Élő Belföld

324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Csend van a Fidesznél

Lassan két és fél órája tartotta meg gyors sajtótájékoztatóját Menczer Tamás a Bálnában, de azóta egyetlen politikus sem jött ki a kordonok mögül.

Kovács Gergelyt megtapsolták a tiszások

Kovács Gergely magabiztosan vezet Hegyvidéken, amit tapssal és éljenzéssel fogadtak a Tisza eredményváróján. Ez volt az első részeredmény, melyet éljenzéssel jutalmazott Magyar Péter közönsége.

A beígért eső egyelőre nem érkezett meg, így továbbra is a kivetítők előtt ülnek, állnak a Pázmány Péter sétányon.

Momentum: megérkezett az este első jó híre

Bedő Dávid, a párt parlamenti frakcióvezetője örömhírrel szakította félbe a kivetítőn az érkező eredményeket figyelő, beszélgető, italozó egybegyűlteket a La Vida Dunában. Megérkezett az este első igazán jó híre, az eredmény még nem hivatalos, de a szavazatokat már megszámolták helyben, és Kovács József, a Momentum polgármesterjelöltje megnyerte a választást Bánrévén, egy Borsod-Abaúj Zemplén megyei, az elszegényedett Putnoki járásban található községben.

Béres Márton / 24.hu
Béres Márton / 24.hu

A vendégek hosszú és euforikus tapssal fogadták a bejelentést. „Reméljük így folytatódik az este” – mondta Bedő.

A tolnai városokban a fideszes polgármesterjelöltek vezetnek

Eldőlni látszik a küzdelem Szekszárdon: 72 százalékos feldolgozottság mellett a kormánypárti Berlinger Attila meggyőző fölénnyel vezet Bomba Gábor (Éljen Szekszárd) ellen, előbbi 54,1 százalékon, utóbbi 35,3 százalékon áll. Bomba öt évvel ezelőtt 47 százalékos eredményt ért el akkori ellenfele, a fideszes Ács Rezső ellen, akitől akkor alig két százalék különbséggel kapott ki.

Pakson és Dombóváron is fideszes győzelem érik, előbbi városban Szabó Péter, utóbbiban Pintér Szilárd vezet meggyőző fölénnyel.

Borsodban egyelőre szavazókat veszíteni látszik a Fidesz

Bár 11,46 százalékos feldolgozottságnál még mindig a Fideszé lesz 15 mandátummal a többség a megyei közgyűlésben, ha marad a 49,98 százalékos eredmény, az 10 százalékponttal kevesebb, mint 2019-ben. Mellette jelenleg a Mi Hazánknak 5, a DK-nak és az MSZP-nek 3-3, a Momentumnak pedig 2 mandátum néz ki.

Tolnában 12,86 százalékos feldolgozottságnál járnak, ott jelen állás szerint a Fidesznek 10, a Mi Hazánknak 3, a DK-nak és a Momentumnak pedig 1-1 mandátuma lesz.

Magabiztos fideszes előny Debrecenben, két civil jelölt is húsz százalék körül van

52,55 százalékos feldolgozottságnál Debrecenben ez az állás:

  • Papp László (Fidesz) 48,37 százalék
  • Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) 22,79 százalék
  • Mándi László (Összefogás a Cívisvárosért) 20,15 százalék
  • Salánkiné Kuti Zsuzsanna (Mi Hazánk) 8,69 százalék.

A Fidesz 1998 óta egyeduralkodó Debrecenben, a sikertörténet Kósa Lajos polgármesterségével kezdődött. 2019-ben is (hasonlóan a korábbi választásokhoz) minden egyéni választókörzetben a fideszes jelölt nyert, a polgármester pedig 2014 óta Papp László. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezen a választáson is tarolhatnak a kormánypárt jelöltjei

A városban akkumulátoripari megaberuházások zajlanak. Szijjártó Péter szerint 3000 milliárdos beruházással 9000 új munkahely jöhet létre Debrecenben.

Felcsút: 100% Mészáros László István

Sokak fejében valószínűeg még mindig úgy él Felcsút, hogy a miniszterelnök régi barátja, Mészáros Lőrinc ül a polgármesteri székben. Pedig ő már régóta távozott a pozícióból, igaz, utódjának, Mészáros László Istvánnak sem kell megerőltetnie magát, hogy talpon maradjon. Ahogy öt éve, úgy idén is mindent elsöprő győzelmet aratott – igaz, egyetlen kihívója sem volt.

Óriási előnnyel vezet "a csepeli Magyar Péter"

Németh Szilárd a kampányhajrában „a csepeli Magyar Péternek” titulálta a XXI. kerületi polgármestert, Borbély Lénárdot, aki korábban a Fidesz politikusa volt, ám a csepeli fideszes belharcok következtében függetlenként indul, egész pontosan a Borbély Lénárd Csapata nevű szervezet színeiben. Nos, Borbély 11,43 százalékos feldolgozottságnál hatalmas előnnyel vezet: 68,9 százalékon áll, fideszes kihívója, Dudás Zoltán pedig mindössze a harmadik 9,62 százalékkal, őt még az ellenzéki jelölt, Dukán András Ferenc is simán előzi (19,05%).

Vannak már eredmények a XVI. kerületből is, ott is újrázhat a jelenlegi polgármester, Kovács Péter (Fidesz-KDNP), aki 22,58%-os feldolgozottságnál csaknem húsz százalékot ver a második helyezett Csizmazia Ferencre, az összellenzéki jelöltre, itt még egy kerületi egyesület és a Mi Hazánk jelöltje van versenyben, egyszámjegyű eredménnyel.

Végül Kispesten is a jelenlegi polgármester, Gajda Péter vezet 10 százalék feletti feldolgozottságnál: az MSZP – DK – LMP – Zöldek – Párbeszéd- ZÖLDEK – Momentum jelöltje húsz százalékot ver fideszes kihívójára, Dódity Gabriella előtt.

Macron a választási vereség után feloszlatta a parlamentet

Franciaországban nagyon kikapott Emmanuel Macron pártja az EP-választáson Marine Le Pen pártjától. Utóbbi az előrejelzések szerint 31,5 százalékot szerzett, míg Macron 15,2 százalékot, a baloldal pedig 14 százalékon végezhet. Macron ezután be is jelentette, hogy feloszlatja a francia parlamentet és új választásokat ír ki. A választások első fordulója június 30-án, a második július 7-én lesz.

Szegeden Botka László marad várhatóan a polgármester

46,85 százalékos feldogozottságnál Szegeden így állunk:

  • Botka László (Összefogás Szegedért Egyesület) 67,82
  • Fülöp László (Fidesz) 24,09
  • Timár Tamás (Mi Hazánk) 4,97
  • Joób Márton (független) 2,27
  • Szabó Bálint (Itt az Idő Egyesület) 0,85 százalék.

Szabó Bálintnak több botrányos ügye is volt, többször is összeütközésbe keveredett a hatóságokkal. Egyik nagy visszhangot kiváltó akciója az volt, amikor Orbán Viktort vette üldözőbe, és autójával beállt a miniszterelnöki konvojba. Joób Márton volt MSZP-s képviselőt pedig csalással vádolták meg.

Somogyban vezetnek a regnáló polgármesterek

Kaposváron Szita Károly minden bizonnyal megőrzi a pozícióját, a kormánypárti polgármester 73 százalékos feldolgozottságnál 52,6 százalékkal vezet a második helyen álló közös ellenzéki jelölt, Pintér Attila előtt, aki 21,7 százalékon áll.

Szoros a verseny Siófokon: a hivatalban lévő polgármester, Lengyel Róbert a szavazatok felének megszámolása után 59,9 százalékkal vezet kihívója, a hivatalosan független jelölt, Gyulai László előtt, aki 47,1 százalékon áll.

Távolodik a polgármesteri szék Szebeni Istvántól

Celebjelöltel álltak rajthoz a kormánypártok Ráckevén, de 37,5 százalékos feldolgozottság után úgy tűnik, nem jó lóra tettek. A televízióból sokak számára bizonyára ismerős Szebeni István 40,45 százalékkal áll, a függetlenként induló, egy belviszály miatt korábban a Fideszből kitett Deák Tibornak 50,67 a részeredménye, ezzel vezet.

Öt évvel ezelőtt Ráckevén a Vereckei Zoltán vezette, helyiekből gründolt szervezet, a Kevéért Egyesület legyőzte a Fideszt, de időközben szétesett. Vereckei és a képviselők többsége nem is indult újra.

Eredmények

Vas, Zala, Baranya – érkeznek a megyei közgyűlési eredmények is

A megyei közgyűlésre leadott szavazatok lassabban érkeznek, de Vasban, Zalában és Baranyában már elérték a legalább 10 százalékos feldolgozottságot.

Vasban 10,74 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP-nek 10 mandátuma van, a Mi Hazánknak 2, a DK-nak 1, a Követnek 1 és a Momentumnak is 1.

Zalában 13,69 százalékos feldolgozottságnál a Fidesznek 10 mandátuma, a DK-nak és a Mi Hazánknak 2, a Momentumnak pedig egy van.

Baranyában 10,10 százalékos feldolgozottságnál a Fidesznek 12 mandátuma, a Mi Hazánknak és a Van Közéleti Egyesületnek 2-2, a DK-nak és a Momentumnak 1-1 darab.

Janiczak Dávid újrázhat Ózdon

Ózdon úgy tűnik, nem sikerült a fideszes mozgósítás.

Magas, 70,27%-os feldolgozottság mellett vezet a jelenlegi ózdi polgármester kormánypárti kihívója előtt. Janiczak Dávid 57,3, Csuzda Gábor (Fidesz-KDNP) 40 százalékon áll. A két független jelölt teljesen esélytelen.

Pintér Bence átvette a vezetést Győrben

Igaz, a különbség mindössze 19 szavazat, amikor a voksok 40,21 százalékát már feldolgozták. A sorrend jelenleg:

  1. Pintér Bence 30,76 százalék (6906 szavazat)
  2. Dézsi Csaba András 30,68 százalék (6887 szavazat)
  3. Borkai Zsolt 26,91 százalék

Törley Katalin: Európai szintű oktatási minimum megvalósítása a cél

„Olyan hullámvasúton ültünk eddig, hogy most tényleg nem tudom megállapítani, hogy mi az, ami várható” – mondta a 24.hu kérésére Törley Katalin, az MKKP európai parlamenti képviselőjelöltje, miután várakozásairól kérdeztük. Törley a Tanítanék Mozgalom és az MKKP közös kampányát méltóságteljesnek, etikusnak és pozitívnak nevezte.

Nyilván azzal lennék igazán elégedett, ha legalább én is bekerülnék, mert van értelme, és tudnék ott mit csinálni. Ha ez nem jön össze, akkor a Tanítanék Mozgalomnak van olyan ügye, amit folytatni fogunk

– fogalmazta meg várakozásait.

Nagy Szabolcs / 24.hu

Arról, hogy a párt kampányában a szélesebb nyilvánosság számára miért nem volt igazán látható, azt mondta: „iszonyatos zajban kellett dolgozni, és azokkal az eszközökkel dolgoztunk, amik nekünk vannak. Az biztos, hogy mi mindent megcsináltunk, amit előre elterveztünk. Olyan üzeneteket és olyan tartalmakat közvetítettünk, amiknek szerintem van relevanciájuk, fontosak. És akkor belekerültünk ebbe az őrületbe, amit most három hónapja látunk – utalt a Tisza Párt idén tavaszi megjelenésére.

„Ami nagyon fontos, hogy a zöld frakcióba szeretnék beülni, és szeretném, hogyha a kulturális, illetve foglalkoztatási bizottságban lenne helyem” – felelte arra a kérdésre, mi lenne az első dolog, amit megválasztása esetén EP-képviselőként tenne.

Egy európai szintű oktatási minimum megvalósítása a cél, de ez nyilván nem egy kéthetes program, hanem egy hosszú távú feladat

– mondta Törley Katalin.

Kovács Gergely vezet Hegyvidéken

Első választási győzelmének a kapujában áll a Kétfarkú Kutyapárt: az ellenzéki előválasztáson dialmaskodó Kovács Gergely pártelnök a szavazatok 52.26%-át tudhatja magáénak 12.73%-os feldolgozottságnál.

A távozó Pokorni Zoltán helyéért fideszes kollégái közül Fonti Krisztina indult, aki ennél a feldolgozottságnál 41.27%-on áll.

Veszprémi polgármesterek: nyerésre állnak az eddig városvezetők, de Pápán veszíthet a Fidesz

A megyeszékhelyen 30 százalékos feldolgozottságnál a regnáló fideszes polgármester, Porga Gyula magabiztosan vezet Hartmann Ferenc közös ellenzéki jelölt előtt 47,9 százalékkal 28,3 százalék ellenében.

Ajkán 72 százalékos feldolgozottságnál szintén a hivatalban lévő polgármester, a várost 22 éve irányító Schwartz Béla (az MSZP és egy helyi civil szervezet jelöltje) vezet, és előnye behozhatatlannak tűnik: 63,4 százalékon áll, a második helyezett Fülöp Zoltán (Fidesz-KDNP) pedig 28,8 százalékon.

Pápán vesztésre áll a regnáló fideszes polgármester: Áldozó Tamás 61 százalékos feldolgozottságnál csupán 38,7 százalékon áll, miközben az összeellenzéki jelölt, Grőber Attila 50 százalékon.

Balatonfüreden és Várpalotán a hivatalban levő kormánypárti polgármesterek – Bóka István és Campanari-Talabér Márta – vezetnek meggyőző fölénnyel. Szintén nyerésre áll Tapolca regnáló polgármestere, az egykor Jobbik színekben politizáló, most viszont civilként induló Dobó Zoltán.

Óriási meglepetés érik Szolnokon

1998-tól egy cikluson át, 2006 óta viszont megszakítás nélkül irányítja Szolnokot a fideszes Szalay Ferenc.

34,29 százalékos feldolgozottságnál azonban ez az állás:

  • Györfi Mihály (DK–Jobbik–MSZP-Momentum–Párbeszéd–Tegyünk Szolnokért–Agóra Egyesület szövetség) 40,35 százalék
  • Szalay Ferenc (Fidesz) 37,61 százalék,
  • Tóth Áron (LMP) 9,89 százalék
  • Becsei Sebestyén (Mi Hazánk) 6,5 százalék.

A körzetben további három jelölt szeretne polgármester lenni, ők pár százalékon vannak.

Kapcsolódó
Halva született győzelem után egymás ellen indulnak a szolnoki ellenzékiek
Öt éve többséget szerzett az ellenzék, de aztán jöttek a sértődések, hatalmi játszmák, és a nyertes csapat tagjai ma már alig beszélnek egymással. A volt DK-s alpolgármester az LMP színeiben indul, az MSZP-s alpolgármester vezette összefogásból pedig már a jelöltállítás lezárulta után szállt ki egy jobbikos politikus.

Baranyi Krisztina vezet tíz százalékos feldolgozottságnál

A IX. kerületben igen mozgalmas volt a kampány, és az ellenzék is megosztotta erőit, ezért fokozott figyelem irányul Ferencvárosra, ahol 10,20 százalékos feldolgozottságnál a mostani polgármester, Baranyi Krisztina áll az élen 42,74 százalékkal, mögötte a fideszes Gyurákovics Andrea a második (32,07 százalék), a régebbi polgármester, a függetlenként induló Gegesy Ferenc a harmadik (19,50 százalék).

Szintén tíz százalék körül jár a feldolgozottság a XIII. kerületben, ahol jóval kisebbek az izgalmak, hiszen amióta az eszünket tudjuk, az MSZP-s Tóth József nyeri fölényesen a választásokat, és egyelőre most sincs okunk azt gondolni, hogy meglepetés születik, hiszen a szavazatok 76,47 százalékát szerezte meg, míg fideszes kihívója, Harrach Tamás 17,42 százalékon áll.

Magyar: A Duna is árad, a Tisza is árad

Magyar Péter szerint a Fideszben nem azon dolgoznak, hogy a külföldi magyarok hazajöjjenek, és megismételte, hogy az egészségügyre sem költenek.

Janicsárhadsereggel zaklatják az embereket és ígérnek 20 ezer forintot egy szavazatért

– mondta a Fidesz mozgósításáról. Magyar azt mondta, sok választási csalásról tudnak, meg is fogják tenni a feljelentéseket.

A magyar emberek békés és türelmes emberek, ám Magyar szerint egyre több mindenkinek jut eszébe az a Petőfi idézet, hogy habár felül a gálya, és alul a víznek árja, azért a víz az úr.

A Duna is árad, a Tisza is árad, és reméljük ez sokáig így marad

– mondta Magyar, aki azt ígérte még ma este bulizni fognak egyet.

Magyar ezután megindult vissza a hajóra.

Simonka György polgármester lett

Száz százalékos feldolgozottságnál Pusztaottlakán a szavazatok

  • Simonka György 69,05 százalékát kapta meg és megynyerte a választást.

A településen 62,68 százalékos volt a részvétel, ami azt jelenti, hogy 173 választópolgár járult az urnákhoz.

A volt fideszes politikus és országgyűlési képviselő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat 2019-ben, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja. Jelenleg az elsőfokú bíróságon zajlik az ügy.

Kapcsolódó
Nem indul újra a Fidesz polgármestere, Simonka György egyedüli jelöltként nyerhet Pusztaottlakán
Családja kérésére nem indul újra a választáson Pusztaottlaka fideszes polgármestere, így akár egyedüli jelöltként újra a faluja első embere lehet a korrupcióval vádolt Simonka György.

Tatabánya tartja a frontot Komárom-Esztergomban

A megyeszékhelyet leszámítva ugyanakkor fideszes tartolás látszik a megye városaiban.

Az ellenzék által támogatott jelenlegi polgármester, Szücsné Posztovics Ilona 35,59  százalékos feldolgozottságnáL 50,63 százalékkal vezet a fideszes Gál Csaba előtt. Utóbbinak 39,75 százaléka van.

Komáromban az öt évvel ezelőtt is magabiztosan nyerő Molnár Attila (Fidesz-KDNP) 65,643 százalékkal áll 35,29 százalékos feldolgozottságnál. Ellenfele, a civilként induló Szalai Noel neve mellett 34,36 százalék van ugyanekkor.

Az esztergomi verseny még ennél is lefutottabb: a regnáló polgármester, a fideszes Hernádi Ádám 48,15 százalékos feldolgozottságnál 69,8 százalékon áll. Mögötte a második Bádi Gábor civil jelöltnek 22,66 százaléka van, a Mi Hazánk versenyzője, Méhes Szilveszter zárja a sort 7,54 százalékkal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik