Belföld

A rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a gödi akkugyár engedély nélkül működött

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a gödi Samsung-gyár ügyében, amely a kazánjait környezethasználati engedély nélkül használta, de közben úgyis megkapta ezt az engedélyt 2033-ig – írta a hvg.hu a birtokába került rendőrségi határozat alapján.

A nyomozás Vadai Ágnes DK-s képviselő Polt Péter legfőbb ügyészhez intézett írásbeli kérdése alapján indult környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt.

A politikus az írásbeli kérdésében emlékeztetett, hogy a gödi Samsung beruházás már 2018 óta működik, azt folyamatosan bővítik, és ennek során “több épület is engedély nélkül épült fel, a hatóság mégis kiadta rájuk a fennmaradási engedélyt, illetve legfeljebb nevetséges összegű bírságot szabott ki”.

Vadai főleg azt kifogásolta, hogy a második gyár építéséhez már egységes környezethasználati engedély megszerzését írták elő, a magas hőteljesítményű kazánok mégis a szükséges engedély nélkül épültek meg, majd 2020 végén működési engedélyt is kaptak.

A képviselő azt is kifogásolta, hogy csak ezután írták elő a teljes körű környezetvédelmi eljárást, de az addigra öt éve környezethasználati engedély nélküli gyár működését a vizsgálat idejére sem függesztették fel és nem is korlátozták. Ez pedig szerinte felvetheti a hivatali visszaélés, a vesztegetés, valamint a környezetkárosítás bűncselekményének gyanúját.

Az eljárást megszüntető rendőrségi határozatból kiderül, hogy a nyomozó hatóság a kazánok és az egységes környezethasználati engedély ügyében megállapította, hogy a közben folyamatban lévő szakhatósági eljárás lezárult, és az üzem 10 évre, 2033-ig megkapta a szükséges engedélyt – írta a hvg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik