Belföld

Hatályon kívül helyezte a bíróság a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélyét

822023544, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu
822023544, Fotó: Varga Jennifer / 24.hu

Bírósági keresettel támadta meg a gödi Samsung-gyár tavaly decemberben kiadott, 10 évre szóló környezethasználati engedélyét januárban a Göd-ÉRT Egyesület. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól.

Az Átlátszó azt írja, hogy a Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát.

Jelenleg tehát hatályos engedély nélkül működik a zajszennyező üzem, a civilek emiatt a tevékenység felfüggesztését kérik a hatóságtól és a Samsung SDI-tól.

A gödi civilek a keresetükben azt kérték a bíróságtól, hogy a tisztázatlan kérdések miatt a bíróság írja elő független igazságügyi környezetvédelmi szakértő szakvéleményének a benyújtását. Emellett az engedély ügyében zajló jogvita idejére a civil szervezet a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását – azaz a tevékenység felfüggesztésnek elrendelését – kérte a bíróságtól.

Az egyesület most a közösségi médiában adott hírt arról, hogy a bíróság megalapozottnak ítélte a kérelmet, és a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét, vagyis a gödi Samsung-gyárat elvileg le kellene állítani.

A civilek által közzétett bírósági végzés szerint a környezethasználati engedélyről szóló határozat végrehajtása jelentős érdeksérelmet okozna az állampolgárok számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik