Belföld

Glázer Tímea: Minden idők legmocskosabb kampánya jön Győrben

Mohos Márton / 24.hu
Glázer Tímea
Mohos Márton / 24.hu
Glázer Tímea
Aki azt állítja rólam, hogy biztonsági játékos vagyok, az hazudik – nyilatkozta lapunknak Glázer Tímea, a DK győri polgármesterjelöltje, aki szerint, ha valaki közös polgármesterjelölt akar lenni, ugyanakkor nem mer elindulni a előválasztáson, nem mer kiállni a győriek elé, nem meri megmérettetni magát, az nemhogy polgármesternek nem alkalmas, de még polgármesterjelöltnek sem. Interjú.

Kemény verseny néz ki az ellenzéken belül Győrben a júniusi önkormányzati választás előtt. Tavaly szeptemberben Pintér Bence újságíró, az Ugytudjuk.hu győri szerkesztője a 24.hu-nak adott interjúban jelentette be: a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) jelöltjeként elindul a városvezetésért mint Dézsi Csaba András fideszes polgármester kihívója. Az LMP és a Momentum Pintért támogatja, a legerősebb ellenzéki párt DK viszont nem áll be mögé. A Demokratikus Koalíció (a Jobbik támogatásával) Glázer Tímeát indítja polgármesterjelöltként, mire Pintér kijelentette: semmiképpen nem támogatják Glázer jelöltségét, így, ha a DK őt jelöli, az előválasztáson sem vesznek részt. A helyzetről és a terveiről kérdeztük Glázer Tímeát, aki 2019-ben az ellenzéki összefogás közös jelöltjeként maradt alul az önkormányzati választáson a szexbotránya ellenére győzelmet arató, utóbb a posztjáról szexbotránya miatt mégis távozó Borkai Zsolttal szemben, aki most szintén ringbe száll (a vele készült interjúnk itt olvasható).

Miért akar polgármesterjelöltet állítani a DK Győrben?

A Demokratikus Koalíció valójában közös ellenzéki polgármesterjelöltet kíván állítani. Nekünk és a többi ellenzéki pártnak, a velünk együttműködő civileknek ez a közös felelőssége. Egy leendő polgármesternek számos olyan tulajdonsággal kell rendelkeznie, melyek alkalmassá teszik a városvezetésre. Egy ilyen helyzetben, amikor a Dézsi–Borkai-féle gazdasági érdekkörök csatáját látjuk a másik oldalon, talán az a legfontosabb, hogy mi egy kiegyensúlyozott, a csapatot összetartani képes, kifelé nem hangoskodó jelölt mögé álljunk be. Ezen tulajdonságaimat senki sem vitatja, ezért is történt meg a jelölésem. Biztos vagyok abban, hogy egy egységes ellenzéki civil csapat lesz a Borkai–Dézsi tandem kihívója.

Mohos Márton / 24.hu

Mi az oka, hogy nem támogatják Pintér Bencét, a Tiszta Szívvel a Városért Eegyesület polgármesterjelöltjét, aki mögé az LMP és a Momentum már beállt? Tárgyaltak vele?

Pintér Bence tavaly augusztus végén keresett meg minket azzal, hogy ő polgármesterjelölt szeretne lenni. Addig, mint kiderült minden más párttal egyeztetett már, háttérbeli egyeztetéseket folytatott. Ez nem elegáns viselkedés, de spongyát rá, a politikában alapszabály, hogy az ambíció mindenkinek jár. Ráadásul többen a Tiszta Szívvel a Városért Egyesületen belül azt a véleményt képviselik, hogy a Demokratikus Koalícióval nem szeretnének együtt indulni.

Érdemben decemberben volt az első közös összejövetelünk, ahol már minden szereplő jelen volt. Bence ekkor jelentette ki, hogyha több jelölt is van, nevezzék meg a felek a jelölteket, és legyen előválasztás. Januárra megnevezte mindenki a jelöltjét, ekkor Bence visszavonta a korábbi javaslatát, és elkezdett nyilvánosan posztokat írni a polgármesterjelölésről, illetve a tárgyalásokról. Azt gondolom, hogy ez nem volt szerencsés, sőt káros volt.

Gyakorlatilag ezért ülünk most itt, ezért keres minket a sajtó. Még egyszer hangsúlyozom: akkor tudjuk közösen Győrt sikeresen irányítani októbertől, ha egységesek vagyunk. Bence jó újságíró, de talán kezdő politikusként nem érti még, hogy mikor kell a nyilvánossághoz fordulni. Sértettségből, dacból biztosan nem. Ha nem sikerül megegyeznünk tárgyalóasztal mellett a közös jelöltről, akkor szerintem legyen előválasztás. Mi elfogadtuk az ő korábbi javaslatát. Biztosan meg tudunk arról állapodni, hogy milyen módon történjen ez.

Azt fontolóra vették, hogyha nem Pintér Bencét, akkor valamilyen más civil vagy párton kívüli jelöltet indít a DK? Vagy eleve pártpolitikust akartak jelölni?

Tárgyaltunk másokkal is, hogy ki volna a legjobb jelölt. Pintér Bence azért nem jött szóba, mert ők eleve nem kívántak velünk indulni, így meg kellett nekünk is hozni a döntést. Korábban is arra készültünk, hogy valószínűleg én leszek a polgármesterjelölt.

A 2022-es parlamenti választáson is DK-s jelöltek indultak az ellenzéki összefogás színeiben mindkét győri választókerületben, a 2019-es önkormányzati választáson pedig szintén ön volt a közös polgármesterjelölt. Mindkét esetben vereséget szenvedtek. Ha most is ön indul el polgármesterjelöltként, akkor egy újabb bukás esetén nincs meg annak a veszélye, hogy a kudarcért DK, illetve személyesen ön viszi el a balhét?

2019-ben a vereséget az okozta, hogy a Jobbik győri szervezetét vezető, az ellenzéki összefogásban benne lévő Fodor Roland és más helyi jobbikos politikusok elárultak bennünket. Néhány száz szavazaton múlott, hogy nem tudtam nyerni. Ha Fodorék nem léptetnek vissza négy képviselőjelöltet, akkor nemcsak a polgármesterjelölteknél, de a választókörzetekben is másképp alakultak volna az eredmények, hisz fej fej mellett álltak a fideszes és az ellenzéki jelöltek jó pár körzetben.

2019-ben az ellenzéki árulást kihasználó a Fidesz egységes volt, most viszont gyakorlatilag két Fidesz van Győrben: a jelenlegi kormánypárti polgármester ellen indul a korábbi fideszes városvezető, ezért nekünk, demokratáknak és civileknek közös felelősségünk van abban, hogy egy olyan polgármesterjelöltet indítsunk, aki képes a várost vezetni, össze tudja hozni a különböző csoportokat, szervezeteket, és aki előnyben van az ismertség terén is.

Húsz éve dolgozom a helyi politikában, és 15 éve végzek önkormányzati munkát. A megyei közgyűlés tagja voltam 2006 és 2010 között, aztán 2010-től külsős bizottsági tagként, 2014-től pedig képviselőként dolgozom a győri önkormányzatban. Az oktatási, kulturális, sport és turisztikai bizottság, illetve a szociális, egészségügyi és lakásügyi bizottság alelnöke vagyok. Pontosan tudom, hogyan működik a polgármesteri hivatal, a közgyűlés, hogy működnek a bizottságok. Bencéhez képest hatalmas előnyöm van a politikai és önkormányzati tapasztalatokban. A 2022-es parlamenti választás eredménye nem a helyi viszonyok miatt alakult így: vidéken szinte mindenütt hasonló eredmények születtek, tehát ennek nem győri oka volt. A tavalyelőtti választáson Győrben azért indított DK-s jelölteket az ellenzék, mert a Demokratikus Koalíció nyerte meg az előválasztást – ami nem meglepő, hiszen mi vagyunk a legnépszerűbb párt.

Mohos Márton / 24.hu

De ez nem lehet csapdahelyzet? Az ellenzéken belül a DK a legnépszerűbb, tehát a többi ellenzéki pártot le tudja győzni, ám a teljes lakosságon belül mások a népszerűségi arányok. Mi lesz, ha a Demokratikus Koalíció újra megnyeri az előválasztást, aztán ismét elveszíti a választást? Ez nem azt bizonyítaná, hogy a DK csak az ellenzéken belül képes nyerni, a Fidesszel szemben viszont nem, mert nagy az elutasítottsága?

Az ellenzéki oldalon én nem szeretnék senkit legyőzni. A Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb, de ez nem elég a győzelemhez. Mindenképpen a többi ellenzéki párttal és civil szervezettel közösen akarunk indulni egy széles összefogásban, mert minden szavazat számít.

Nem DK-s jelölt szeretnék lenni, hanem az ellenzék és a civilek közös jelöltje Győrben.

Hogyan zajlana ez a helyi, önkormányzati előválasztás technikailag? Csak személyesen a szavazósátrakban, vagy online is leadhatnák a voksokat?

Az előválasztásra vannak már kész terveink, de ezt az indulni szándékozó összes ellenzéki párttal és civil szervezettel egyeztetnünk kell. Közösen fogjuk megbeszélni, ki mit tud elfogadni a terveinkből. Az országban több helyen lesznek helyi előválasztások. Remélem, Győrben valamennyi jelöltállító szervezet elindul rajta.

És mi lesz, ha nem? Mi van akkor, ha a Pintér Bence vezette Tiszta Szívvel a Városért Egyesület tartja magát ahhoz, hogy az ön polgármesterjelöltségét semmilyen formában nem tudják támogatni. Így tehát az előválasztáson sem vesznek részt. Van értelme az előválasztásnak, ha az esélyes jelöltek egyike, illetve az őket támogatók bojkottálják azt?

Ha valaki közös polgármesterjelölt akar lenni, ugyanakkor nem mer elindulni a előválasztáson, nem mer kiállni a győriek elé, nem meri megmérettetni magát, az nemhogy polgármesternek nem alkalmas, de még polgármesterjelöltnek sem.

Mert ez egy verseny, és a győrieknek kell eldönteniük, ki legyen a polgármesterjelölt ezen az oldalon. Én mindenkit biztatok arra, hogy induljon az előválasztáson bátran, és ha ott eldől, ki lesz a jelölt, a mögé mindannyiunknak be kell állnunk.

Az előválasztáson ki indulhat, van-e erre szabály? Mondjuk Borkai Zsolt elindulhatna? Hisz papíron most ő is egy pártonkívüli, független, a Fidesszel szemben induló jelölt. Vagy a Mi Hazánk elindulhat?

Borkai Zsoltot mi nem tekintjük civilnek, sem pedig az ellenzék részének. Sem vele, sem a Mi Hazánkkal nem akarunk együttműködni. A pontos, részletes szabályokat, hogy ki milyen feltételekkel indulhat el, később fogjuk kidolgozni.

Mohos Márton / 24.hu Borkai Zsolt

A Jobbik jelezte, a DK-t támogatja. A 2019-ben történtek ismeretében viszont jogos a kérdés: mennyit ér ez a támogatás? Az előző választáson nemcsak a Jobbik helyi politikusai, de a Jobbik szavazóinak jelentős része is átállt: az általuk bejuttatott Civilek Győrért képviselői inkább a Fideszt támogatják. Mennyire lesz hajlandó a jobbikos szavazó egy DK-s jelöltet támogatni?

Engem nem a Jobbik és annak szavazói árultak el, hanem Fodor Roland és társai, akiket utána kizártak a Jobbikból. A 2019-es önkormányzati választásokon a Jobbik engem támogatott polgármesterjelötként az árulás után is. Nyilván nem tudom, hogy a rám szavazók közül  hány volt jobbikos, de a 2019-es kampányban, amikor tüntetések, gyűlések, rendezvények voltak, hozzám nagyon sok Jobbik-szavazó jött oda, hogy elmondja, engem támogatnak, rám fognak szavazni. Nyilván az a Jobbik győri szervezetének a feladata lesz, hogy majd a választásokon a saját bázisát mozgósítsa, illetve meggyőzze arról, hogy a közös jelöltekre kell szavazni.

Pintér Bence a 24.hu-nak adott interjújában is felsorolta, miket tett az elmúlt évben, újságíróként milyen ügyeket tárt fel, illetve az általa kritizált dolgokon hogyan változtatna. Ön mit emelne ki a saját, ellenzéki képviselőként végzett munkájából?

Bence egy nagyon jó oknyomozó újságíró, de ez még nem elég ahhoz hogy valaki polgármester legyen. Ahogy említettem: két évtizede dolgozom a győri politikában. Én értem el Dézsi Csaba András polgármesternél, illetve a fideszes többségnél, hogy a közgyűlésbe be nem jutott ellenzéki pártok is külsős bizottsági helyeket kapjanak az önkormányzatnál. Így például a környezetvédelmi bizottságban az LMP és a Momentum is kapott egy-egy ilyen pozíciót. A Covid-járvány alatt rengeteget dolgoztunk, nagyon sok családot támogattunk, a DK tagjaival, aktivistáival házhoz vittük a gyógyszert, az élelmiszert az idős embereknek, hogy ne kelljen kimozdulniuk. Beadtam egy javaslatot az önkormányzathoz a megélhetés nélkül maradt győri vendéglátóipari dolgozók, illetve más, szociálisan rászorulók támogatására a lezárások alatt. Az Ipari Park felügyelőbizottságának tagjaként kiálltam a győrszentiváni civilek mellett – az akkumulátorgyár ellen. Az előző ciklusban, Borkai Zsolt alatt elértem azt hogy a Tölgyes utcában megcsinálták a közvilágítást, így este is biztonságban haza tudnak menni a gyerekek az iskolából, valamint a győrszentiváni Nagyhegy utca lebetonozását is. Tehát, amit Pintér Bence mond, hogy semmit sem csináltam az elmúlt időszakban, egyszerűen nem igaz. Ezt tükrözi az ismertségem, illetve a támogatottságom is Győrben.

De nem pont az a baj a régóta pályán lévő ellenzéki politikusokkal, hogy van egy törzsszavazókból álló támogatottságuk, ám nem tudják azt a bizonytalan szavazókkal növelni? Nem azért kell a már ismert ellenzéki szereplők helyett egy új, párton kívüli, civil polgármesterjelöltet állítani, mert ő hozza azt a plusz 6–10 százaléknyi kiábrándult szavazót, akiket a régi arcok nem már mozgósítanak?

Hát, először is szerintem jobb pluszról indulni, mint mínuszról. Tehát érdemes olyan jelölttel nekivágni, akinek már eleve van egy komoly bázisa. De úgy gondolom, pontosan ezért kell széles ellenzéki és civil összefogás hogy mindenkit meg tudjunk szólítani. És az előválasztáson az is kiderülhet, hogy ki a leghitelesebb jelölt a fideszes városvezetéssel elégedetlenek számára.

A civilek részéről gyakori kritika, hogy az ellenzéki képviselők biztonsági játékot űznek: nem nyerni akarnak, hanem annyi voksot összeszedni, hogy a lista befutó helyeiről meglegyen a mandátumuk. Mi a véleménye erről?

Aki csak azért akar indulni, hogy önmagának mandátumot szerezzen, az ne induljon velem, mert én se akarok ilyen emberrel együtt indulni. Én nem listáról akarok mandátumot szerezni, hanem a választókerületekben indított jelöltekkel együtt megszerezni a közgyűlési többséget. Pontosan ezért nem a polgármester személyről beszéltünk először, hanem az egyéni képviselőjelöltekről, mert az a legfontosabb, hogy a választókörzeti szinten győzni tudjunk, erős frakciónk legyen a városházán. Nem is beszéltünk még a kompenzációs listáról, ami a biztonsági játék terepe lenne, arról majd utoljára beszélünk, amikor odaérünk a tárgyalásokon. Én győzni akarunk, meg akarom verni a Fideszt.

Aki azt állítja rólam, hogy biztonsági játékos vagyok, az hazudik.

Egyéni körzetben is elindul?

Úgy tervezem, hogy igen, de ez persze attól is függ, hogyan állapodunk meg a többi szervezettel az egyéni jelöltekről.

A DK részéről feltétel, hogy amennyiben ön lesz a közös polgármesterjelölt, akkor a kompenzációs listát is ön vagy egy másik DK-s jelölt vezesse?

Nem beszéltünk még listáról senkivel, egyik szervezettel sem tárgyaltunk róla, tehát egyelőre nincs álláspont arról, hogy ki legyen rajta a listán a DK részéről. Azt akarom, hogy legyenek jó egyéni képviselőjelöltjeink, akikkel egy jobb és nagyobb frakciót tudunk majd alkotni. Legyen először egy közös polgármesterjelöltünk, minden körzetben közös képviselőjelöltünk, a lista csak ezután jöhet.

Ha megnyeri a Pintér Bence szervezete által bojkottálni tervezett előválasztást, el tud képzelni olyan helyzetet, hogy mégis visszalép Pintér Bence javára?

Nem beszéltünk még erről, de olyan javára, aki el sem indul az előválasztáson, biztosan nem fogok visszalépni. Ha a győri ellenzéki szavazók engem jelölnek, akkor nekem ezt kötelességem végigvinni.

Szajki Bálint / 24.hu Pintér Bence

Egy előválasztáson elsősorban a tudatos ellenzékiek, a biztos pártszavazók vesznek részt. Nem volna érdemesebb reprezentatív mintán alapuló közös, minden ellenzéki és civil által elfogadott közvélemény-kutatást végezni, és annak alapján meghatározni, ki a legtámogatottabb, a legismertebb, illetve a legelutasítottabb?

Mi az előválasztás hívei vagyunk, úgy gondoljuk, hogy a győrieknek, akik ebben részt akarnak venni, akik beleszólnának, ki legyen a polgármesterjelölt, adjuk meg ezt a lehetőséget.

Pintér Bence egyéni képviselőjelöltént is el akar indulni Marcalvárosban. Az egyik legfontosabb témája a marcalvárosi kiserdő ügye, amelyet meg akar védeni a beépítéstől. Önnek és a DK-nak van hasonló szívügye?

Eleve helytelennek tartom a felvetést is, hogy itt van olyan, hogy Pintér Bence ügye meg Glázer Tímea ügye. Közös győri ügyek vannak. A marcalvárosi kiserdőt sem Pintér Bence kezdte el megvédeni. A kiserdő ügyén több mint hat éve az egyik DK-s aktivistánk is dolgozik, aki aláírásokat gyűjtött, és tüntetést szervezett a kiserdő megvédéséért. Jómagam is felszólaltam emiatt a közgyűlésben, még Borkai Zsolttól kaptunk ígéretet rá, hogy a kiserdő megmarad. Tehát ezt nem a TSZVE vagy Pintér Bence vetette fel először.

Vannak olyan polgármesterjelöltségre pályázók, akik nem tartoznak a szűken vett ellenzéki összefogáshoz. Például az Összefogás Győrért színeiben mandátumot szerző Balla Jenő, aki 2019-ben elindult önnel, a közös ellenzéki jelölttel szemben, majd az MSZP-s Pollreisz Balázs ellen is 2020 januárjában az időközi polgármester-választáson. 2022-ben pedig a 2-es országgyűlési választókörzet előválasztásán indult el. Ha Pintér Bence nem indul az előválasztáson, akkor önök fognak ketten megmérkőzni?

Balla Jenő bejelentette, hogy polgármesterjelöltként elindul a választáson, illetve aláírta az általunk javasolt közös értéknyilatkozatot, melyben az is benne van, hogy a polgármesterjelölt személye két módon dőlhet el: a pártok, szervezetek közti megállapodással vagy előválasztással. Nyilván vele is tárgyalunk arról, hogy támogasson engem, mint polgármesterjelöltet, de ha nem tudunk megállapodni, illetve szeretne elindulni, akkor bizonyára ő is részt vesz az előválasztáson. Ha több, magát esélyesnek gondoló jelölt indul az előválasztáson, akkor őket összemérve a szavazó is el tudja dönteni, melyikük a legjobb.

Mi van akkor, ha úgy nyeri meg az előválasztást, hogy azon Pintér nem indul, így a TSZVE, valamint az őket támogató LMP és Momentum továbbra sem hajlandók ön mögé beállni. Két ellenzéki jelölt lesz?

Ha kialakul egy ilyen helyzet, az azoknak a felelőssége, akik nem hajlandók indulni az előválasztáson. Én biztatom Bencét, hogy gondolja át, és induljon el, álljon ki a győriek elé, és próbálja őket meggyőzni, hogy jobb polgármesterjelölt, mint én. Készen állunk rá, hogy tárgyaljunk az előválasztás feltételeiről, szabályairól. Nagyon korrekt, jó hangulatú megbeszélések is voltak az utóbbi időben, úgyhogy remélem: ebben az irányban megyünk előre, és tényleg meg tudunk állapodni. De ehhez olyan légkör kell, amelyben természetes az éles vita, de nincs személyeskedés.

Ez, ami most Győrben van, a szokásos koalíciós, összefogásos egyezkedés, amelynek természetes része, hogy ütköznek a tárgyalópartnerek? Vagy ez most feszültebb, keményebb szituáció az átlagosnál?

Szerintem most Bencéék miatt nehezebb a megegyezés. Ők teljesen újak, járatlanok még a politikai tárgyalásokban. Mi, a helyi ellenzéki pártok, régóta létező közéleti, civil szervezetek vezetői már hosszú évek, sőt ciklusok óta ismerjük egymást, tudjuk, hogy ki milyen egyéniség, a tárgyalásoknál nem szoktunk személyeskedni, nem bántjuk egymást soha.

Bence és csapata hozzáállása viszont eléggé feszült helyzeteket teremtett, tehát ezt a szituációt az ő fellépésük okozta.

Mohos Márton / 24.hu

Ha új szereplő kerül a játékba, az átírja a régi forgatókönyveket?

Az nem baj, ha jön egy új szereplő, aki egészen másképp gondolkodik, és ezzel innovációt hoz a politikába, de az már gond, ha személyeskedünk. Az egyik megbeszélésen például a TSZVE oldaláról olyan arrogáns, agresszív stílust tapasztaltunk, hogy mindenki meglepődött rajta, Ez azért minimum furcsa, de őszintén remélem, hogy ez csupán a rutintalanságuknak köszönhető.

A győri helyzet összevethető a fővárosival? Pintér Bence egyik támogatója az LMP, és Budapesten is ez a párt indítaná Vitézy Dávidot a jelenlegi főpolgármesterrel szemben.

A budapesti helyzetet nem ismerem, nem is az én dolgom nyilatkozni róla, és azt se tudhatom, hogy az LMP-nél miért hoztak ilyen döntéseket. Nyilván minden párt szeretne indítani saját jelöltet, de az is biztos, hogy mivel szövetségesek vagyunk, egymásra vigyázva, korrekt módon kell tárgyalnunk – úgy, hogy senkit ne bántsunk vagy sértsünk meg, ne személyeskedjünk. Természetes, hogy van egy egészséges harc, illetve politikai versengés. De abba is bele kell gondolni, hogy akárki győz, a többieknek utána be kell állniuk mögé, és tiszta szívből kampányolni mellette. És az nem megy úgy, ha egymásra licitálva próbáljuk a versenytársunkat minél rosszabb színben feltüntetni.

Pintér Bence korábbi pályafutása alapján látható, hogyan próbált még újságíróként fogást találni Dézsi Csaba András fideszes polgármesteren. Közérdekű adatigénylési perekkel, kemény kérdésekkel, oknyomozó cikkekkel. Valószínű, hogy politikusként is az eddiginél konfrontatívabb stílusban lép majd fel kihívóként. Ön hogyan találna fogást a hivatalban lévő városvezetőn?

Bence ezekkel az oknyomozásokkal valóban nagyon jól rávilágított a problémákra, nagyon sok mindent felszínre hozott. Én nemcsak Dézsi Csaba Andrást, de a korábbi polgármestert, Borkai Zsoltot is a közgyűlésben, az önkormányzatnál végzett munkája alapján ítélem meg. A kampány pont azt a célt szolgálja, hogy az ellenjelölt kifejtse, mi az, amit rosszul csinál a hatalmon lévő vezető, miért kell őt leváltani. Nyilván a polgármesterjelölt mögött álló ellenzéki csapatnak lesz a közös feladata, hogy mivel lehet fogást találni, mire kell ráugrani.

Úgy látom, hogy ez minden idők legmocskosabb kampánya lesz. Dézsi és Borkai nyilván egymásnak fognak esni, el lesznek foglalva egymással. Nekem nem az a célom, sem az előválasztás, sem az önkormányzati választás során, hogy folyamatosan negatív kampányt csináljak más politikusok vagy a többi polgármesterjelölt ellen.

A programom ismertetése, a győriek megszólítása a szándékom, de természetesen ez azzal jár, hogy keményen el kell majd mondanom a véleményemet. Azt tudom ígérni: amilyen habitussal jönnek majd felém az ellenfeleim, olyan habitusssal fogok menni én is feléjük.

Marjai János / 24.hu Dézsi Csaba András

És Borkai Zsolton hogy találna fogást?

Az, hogy Borkai Zsolt egyáltalán visszatérhetett a győri politikába, és polgármesterjelölt lehet, Dézsi Csaba András rossz városvezetésének a következménye. Az biztos, hogy a fideszes szavazótábort megosztja Borkai színrelépése. Én nem hiszem, hogy Borkai olyan népszerű, mint amilyennek mondja magát, azért a 2019-es választási győzelme mindössze néhány száz szavazaton múlott. Úgy 19300 szavazatot kapott Borkai, én pedig csaknem 18700-at. A szexbotrány kirobbanása után próbáltunk fordítani, és kifejezetten olyan kampányt csinálni, amivel a jobboldali, fideszes szavazókat kívántuk megszólítani. Számításaink szerint úgy 6000 győrit tudtunk így áthozni, akik rám szavaztak. De a 2020. januári időközi polgármester-választáson már csak 16700-an szavaztak a közös ellenzéki jelöltre, Pollreisz Balázsra, vagyis ezeknek a szavazóknak egy része visszament Dézsi Csaba Andráshoz, de úgy érzem, ha azokat az embereket újra meg tudom szólítani, akik akkor átjöttek hozzám, és rám szavaztak, akkor az idei választást már meg lehet nyerni.

Tehát idén a nevető harmadik fog nyerni. De mitől lenne ön jobb nevető harmadik, és mitől rosszabb Pintér Bence vagy Balla Jenő?

Nem mondom rájuk, hogy rosszak. Nyilván Bencének egyáltalán nincsen önkormányzati tapasztalata, Jenő pedig még csak négy éve képviselő. Nem tudom, hogyan tudnák ők vezetni a várost. Én viszont tudom magamról, hogy képes vagyok rá, hogy Győrt vezessem. Pont azért, mert megvan az önkormányzati, a szervezői és a vezetői tapasztalatom. Vezető típus vagyok, több mint egy évtizede vezető szerepet töltök be, értek az emberek a nyelvén. Teljes mértékben alkalmasnak tartom magam arra, hogy ezt a várost vezessem egy olyan csapattal együtt, amely mögöttem áll, ha én leszek a jelölt.

Most egyértelmű helyzet van: kormánypárti polgármester, fideszes közgyűlési többség. Mi lesz, ha az egyik oldal jelöltjéből lesz a polgármester, de a másik oldal szerzi meg a többséget a közgyűlésben? Vagy sem az ellenzéknek, sem a Fidesznek, sem Borkai csapatának nem lesz többsége? El tudja képzelni magát egy városvezető koalícióban Borkaival vagy Dézsivel?

Azt gondolom, hogy minden idők legérdekesebb választása lesz Győrben. A felsoroltak közül bármelyik forgatókönyv bekövetkezhet. Nyilván, ha nem én leszek a polgármester, de miénk a legnagyobb frakció, vagy én leszek, de nem lesz közgyűlési többségem, akkor együtt kell dolgoznom a velem szemben állókkal, meg kell állapodnunk, milyen koalícióban irányítsuk Győrt. Nagyon sokféle felállás lehet, így komoly felelőssége lesz majd a következő ciklus polgármesterének. Meg kell találnia a közös hangot mindenkivel, hogy tudja a várost vezetni, mert ha senkinek nem lesz többsége, akkor a polgármesternek kell többséget teremteni maga mögé. Ha nem tudja ezt megtenni, akkor baj lesz. Itt pedig azért nagyon számít az önkormányzati rutin és tapasztalat.

Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik