Belföld

Pollreisz Balázs a győri ellenzéki összefogásról: Ez nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekházasság

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Nem könnyű követni a győri önkormányzati választásra készülő Pollreisz Balázs mozgását. Az MSZP-politikus előbb egy közös ellenzéki jelölt megtalálásáért kampányolt, majd bejelentkezett önálló polgármesterjelöltnek, végül kihátrált a versengésből. Ráadásul miközben a szocialista párt országosan szövetséget kötött a Demokratikus Koalícióval, Pollreisz nem a DK-s Glázer Tímea mögé állt be.

A győri polgármesterjelölteket bemutató interjúsorozatunk eddigi legfordulatosabb beszélgetését ismerhetik meg az olvasók. Az MSZP-s Pollreisz Balázst azután kérdeztük, hogy a legjelentősebb helyi pártok, szervezetek frontemberei közül utolsóként a szocialista önkormányzati képviselő is bejelentette: indul a városvezetői pozícióért. A 2020-as időközi választáson összellenzéki támogatással Dézsi Csaba András jelenlegi fideszes polgármesterrel szemben alulmaradó Pollreisszel készített interjú többször is frissítésre, valamint új kérdések feltételére szorult, ugyanis sorra követték egymást a korábban történteket felülíró események. Pollreisz, aki keményen bírálta a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) által momentumos és LMP-s támogatással elindított Pintér Bencét, végül április elején úgy döntött, hátralép, és mégsem indult polgármesterjelöltként. Majd egy újabb fordulattal bejelentette: az MSZP Pintért támogatja, ő maga pedig az egyik győri körzetben, illetve a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület három párttal közös listáján indul az önkormányzati választáson. Így Pintér Bencét a Momentum és az LMP mellett most már az MSZP is támogatja, a DK polgármesterjelöltje, Glázer Tímea pedig a Jobbikra számíthat ez idő szerint. Pollreisz (aki hangsúlyozta: továbbra sem ért egyet mindenben Pintér Bencével, s vele szembeni kritikáját is fenntartja) elmondta, végül miért döntött így. Azt is megkérdeztük tőle, miért nem a DK mellé állt, illetve az „összefogós” tárgyalások vitái, konfliktusai, a helyi előválasztás meghiúsulásának okai is szóba kerültek. Továbbá az is, hogy – mint Balogh József korábbi szocialista polgármester állította – tényleg Győr aranykora volt-e a Borkai-korszak? Ahogy a Dézsi Csaba András állítólagos bántalmazási ügye, az ennek kapcsán emlegetett videó kapcsán megkérdeztük Pollreiszt: számít-e rá, hogy róla is előkerülhetnek kompromittáló célzatú anyagok?

Tavaly szeptemberben két polgármesterjelölt, Pintér Bence és Borkai Zsolt bejelentette indulási szándékát, karácsony előtt az Összefogás Győr részéről Balla Jenő is nyilvánosságra hozta jelöltségét. Idén januárban pedig a DK-s Glázer Tímea, Borkai Zsolt 2019-es összellenzéki kihívója tette meg ezt. Az MSZP csak ezután, február 20-án nevezte meg a jelöltjét az ön személyében. Miért vártak ezzel ilyen sokat?

2020 januárjában az ellenzéki összefogás közös polgármesterjelöltjeként indultam Dézsi Csaba András ellen. Tehát egyszer már méltónak ítélt arra a többi ellenzéki párt, hogy a jelöltjük legyek. Hogy miért gondolkodtam ilyen sokáig, akarok-e újra indulni? Nem azért, mert ne tudtam volna ezt korábban is eldönteni. De immár másfél éve folyamatosan ott ülök a tárgyalóasztalnál, minden párttal és civil szervezettel leültem egyeztetni. Ezeknek a megbeszéléseknek egy célja volt: találjunk egy közös jelöltet, akit a legjobbnak tartunk. Ezzel a tárgyalások kezdetén mindenki egyetértett. Miként abban is, hogy olyan jelöltet kell találnunk, aki nem megosztó. Ami sikerült is: az MSZP jelöltje a tárgyalóasztalnál László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke volt. Ő vállalta az indulást, ezért még akár a szakszervezeti pozícióját is feladta volna. Annyi kérése volt, hogy erről közösen döntsenek a pártok, civil szervezetek, hogy támogatják-e. Ez viszont nem jött össze. Ehelyett a Magyar Narancsban megjelent egy cikk, amelyben sem őt, sem engem nem kérdeztek meg, enélkül hozták nyilvánosságra László Zoltán jelöltségét. Aki ezt a nem publikus belső információt kijutatta, annak az volt a célja, hogy Zolit kellemetlen helyzetbe hozza. Szerintem ez nem igazán korrekt eljárás. A pártok egymás után jelentették be, kit indítanak. László Zoltán ezután azt mondta, ő nem kíván ilyenfajta nyilvános vitákban részt venni. Az előválasztást el tudta volna képzelni, ha van két civil jelölt. De nem ez történt, így az MSZP-nek döntenie kellett arról, hogy beállunk valaki mögé, vagy saját jelöltet indítunk. A döntésben sokat segített az, hogy Pintér Bence személyében lett egy olyan jelölt is, aki azt mondta, ő nem akar előválasztást, nem akar vitázni, nincs olyan jelölt, akivel érdemes lenne, mert a győri ellenzéki pártok és képviselőik nem tettek semmit a városért.

Szajki Bálint / 24.hu

Az fel sem merült a korábbi tárgyalásokon hogy a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) LMP és Momentum által támogatott jelöltje, Pintér Bence legyen a közös, összellenzéki polgármesterjelölt?

Közös jelöltet kerestünk. Nagyon sok jelölt szóba jön ilyenkor, ott volt köztük Pintér Bence is. Csakhogy ő tavaly decemberben egy tárgyaláson az összes addig kikristályosodó megegyezési pontot felrúgta, teljesen szembe menve a kialakuló állásponttal. László Zoltán neve ezután került igazán komolyan szóba. De végül ő is visszalépett.

Van egy tavaly novemberi közvélemény-kutatásunk, mely szerint én vagyok a legismertebb és legnépszerűbb győri ellenzéki politikus.

Így hatalmas felelősségem van abban, lesz-e Győrben ellenzéki összefogás.

Pintér Bencénél akkor mi volt a legfőbb kizáró ok?

Majdnem egy évig tárgyaltunk vele, egészen 2023 decemberének végéig folyamatosan egyeztettünk, aminek főleg én voltam a kezdeményezője. Bencével nem volt köztünk megállapodás, de több tárgyalási forduló után már voltak olyan pontok, amelyekben meg tudtunk volna egyezni. A programmal és más dolgokkal kapcsolatban. De amiben nem tudtunk megegyezni, ott is kirajzolódott, hogyan fogunk esetleg közös nevezőre jutni. A múlt év utolsó napjainak egyikén aztán Pintér Bence bejelentette, hogy ezt ő mégsem támogatja. Ezzel nem tudok mit kezdeni, hogy majdnem megállapodunk az illetővel valamiben, aztán mégsem akarja.

A szakításnak volt olyan oka, hogy az MSZP szerette volna, hogy ön a második helyen szerepeljen a kompenzációs listán és ezt a TSZVE, valamint Pintér Bence nem akarta elfogadni?

Az első hivatalos tárgyalásunkon hosszan felsoroltam, miket tudok, illetve tudnék beleadni az együttműködésbe. Nyilván egy összefogás úgy jöhet létre, hogy az ember megmondja, mit tesz bele a közösbe, valamint azt is, hogy mit kér ezért cserébe. Erről kell megállapodni.

Szóba kerül ilyenkor, hogy az egyes jelöltek hol indulnak egyéni körzetekben, mit tudunk infrastruktúrában, adatbázisokban, személyi erőforrásban, tudásban, politikai tőkében beletenni. Én ezeket tételesen felsoroltam. Pintér Bencéék nem tudtak semmit mondani, csak annyit, hogy van egy Facebook-csoportjuk.

És persze az is fontos szempont, hogy van egy kompenzációs lista, ami B-terv arra az esetre, ha mégsem nyernénk meg a választást az egyéni körzetekben. Ilyenkor a listáról tudunk jelölteket bejuttatni a közgyűlésbe. Aki csinált már politikát, az tudja, hogy ez két különböző dolog. Az egyéni körzetekben olyan jelölteket kell indítani, akik helyben meg tudják nyerni ezeket. A kompenzációs listára viszont olyan személyeket célszerű feltenni, akiket akkor is be akarunk juttatni, ha nem nyerjük meg a választásokat. Az innen bejutóknak az a fő feladatuk, amit én most is végzek a közgyűlésben: az ellenzéki munka.

A legaktívabb ellenzéki képviselő vagyok az önkormányzatban. Én tudom szembesíteni Dézsi Csaba Andrást azokkal a kérdésekkel, amelyekre a civileknek és az újságíróknak nem válaszol. Ilyen típusú munkára kell összerakni a listát. Az együttműködés feltétele részemről az volt, hogy ezen a listán olyan helyen szeretnék lenni, ami lehetővé teszi a bejutást. Ez a Magyar Szocialista Pártnak nemcsak Győrben, hanem országos szinten is feltétele az együttműködésnek. Ne kerteljünk: egy ilyen kampányba rengeteg pénzt is bele kell tenni. A szórólapokat, reklámfelületeket ki kell valakinek fizetnie. Pintér Bencéék először azt mondták, ők nem akarnak a listán szerepelni, ezen nem is gondolkodtak. Aztán valahogy minden tárgyaláson változott az álláspontjuk. Végül olyan személyeket akartak felvenni a kompenzációs listára, akik gyakorlatilag érdemben még semmit nem tettek a városért. A bizalmunk Pintér Bencével és körével kapcsolatban amiatt látszott elveszni – de legalábbis volt esély rá, hogy elvesszen –, hogy folyamatosan meggondolták magukat, és egy előzetes megállapodást sem akartak aláírni.

Ők csak azt nem akarták elfogadni, hogy ön a lista második helyén legyen, vagy más gondjuk is volt?

Először csak a listáról nem akartak beszélni, aztán már megállapodást sem akartak kötni. Gyakorlatilag azt akarták, hogy két jogi személy, egy párt meg egy egyesület működjön együtt egy közjogi aktusban, vagyis egy választásban mindenféle megállapodás nélkül. Ami egyszerűen vicc. Ők szerintem csak ürügyet kerestek arra, hogy ne kelljen velünk együttműködni. Végül felajánlottam, hogy nem kell a második hely a listán, beérem a harmadikkal is, de ekkor még ez sem volt nekik jó. Az első pillanattól kezdve azért húzódott az együttműködési megállapodás, mert akkor még úgy gondolták hogy baloldali pártokkal nem akarnak együttműködni, mivel ők egy jobbra nyitott társaságként határozták meg önmagukat.

De akkor miért tárgyaltak a baloldali pártokkal?

Mert megjelent Borkai Zsolt. Bence a tárgyalásokon is elmondta: rájöttek, hogy így már nem tudják elhozni a Fideszből kiábrándult szavazókat, ezért kénytelenek voltak velünk is tárgyalni. Igazából az volt a probléma, hogy minden tárgyaláson más álláspontot képviseltek, így nem lehetett velük megállapodni. De a legnagyobb probléma, hogy lett volna egy jó civil jelölt: László Zoltán, ám ezt megakadályozták. Ez nem csak a TSZVE felelőssége, hanem a DK-é is, mert ők is pártjelöltben gondolkodtak, nem olyan konszenzusteremtő civilben, aki mindenkinek elfogadható. Pintér Bence arra hivatkozott, ők azért nem hajlandók elindulni az előválasztáson, mert az egyik polgármesterjelölt önkormányzati képviselőként nem csinált semmit.

Marjai János / 24.hu Borkai Zsolt és Pollreisz Balázs az önkormányzati választást követő alakuló közgyűlésen, Győrben 2019. november 7-én.

Ezzel Glázer Tímeára célzott?

Erről őt kell megkérdezni. Mivel én akkor még nem voltam jelölt, biztosan nem rám célzott. Ha az a feltétele, hogy legyen egy olyan jelölt az előválasztáson, akivel érdemben lehet vitatkozni, akkor én felveszem a kesztyűt, itt vagyok. Az előválasztás nem azért lett volna fontos, hogy az emberek x-eket húzoggassanak ellenzéki vagy civil politikusok neve mellé. Ez is lényeges persze, mert döntsenek a győriek, kit szeretnének az ellenzék polgármesterjelöltjének. De ennél sokkal fontosabb, hogy közösen induljunk és kialakuljon egy egység. Ha a két NER-kompatibilis polgármesterjelölt ellen egy egységes ellenzéki polgármesterjelölt áll ki, akkor megnyerheti a választást. De ezt a tárgyalóasztalnál nem sikerült összehoznunk, így úgy tűnt, nincs más mód csak az előválasztás, ám végül ez is meghiúsult.

Miért hiúsult meg az előválasztás, kinek a felelőssége ez?

Egyértelműen Pintér Bence és a TSZVE felelőssége.

Pintér Bence volt az, aki nem volt hajlandó elindulni az előválasztáson, melynek célja, hogy demokratikusan válasszuk ki a legjobb polgármesterjelöltet.

Lett volna értelme az előválasztásnak úgy, hogy az egyik jelölt, illetve a mögötte álló szervezet és az ellenzéki pártok egy része bojkottálja azt? Mennyire lenne így reprezentatív az eredmény?

Azt mondják, a politikus akkor szokta dicsérni a kérdéseket, ha nem akar válaszolni, de én most nem azért teszem. Ez egy nagyon fontos kérdés. Azok az ellenzéki pártok, amelyek a bojkottáló jelölt mögött felsorakoznak, korábban külön-külön azt mondták, hogy szeretnének előválasztást. Volt, aki konkrétan Győrre is utalt. Honnét vesszük, hogy ezek a pártok nem akartak volna előválasztást? Ez nem igaz, ezt csak egyvalaki állítja. Én nem gondolom, hogy lett volna Győrben olyan párt, amely nem akart előválasztást. Természetesen bárki megteheti, hogy nem akar előválasztást, illetve nem indul el rajta. Ez az ő döntése. De akkor neki kell választ adni a szavazóinak, hogy a június 9-i választásokon ő kit akar legyőzni? A két NER-kompatibilis polgármesterjelöltet, és kiszabadítani a várost a fogságukból, vagy csupán egy ellenzéki helyosztót akar játszani? Akkor mondja ki nyíltan, hogy neki fontosabb, hogy a régi ellenzék helyett egy új legyen akkor is, ha ennek az az ára, hogy a Fidesz további öt évig irányítja Győrt. Öt szervezet nyilatkozott úgy Győrben, hogy akar előválasztást: a DK, az MSZP, a Jobbik, a Balla Jenő vezette Összefogás Győrért és a Kossuth Kör. Az Előválasztási Bizottság megalakult, elnökének Balogh Józsefet, Győr egykori polgármesterét kértük fel. Meg lehetett volna csinálni, egyetlen okból hiúsult meg: Pintér Bence és köre nem vállalta a megmérettetést.

Azt mondta, Borkai színrelépése felborította a korábbi forgatókönyveket. Borkain kívül még két új szereplő fog indulni: a Pintér Bence vezette TSZVE, illetve a Győrszentivánon az akkugyár ellen tiltakozó civilek  Azért vannak élesebb konfliktusok, mert  új szereplők léptek be ebbe a játékba?

Nem hiszem, hogy ez lenne az oka. Régebben is voltak új szereplők. 2019-ben például Csanakon indult egy helyi jelölt, de a 2020-as időközi polgármester-választáson is voltak új jelöltek. Az, hogy új emberek, szervezetek jelennek meg, természetes dolog, a demokrácia működésének velejárója. Persze ettől sokan megijednek, én viszont örülök neki. Csupán az a baj, hogy a jelenlegi rendszerben az nem megy, hogy mindenki elindul külön. Én nem az ellenzéket akarom legyőzni, két ellenfelem van ezen a választáson: a NER két polgármestere, Borkai Zsolt és Dézsi Csaba András és az apátia. Az összes többi szereplővel együtt akarok működni. Minden új szereplővel leültem tárgyalni, ha ő partner volt ebben.

„A polgármester-jelöltségtől hátralépek. Nem szándékom visszalépni senki javára” – ezt írta az április 5-i Facebook-bejegyzésében, másfél hónappal a jelöltségének nyilvánosságra hozása után. A 2021-es előválasztáson ön visszalépett a momentumos Rehó Tibor javára. A hátralépés miben különbözik a visszalépéstől?

A 2021-es visszalépésem valójában visszaléptetés volt. Most viszont külön kértem a saját pártomat, hogy ilyen tárgyalásokba ne menjenek bele. A 2022-es országgyűlési választás előtt az MSZP és a Momentum országos vezetése között született olyan alku, amelynek része volt az én visszaléptetésem az 1-es körzetben. Később ezt megbántuk, de ez egy másik kérdés. Jelenleg nem áll szándékomban bárki javára visszalépni. A hátralépéssel az a célom, hogy példát mutassak, és jelezzem: a számomra a közös indulás, az összefogás, a győzelem a legfontosabb, nem az, hogy mindenáron én legyek a polgármesterjelölt.

Szajki Bálint / 24.hu

Ha nem lesz előválasztás, akkor jogos kérdés, miként dől el az összefogás polgármesterjelöltje, a közös jelöltek, illetve a listán szereplők személye? Az előző kérdésekre válaszolva többször is bírálta Pintér Bencét, és az általa vezetett Tiszta Szívvel a Városért Egyesületet. De végül mégis megállapodott velük: úgy tudom, a TSZVE, a Momentum, az LMP és az MSZP által támogatott közös listán ön lesz a harmadik. Hogy sikerült ezt az egyezséget összehozni?

Miután a hátralépésemet bejelentettem, nagyon sokan megkerestek, illetve megköszönték ezt a gesztust. Ezzel nagyon sok ellenzéki szavazót sikerült megszólítanom. Ők mind úgy gondolták: a lehető legszélesebb körű együttműködésnek kell kialakulnia. Az MSZP győri elnöksége az országos társelnökök bevonásával végiggondolta, miként tudjuk elérni Győrben, hogy a mocskolódó kampányt folytató Dézsivel és Borkaival szemben felmutassuk a nyugodt erőt. Ennek a kialakításához olyan polgármesterjelölt kell, aki mögé a legtöbb változást akaró ember tud beállni. Ellenzéki pártok, civilek, választópolgárok. Ezt mérlegelve azt látom, hogy ez a lehetőség Pintér Bencénél van meg.

Annak ellenére is, hogy nagyon komoly vitáik, konfliktusaik voltak?

Amit az előző kérdésekre válaszolva elmondtam, azt változatlanul fenntartom. Pintér Bencével nagyon sok mindenben nem értünk egyet, voltak komoly ellentéteink. De az én célom a példamutatás. Mégpedig azzal, hogy a minél több szavazót mozgósító egységért hajlandó vagyok megegyezni Pintér Bencével és az egyesületével. Így leültünk tárgyalni, és sikerült is megállapodnunk.

Meg tudom erősíteni: harmadik leszek a TSZVE immár az MSZP által is jelölőszervezetként támogatott listáján. Ez nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekházasság.

Az a közös érdekünk, hogy Győrnek a legjobb legyen. Ezért állunk ebbe bele. Vitáink továbbra is vannak, lesznek, de a céljaink közösek. Példát akarok mutatni ezzel a többi polgármesterjelöltnek is.

Miért nem a DK-val állapodtak meg? Mi szólt ellenük?

Ez nem pártokról vagy szervezetekről szól. Ez Győrről szól, nem a személyes vagy pártpolitikai helyezkedésről. Az eddigi nyilatkozataimban sem mondtam senkire, hogy alkalmatlan, most sem kívánom ezt megtenni. Mindenkinek megvan a saját erőssége, tudása, amit hozzá tud tenni az összefogáshoz. Ezeket a képességeket egybe kell gyúrnunk. A döntés nem arról szól, hogy miért nem a DK? Hanem arról, hogy egész egyszerűen a jelenlegi politikai helyzetben ahhoz, hogy Győrt kiszabadítsuk a NER fogságából, elzavarjuk a fideszes helytartókat, minél nagyobb egység kell. Ma úgy látom, hogy ezt momentán a legnagyobb eséllyel Pintér Bence mögé állva lehet összehozni. Én ezért hajlandó vagyok minden személyes ambíciót, sértettséget félretéve dolgozni.

Szajki Bálint / 24.hu

Balogh József, aki 1994 és 2006 között Győr polgármestere volt, és a helyi előválasztási bizottság elnöke lett, azt nyilatkozta az Ugytudjukban Pintér Bencének hogy „a Borkai-éra volt a város egyik aranykora.” Ön egyetért ebben Balogh Józseffel?

Annyiban árnyalnám Balogh József állítását, hogy gazdaságilag volt aranykor a Borkai-korszak. Az tény, hogy olyan pénzbőség nem volt Győrben sem előtte, sem utána, mint akkor. Annak köszönhető mindez, hogy 2006 őszén vette át Győrt Borkai Zsolt, és 2007. január 1-jétől kezdett el iparűzési adót fizetni az Audi. Ennek köszönhetően hatalmas plusz bevételei lettek a városnak. Én 2014-ben lettem képviselő, és utána sokszor Borkai orra alá dörgöltem, hogy az a rengeteg pénz, ami bekerült Győr költségvetésébe, rosszul lett elköltve. Tehát politikailag ez nem volt aranykor, hiszen például nem voltak online visszanézhetők a közgyűlések. Nem is csoda: amilyen stílusban vezette Borkai Zsolt a közgyűléseket, azzal sok esetben még Dézsi Csaba Andrást is alulmúlta. Nehezen tekinthető az aranykor jelének, hogy Győrnek több mint egymilliárd forintja bennragadt a Quaestornál. Én ültem ott a városháza folyosóján éjszakába nyúlóan, hogy jöjjön ki Borkai, és mutassa meg a papírokat. Ha átlátható, számonkérhető, felelősségteljes városvezetést akarok mondani, akkor az Balogh József időszaka. Én abban vagyok érdekelt, hogy újra ilyen típusú vezetése legyen Győrnek.

Megfordítva a kérdést: ha az aranykor nem Borkai Zsolt érdeme, akkor az utóbbi idők romló tendenciái viszont nem Dézsi Csaba András bűne, hanem a járványé, a háborúé, a gazdasági válságé?

Szerintem mondható, hogy a jelenlegi állapot Dézsi Csaba András bűne. Ezek a jelenségek, a járvány, a háború, a szankciók ugyanúgy érintették a többi megyeszékhelyet, például Szombathelyt. Csak ott teljesen másképp kezelték ezeket. Ha pedig az energiaválságról beszélünk, az Győrben nem 2022 februárja után, az orosz-ukrán háború következtében alakult ki, hiába állítja ezt a városvezetés. Hanem 2021 decemberétől, amikor Győr felmondta a gázszolgáltatási szerződést. Aztán egy évbe telt, mikor hosszas jogi eljárás után sikerült megállapodni a céggel. Nekünk már jóval a háború kitörése előtt is piaci áron kellett venni a gázt. Ez a jelenlegi városvezetés felelőssége. Vannak egyéb példák is a felelőtlen gazdálkodásra. 140 millió forintért meg akart venni az önkormányzati Győr-Szol Zrt. egy temetkezési céget, a Memento Temetkezés Kft.-t amelynek a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban a nyeresége mindössze 24 ezer forint volt. Én tettem feljelentést az ügyben, s ennek hatására a Győr-Szol elállt a vételtől. Rákosfalvy Zoltán érdekeltségétől  pedig 700 millióért vesz az önkormányzat ingatlant, a Radó-szigeti csónakház felújításával pedig olyan céget bíz meg, amely Kónyban egy ablaktalan, lakhatatlan házba van bejegyezve.  Ezeket nem külső hatások okozták, hanem a városvezetés hibái. Ezért Dézsi Csaba Andrásnak kell vállalnia a felelősséget.

Az LMP-nek láthatóan van egy különutas politikája. Budapesten Vitézy Dávidot indították főpolgármesternek, köztársasági elnöknek pedig Hack Pétert jelölték. Ugyanennek a része, hogy Győrben sem egy hagyományos ellenzéki jelöltet támogatnak, hanem Pintér Bencét. Van átfedés az országos dolgokkal vagy ez egy helyi vonás?

Igény lenne arra, hogy Ungár Pétert, Pintér Bence munkáltatóját szidjam, de nem teszem meg.

Azokra a véleményekre céloz ezzel, amelyek szerint Ungár Péter és az általa vezetett LMP nem az ellenzék érdekében cselekszik, hanem inkább a kormánypártot szolgálja ki?

Ezt nagyon sokan gondolják így. De én nem szeretnék ebben állást foglalni.

Győrben a DK-t a Jobbik támogatja, Pintér Bence és a TSZVE mögött ott az LMP és a Momentum Mellett már az MSZP is. Mikor ön 2021-ben előválasztási jelölt volt, a Párbeszéd, illetve Karácsony Gergely támogatta. A DK, az MSZP, és a Párbeszéd most közös listát állít Budapesten, valamint az EP-választáson. Volt terv ilyen összefogásra az önkormányzati választáson Győrben is?

Igen, zajlottak tárgyalások a DK-val és a Párbeszéddel is a győri összefogásról. De számomra ennél a két szervezetnél jóval több olyan párt, illetve szereplő van, amelyik helyben az MSZP szövetségese lehet. Sőt, én azokra is partnerként gondolok, akikkel jelenleg nincs helyi megegyezése az MSZP-vel, így Glázer Tímea mellett az Összefogás Győrért színeiben induló Balla Jenőt sem tartom ellenfélnek.

Mohos Márton / 24.hu Pollreisz Balázs plakátja 2020-ban, miután Borkai Zsolt lemondása után megismételték a polgármester-választást Győrben.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is jelen van Győrben. Velük az MSZP folytatott tárgyalásokat, bevonták őket az egyeztetésbe?

A Kétfarkú Kutya Párt azt képviseli, hogy ők a választáson külön fognak indulni, bár Győrben ezt még az önkormányzati választáson egyszer sem tették meg. De ha már szóba kerültek: ők mindenféle együttműködéstől elzárkóznak, viszont az akkugyár elleni népszavazási kezdeményezésemhez a helyi szervezetük csatlakozott. Ha valaki el tudja mondani Győrben, hogy a kutyapártot le tudta ültetni egy közös asztalhoz, és egy konkrét ügyben együttműködésre is rávette őket, az pont én voltam.

Gyárvárosban fog egyéni képviselőként indulni?

Természetesen az a cél, hogy közös jelöltek legyenek. Mert a választás nemcsak a polgármesterjelöltségről szól, hanem az egyéni körzetek megnyeréséről is. És igen, Gyárvárosban fogok indulni.

Gyárvárosban indul a jelenlegi egyéni képviselő, a Fideszből távozott Hajtó Péter és a Fidesz is indít ott új jelöltet. A nevető harmadik szerepére hajt most mindenki. Talán ön lehetne az a hagyományosan baloldalinak mondott körzetben?

Győrben nincsen baloldalinak mondott körzet. 2006-ban a Fidesz és Borkai Zsolt győzeleme idején valóban egyedüli szocialista jelöltként sikerült az MSZP-s Ferenczy Lajosnak nyernie ebben a körzetben. Ő volt az egyetlen szocialista jelölt, akinek ez sikerült. Ezért tartják Gyárvárost baloldali körzetnek. Én akkor Lajosnak a kampányfőnöke voltam. Pontosan tudom, hogyan sikerült megnyernie. Akkor már rég nem volt olyan helyzet, hogyha egy kutyát indítunk piros pólóban, akkor is az MSZP nyer. Azért győzött, mert Ferenczy Lajos, aki már sajnos nincs köztünk, olyan képviselő volt, hogy ismerte mindenki, és nem a pártra szavaztak, hanem a jelöltre. Szerintem nincs olyan, hogy jobbos vagy balos körzet. Olyan körzet van, amit leural a Fidesz. Mondjuk a körzethatárok átrajzolásával.

Dézsi Csaba András már korábban nyilatkozott arról, hogy róla kompromittálónak szánt felvétel készülhetett. Egyszer azt mondta, hálapénz átvétele közben lefotózták. De egy később készült videóról, egy állítólagos bántalmazásról is keringenek hírek, amelyre Dézsi szintén reagált. Számít rá, hogy önnel szemben is lehetnek hasonló kompromittáló anyagok?

A politikában, ha valakiről nem találnak semmit, akkor kitalálnak róla valamit. Rólam a 2020-as időközi választáson csináltak egy lejárató videót. Fekete Dávid akkori fideszes alpolgármester tartott egy sajtótájékoztatót, hogy én egy videót gyártattam, amihez semmi közöm sem volt. A Fidesz a kampányok idején lejárató újságokkal szórja tele a várost. Mikor a pénzügyi bizottság ülését megakadályoztam, a Győr Plusz egy teljes oldalt szánt a lejáratásomra.

Előfordult, hogy ezen kívül ön vagy más ellenzéki politikus megjelenhetett a győri médiában?

Nem, soha nem kérdeznek meg. Egy ideje már a közgyűléseken a Győr Plusz tudósítójának be szoktam mutatkozni, mert a nevemet sem tüntetik fel a tudósításaikban, miközben én vagyok a legtöbbet hozzászóló képviselő.

A hátralépés után mit akarna bevinni egy összefogásba?

Mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei. A demokratikus elkötelezettségemet – úgy vélem – senki nem kérdőjelezheti meg. Az elmúlt ciklus közgyűlésein, bizottsági ülésein a legfelkészültebb képviselő voltam. Olyan kérdéseket tettem fel nemegyszer, amelyekre olyan válaszok érkeztek, hogy „nem tudom”, „erre nem számítottam”, „ennek utána kell nézni.” Ezzel szembesítettem a hatalmon lévőket: azzal, hogy alkalmatlanok a feladatukra.

Szokták mondani, hogy tökös gyerek vagyok, aki folyton beszólogat. Szerintem a győri politikusok közül nekem van a leghatározottabb személyiségem.

Győr költségvetése 90 milliárd forint, csak a városházán háromszázan dolgoznak. Nem is beszélve az önkormányzati intézményekről, cégekről, melyeket irányítani kell. Nekem ehhez megvan a vezetői tapasztalatom. Nem mondható, hogy a városlakók érdekeit ne vinném be a közgyűlésbe, legyen szó akár a győrszentiváni civilekről vagy a bérlakásban élőkről.

Borkai Zsolt lemondásakor a győrieket nem engedték be a közgyűlésbe. Én akkor elmondtam: lehet, hogy nem engedik be önöket, de én odabent az önök hangja akarok lenni. Úgy gondolom, ebben a ciklusban a győriek hangja tudtam lenni. Ha ott vagyok a közgyűlésen, azt kérdezik tőlem a fideszes képviselőtársaim: „Balázs, mikor végzünk? Mennyi hozzászólásod lesz, és mibe fogsz még belekötni?” Úgy gondolom, az én erősségeim ezek.

Szajki Bálint / 24.hu

Volt olyan javaslata, amelyet a fideszes többség elfogadott?

A 2020-as költségvetésben négy dolgot sikerült átvinnem. Ezek egy mobil légszennyezettségi mérőállomás létesítése, a közvilágítás kialakítása a győrszentiváni Tölös utcában, az érdekegyeztető tanács összehívása, valamint az iparűzési adóból egy gazdasági mentőcsomag létrehozása, amelyből a helyi vállalkozásokat támogatnák. Ezt a négy pontot Dézsi Csaba András a 2020-as költségvetésbe befogadta. Aztán jött a koronavírus, a rendkívüli jogrendnek köszönhetően polgármesterként egyedül hozhatott döntéseket, és az összeset törölte. Mikor aztán a győrszentivániak tiltakozására Dézsi ismét előhozta, aztán meg is valósította a mobil légszennyezettség-mérő ügyét, azzal lényegében az én korábbi javaslatomnak tett eleget. Csörgits Lajos pedig már azért nem aljegyző a városházán, mert szembesítettük azzal, hogy véleményünk szerint közokirat-hamisítást hajtott végre. Ugyan felmentették, mégsem ő tölti már be ezt a pozíciót. Ezeket én és a csapatom értük el. Azt az 50 ezer forintot, amit elvettek az óvónőktől, én vittem be minden évben a közgyűlésbe. Ez Dézsi Csaba András programjában nem volt benne. Ha én nem vagyok ott, ezek a döntések nem születnek meg.

Amikor Glázer Tímea indult Borkai ellen alig több mint hatszáz szavazaton múlott a győzelem. Viszont mikor ön indult Dézsi Csaba András ellen, akkor ez a különbség nem csökkent hanem nőtt: Dézsi Csaba András csaknem 24 ezer voksot kapott, ön viszont csak 16 ezer 700-at. Glázer Tímea úgy fogalmazott: az a több ezer szavazó, akit a botrány utáni kampányban sikerült megnyerni, az időközi választáson visszamentek a Fideszhez. Erre a kritikára mit válaszol?

Ennek az volt az oka, hogy volt egy adottság: a kétharmados fideszes többség a közgyűlésben, vagyis a győriek úgy gondolták, hiába lettem volna polgármester, nem tudtam volna megvalósítani a programomat. Ez okozta, hogy nem szavaztak rám nagyobb arányban. De azt pont ön írta le győri tudósítóként a választásokat értékelő cikkében, hogy azt az érzést sikerült elérnünk, hogy ugyan elbuktunk, de legalább már elhittük, hogy győzhetünk. Senkit nem akarok megbántani, így nem beszélek arról, hogy bizonyos helyi pártszervezetek mennyire nem vettek részt a polgármesteri kampányomban. De ettől függetlenül én a korábban engem támogató összes párttal, szervezettel együtt akarok működni. Ahogy az új szereplőkkel is, mert csak közösen nyerhetünk. Aki ehhez nem nő fel, az méltatlan arra, hogy ennek a városnak a vezetésében részt vegyen.

Kapcsolódó
Glázer Tímea: Minden idők legmocskosabb kampánya jön Győrben
Aki azt állítja rólam, hogy biztonsági játékos vagyok, az hazudik – nyilatkozta lapunknak Glázer Tímea, a DK győri polgármesterjelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik