Belföld

Nem tűnik úgy, hogy a kormány meg akar állapodni az Erasmus-programról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nem törekszik a kormány arra, hogy eloszlassa az Európai Tanács és az Európai Bizottság aggályait a vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatosan, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói és oktatói részt vehessenek az Erasmus- és a Horizont-programban, inkább költségvetési forrásokat csoportosítanak át erre a célra – derül ki egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszból.

Bakos Bernadett LMP-s képviselő kérdezett rá, hogy „a kormányzat mit tesz annak érdekében, hogy a közalapítványok kuratóriumainak összeférhetetlenségi problémáit feloldják, ami gátja, hogy a nevezett egyetemek részt vegyenek az uniós pályázatokon”?

Csák János kulturáért és innovációért felelős miniszter helyett Vitályos Eszter válaszolta meg a kérdést. Válaszában egy sort sem írt arról, hogy milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy az uniós jogvitát megoldják. Ehelyett Brüsszelt szidta, minden jogalapot nélkülöző diszkriminatív döntésnek nevezte, hogy kizárhatják a magyar modellváltott egyetemeket az uniós programokból.

„Nem hagyjuk, hogy Brüsszel versenyhátrányt okozzon a magyar kutatóknak, diákoknak! A jövőben is biztosítjuk a szükséges forrásokat, legyen szó Erasmusról, Horizontról, vagy a COST-ról. Ennek érdekében az idei évben 5 milliárd forintos kutatási támogatási alapot hoztunk létre a közvetlen uniós kutatási támogatások fedezetére” – írta Vitályos, aki szerint jövő júniusig biztosítottak az Erasmus+ mobilitási programjai.

Mint ismert, az Európai Tanácsi egy december 15-én hozott határozatában kimondta, hogy a vagyonkezelő alapítványokkal, így az egyetemi alapítványokkal szemben lehet uniós kötelezettségvállalásokat tenni, amíg a súlyos összeférhetetlenségi aggályokat nem orvosolják. A kormány eddig annyit tett az ügy érdekében, hogy az egyetemi alapítványok kuratóriumokban ülő minisztereket, államtitkárokat, biztosokat visszahívta, de az alapvető problémákat nem orvosolták.

Az idő pedig sürget, az Európai Bizottság szóvivője a múlt héten elmondta, hogy legkésőbb szeptember elejéig meg kell egyeznie a kormánynak az Európai Bizottsággal, ha azt akarják, hogy a modellváltott egyetemek hozzáférhessenek az Erasmus- és a Horizont-program forrásaihoz. Ehhez pedig elfogadott jogszabály az alapkövetelmény, ami a nyári szünet miatt csak rendkívüli parlamenti ülésen lehetne elfogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik