak a francia, a svéd és a német nagykövetség támogatásával.

A Transparency részéről jelezték, hogy a vádakat megalapozatlannak és tévesnek tartják, a Hivatal működését és az ennek alapot adó törvényt pedig alaptörvényellenesnek. Ennek ellenére a „az átláthatóság iránt messzemenőkig elkötelezett civil szervezetként” ígérik, elküldik majd a válaszaikat a Hivatalnak minden felvetett kérdésre. A vizsgálat megindításáról június 18-án tájékoztatták a Transparencyt, így a következő hónap közepéig van idejük a válasz megküldésére.

„A Transparency International Magyarország az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és tevékenységét, továbbá a szuverenitásvédelmi törvény több rendelkezését, ezért az Alkotmánybírósághoz fordultunk. Alkotmányjogi panaszunkban kifejtettük, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása és megállapításai ellen nem lehet sem bírói, sem más jogorvoslattal élni, ami sérti a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz fűződő alapvető jogokat. Az pedig, hogy a Transparency International Magyarország ellen a szervezet által megfogalmazott kritikák miatt indult vizsgálat, önmagában is jelzi: a Szuverenitásvédelmi Hivatal eljárása nyilvánvalóan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát” – tették még hozzá a civil szervezet részéről az ügymenethez.

Kapcsolódó
Árulkodás? Fenyegetés? Mit csinál majd a Szuverenitásvédelmi Hivatal?
dr. Sándor Zsuzsa elemzi az új hivatal hatáskörét.
Kapcsolódó
A Velencei Bizottságban nem hiszik, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal az alkotmányos identitás védelmezője lenne
„Nagy a kockázata, hogy a hivatal létrehozása és tevékenysége negatív hatással lesz a magyarországi szabad és demokratikus vitára” – jegyezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik