Belföld

Nem indul újra a Fidesz polgármestere, Simonka György egyedüli jelöltként nyerhet Pusztaottlakán

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Családja kérésére nem indul újra a választáson Pusztaottlaka fideszes polgármestere, így akár egyedüli jelöltként újra a faluja első embere lehet a korrupcióval vádolt Simonka György. A volt kormánypárti politikus élesen bírálta utódját, Erdős Norbert országgyűlési képviselőt, és odaszúrt Lázár János miniszternek is.

Bár a Fidesz már februárban bejelentette a Békés-Csanád térségi polgármesterjelöltjei között Pusztaottlaka újrainduló vezetőjét, a 24.hu megtudta, Pál-Árgyelán Elvira mégsem indul a választáson. A 2019-ben a Fidesz jelöltjeként mandátumot szerző polgármester azután lépett vissza a jelöltségtől, hogy a korrupcióval vádolt Simonka György korábbi kormánypárti politikus bejelentette, elindul faluja polgármester-választásán.

Pál-Árgyelán Elvira lapunk megkeresésére megerősítette, hogy nem indul a voksoláson, mint mondta, családja kérésére döntött úgy, hogy visszalép a jelöltségtől. 

Marjai János / 24.hu Simonka György és Pál-Árgyelán Elvira.

A történtek után a 338 fős dél-békési községben a Fidesz aligha tud majd új jelöltet állítani a június 9-i önkormányzati választásra. Erdős Norbert, Békés vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője – ezen a poszton Simonka utódja – megkeresésünkre utalt rá, nem lesz más jelöltjük, a Fidesz jelölési folyamata ugyanis lezárult. A politikust arról is kérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Fidesz támogassa a korábbi politikusát, Simonka Györgyöt. Erre Erdős Norbert annyit közölt, Pusztaottlakán már nincs is Fidesz-csoport.

Azért nem a Fidesz színeiben indulok, mert Erdős Norbert, a Fidesz választókerületi elnöke ezt ellehetetlenítette

– ezt már Simonka György írta lapunk kérdésére. A Pusztaottlakát 2006 és 2014 között polgármesterként irányító volt politikus azt is közölte, az ő világnézete nem változott, a Fidesz értékrendjét ma is magáénak vallja, még ha egyre több dologgal nem is ért egyet. Szerinte Erdős olyan szituációt akar teremteni, hogy őt kizárják a Fideszből, amelynek egyébként a visszavonulása után is tagja maradt.

A jelenleg Pusztaottlaka alpolgármesterként dolgozó Simonka azt is kifejtette, folyamatosan egyeztet Pál-Árgyelán Elvira polgármesterrel, közös munkájukban nem okoz konfliktust, hogy elindul a polgármesteri székért. Mindazonáltal Simonka élesen bírálta a polgármestert, amikor bejelentette az indulását. A korábbi parlamenti képviselő által létrehozott Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom egyébként két olyan politikust is jelöl a választáson, akik jelenleg a Fidesz színeiben képviselők a településen. Egyikük Baráth Richárd, aki mások mellett Simonka bizalmasaként, sofőrjeként is ismert, valamint szerepe volt a Simonka-körhöz köthető felszámolás alá került cég vagyonának visszaszerzésében.

Simonka a terveiről szólva közölte:

a jövő héten újból bekopogunk minden házba, és ismertetjük a helyiekkel folytatott egyeztetés alapján 25 pontban összeállított célkitűzésünket.

A helyi választási iroda hirdetménye szerint különben mindössze kilenc ajánlásra van szüksége Simonkának ahhoz, hogy polgármesterjelölt lehessen. A képviselőjelölt-állításhoz pedig csupán három ajánlás kell majd a községben.

Kérdeztük őt arról is, nem tart-e attól, hogy miközben esetleg polgármesternek választják, a bíróság évekre börtönbe zárhatja őt korrupció miatt. Azt írta, nem tart tőle, hogy elítélik, és bízik a független bíróság ítéletében. Szerinte az ügyészség „hamis szakértői véleményekkel, pszichikai kényszervallatásokkal és hihetetlen, egyben hamis vallomásokkal támasztotta alá a vádiratát.” Véleménye szerint mindez csak azért történik, hogy levadásszák, mert sokaknak lépett rá a tyúkszemére, miközben az őt megválasztó dél-békésiek érdekeiért harcolt.

Simonka György támadói közt említette Lázár János építési és közlekedési minisztert, aki a mezőhegyesi ménesbirtokot is vezeti azóta, hogy az állam alapítványba szervezte ki azt. Ellenfeleiről szólva azt írta:

Ilyen véleményem szerint többek között Lázár János is, aki addig nem tudta rátenni a kezét az ő általa elképzelt módon a mezőhegyesi, hatalmas profitot termelő, óriási földterületekre, állattartó telepekre, vagyoni elemekre, amíg én az útjában voltam.

Lázár János korábban azt mondta, Simonka politikai pályafutása a bíróságon törik meg. A miniszternek közismerten nincs jó viszonya a büntetőeljárás alatt álló Simonkával.

Adrián Zoltán / 24.hu Simonka György a Fővárosi Törvényszéken tartott büntetőpere előtt 2024. március 11-én.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2019-ben közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, őt a sorban a vád fókuszában álló Magyar Termés TÉSZ Kft. és Paprikakert TÉSZ Kft. egykori ügyvezetői előzik meg, ám az ügyészség Simonkát tartja a bűnszervezet irányítójának, aminek segítségével vissza nem térítendő költségvetési forrásokat szereztek meg.

A Fidesz volt politikusa ellen rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az ügyészség, amely szerint például lefizette cége felszámolóját és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárásának leállításáért is kenőpénzt adott. Nemcsak Simonkának és családtagjainak, hanem két másik fideszes országgyűlési képviselő hozzátartozóinak is a vádlottak padjára kellett ülnie. Simonkára nyolc és fél év fegyházbüntetést kért a vádhatóság teljes vagyonelkobzás mellett.

Jelenleg az elsőfokú bíróságon zajlik az ügy, már az érdemi tanúk meghallgatásával, de a másodfokkal együtt még akár évekig elhúzódhat az eljárás. A négy éve tartó eljárás utolsó tárgyalásán a korrupciós ügy egyik legfontosabb tanúját hallgatták meg, aki feltáró jellegű vallomást tett.

Kapcsolódó
„Nem volt szokás az alattvalói környezetben ellentmondani egy országgyűlési képviselőnek” – mondta a Simonka-per tanúja
A korrupcióval vádolt volt fideszes képviselő büntetőperében egy fontos tanú lépett színre, aki elmondta, hogyan működött a túlárazás és az uniós pénzek megszerzése Simonka György irányításával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik