Belföld csatatér 2024

„Tényleg életet ment, aki a Fideszre szavaz?” – tömegeket vonzott Magyar Péter Győrben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A 24.hu negyedszázada Győrben élő tudósítója még nem látott ekkora tömeget vonzó politikai gyűlést az észak-dunántúli megyeszékhelyen. Az utóbbi évek legnagyobb szabású ellenzéki rendezvénye Borkai szexbotránya után a fideszes városvezető lemondását követelő demonstráció volt, de a Tisza Párt listavezetőjének beszédére összegyűltek száma ezt is magasan felülmúlta.

A szerdai rendezvényen az Orbán Viktort Kádár János XXI. századi reinkarnációjának nevező, új rendszerváltást követelő Magyar Péter a győri közéletre, így a helyi önkormányzati választásokra is kitért. Nem nevezte meg ugyan, hogy kit támogat, de azt igen, kiket nem. Tudható hát, kik lehetnek a legnagyobb eséllyel a vesztesei annak, hogy a folyók városának nevezett Győrben is – legalábbis politikai értelemben – kiáradt a Tisza.

Szerda este a győri Dunakapu téren a 199. rendezvényét tartotta Magyar Péter azóta, hogy április 17-én belekezdett országjárásába. A kétszázadik rendezvénynek Budapesten szombaton olyannak kell lennie,

hogy beleremegjenek a Karmelita ablakai

– fogalmazott a Tisza Párt színpadra lépő listavezetője. Elmondta a vegyes generációs összetételű, Győr egyik legnagyobb terét szinte teljesen megtöltő tömegnek, hogy amikor belekezdett a politikai turnéba, sokan mondták neki: „vidékre nem érdemes menni, Orbán Viktort nem lehet legyőzni, a propaganda falát nem lehet áttörni”, csakhogy Magyar szerint „nincs hová hátrálni”, mivel csaknem egymillió magyar él Nyugaton, valamint Európa második legszegényebb, illetve legkorruptabb állama lettünk, így ki kellett mondani: „eddig és ne tovább.”

Derültséget váltott ki a hallgatóságából Magyar Péter, amikor olyan kormányzati ígéretekről beszélt, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, valamint űrnagyhatalom leszünk.

Szajki Bálint / 24.hu

„Ők nem nevetnek, amikor ezeket mondják” – utalt a fideszes politikusokra, hozzátéve: mielőtt felépítjük a felcsúti űrbázist, először érjük utol Lengyelországot. Írország és Portugália mellett a lengyeleket említette a Tisza Párt listavezetője bezzegországként, ahová – Magyarországgal ellentétben – visszamennek a fiatalok.

Orbán Viktora magyarok Don Vito Corleonéja”, akinél, ha a békemenet végén tartott beszéde közben annyiszor kellett volna inni egy felest, ahányszor a háború szót kimondta, az egész hallgatóság gyorsan a padlóra került volna „látva az átlagéletkort” – fogalmazott Magyar Péter, aki hosszan kritizálta Orbán azon kijelentését, miszerint aki a Fideszre szavaz, az életet ment.

Dézsi Csaba András győri kormánypárti polgármesternek mint orvosnak szegezte a szónoki kérdést: hogyan ment életet a Fidesz,

  • ha egyszer a magyar állampolgárok öt évvel (a férfiak hét évvel) élnek kevesebbet,
  • 896 betöltetlen háziorvosi praxis van,
  • térdprotézisre 2030-ig,
  • egy gyerek fogszabályzójára 2036-ig kell várni,
  • és Gyöngyös lakosságával megegyező számú ember hal meg évente daganatos betegségben

– sorolta Magyar, aki kifejezetten a fideszes győri városvezetőnek szánta azt a mondatot is, hogy egy hónapig nem volt fűtés a győri kórház szülészetén. (Dézsi Csaba András ott dolgozik a kardiológiai osztály vezetőjeként – a szerk.)

Tényleg életet ment, aki a Fideszre szavaz?

– kérdezte újra Magyar Péter a győri polgármestert. De jutott a bírálatból Győr kormánypárti országgyűlési képviselőinek is. A Tisza Párt listavezetője szóvá tette, hogy Simon Róbert Balázs mindössze kétszer, Kara Ákos pedig csak egyszer szólalt fel a parlamentben. Előkerült Deutsch Tamás is, aki Magyar szerint a 705 fős Európai Parlament 704-ik legkevésbé aktív tagja. Szóba került az a kormánypárti vád is, miszerint Magyar Péter drogos. A Tisza Párt listavezetője újból megerősítette: drogtesztre megy csütörtökön, és várja Deutsch Tamást, Rogán Antalt és a többi kormánytagot is. De ne vért vagy vizeletet adjanak, hanem hajszálat, amiből hónapok múlva is kimutatható a kokain – intette őket, hozzátéve:

Tamás, várlak a laborban!

A helyszínen lévő győriek ezreit valószínűleg az érdekelte a legjobban: hogyan szavazna Magyar Péter a győri önkormányzati választáson? Erről annyit mondott: „sokkal többet érdemelne ez a város”, de nem lesz könnyű dönteniük a győrieknek. A Tisza frontembere a fent leírtakból következően nyilvánvalóan nem buzdította Dézsi Csaba Andrásra voksolni a győrieket, sőt. Bár Glázer Tímeát – a Jobbik által is támogatott DK-s polgármesterjelöltet – név szerint nem említette, de Gyurcsány Ferencet annál többször, és nem pozitív kontextusban. A DK elnökének a 2026-os együttműködést felajánló szavaira úgy reagált:

Kösz, Feri, inkább nem élnénk vele.

Az audis földmutyik és a győri önkormányzat és az Audi között született, Borkai Zsolt által kötött titkosított szerződés Magyar Péter általi felemlegetése pedig finoman szólva nem arra utal, hogy a szintén a polgármesterségért induló volt fideszes Borkai mellett agitálna. Az esélyesnek tartott jelöltek közül egyedül a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben az LMP, a Momentum és az MSZP támogatásával induló Pintér Bencére, illetve az őt támogatókra nem tett (legalábbis Győrben) negatív megjegyzéseket, ám mellettük sem érvelt.

Pintér Bence és csapatának tagjai közül jó néhányan ott voltak a Dunakapu téren, például a korábban Dézsi ellen polgármesterjelöltként induló MSZP-s Pollreisz Balázs önkormányzati képviselő. Pintér szervezetének jelöltjei közül akadt, aki fotózkodott is Magyar Péterrel. Illetve megjelent a rendezvényen a szintén önkormányzati képviselő Balla Jenő, aki az Összefogás Győrért színeiben indul polgármesterjelöltként.

Szajki Bálint / 24.hu Pollreisz Balázs

Konkrétabban fogalmazott Magyar Péter, amikor kijelentette:

  • a családi pótlék radikális emelésére van szükség.
  • A létminimum alatt élő nyugdíjasok helyzetét rendezni kell.
  • A szülő nők számára vissza kell állítani a szabad orvosválasztást.
  • Segíteni kell a beteg gyermeket nevelő, időseket gondozó családokat, valamint az egyedülálló szülőket.
  • A korrupt végrehajtók által szorongatott devizahiteleseket (akik még ma is százezres tömeget alkotnak) szintén segíteni kell.

Hogy miből lesz erre pénz? Magyar Péter szerint a jelenlegi rendszerben akkora hasadékon ömlik ki a közpénz, mint amekkorát a jéghegy hasított a Titanicon. Új hajóra, illetve új rendszerváltásra van szükség. „Zárjuk le ezt a húsz évet, és építsünk egy új országot” – utalt arra, hogy bár az uniós csatlakozás óta 40 ezer milliárd forintot kaptunk, ez mégsem látszik meg az országon.

Magyarországon senki nem háborúpárti

– állítja Magyar Péter, ellenben:

  • a sorkötelezettséget Kövér László házelnök akarta visszaállítani, a KDNP pedig még egy országgyűlési határozati javaslatot is benyújtott erről,
  • a kormány több száz katonát küld Csádba,
  • Oroszország és Ukrajna mellett csak nálunk van rendeleti kormányzást lehetővé tévő háborús vészhelyzet,
  • Orbánék építenek harckocsigyárat, fejlesztik a fegyver- és lőszeripart.

Magyar Péter szerint a Fidesz családpolitikája kudarcot vallott, 2023-ban negatív rekordot döntöttek a születési adatok, hamarosan összeomlik a nyugdíjkassza, ugyanakkor évente 65 ezer ázsiai vendégmunkás érkezik, akiknek 99 százaléka férfi.

A NER elvesztette az irányítást, ne engedjük, hogy a következő napokban visszavegye!

– fogalmazott a Tisza Párt listavezetője, hozzátéve: nekik nincsenek tévéik, újságjaik, fizetett propagandistáik, ezért arra kérte híveit, használják a közösségi médiát.

Galéria
Szajki Bálint / 24.hu

„Árad a Tisza!” és „Szép volt, Peti!” – rigmusokkal reagált a tömeg arra, hogy amennyiben egyesítik a jobb- és baloldaliakat, a liberálisokat és a konzervatívokat, a hívőket és az ateistákat, az időseket és a fiatalokat, akkor a választáson annyian lehetnek, ami, „ha Holdról nem is, de a Karmelitából biztosan látszani fog.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik