Belföld

Súlyosítást kérnek az élettársát megölni próbáló, 18 év fegyházra ítélt férfi ügyében

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az ítélet súlyosítását indítványozta azzal a férfival szemben, aki 2015-ben először egy késsel, majd egy baltával próbálta megölni élettársát – közölték csütörtökön.

A vádlottat a Nyíregyházi Törvényszék előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint a közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Az ítélet szerint a vádlott és a sértett egy munkahelyi rendezvényen ismerkedtek meg, és hamarosan, 2012 tavaszán összeköltöztek, élettársi kapcsolatot létesítettek. Még ugyanebben az évben megszületett közös gyermekük. A kapcsolatuk eleinte rendezett volt, később azonban rendkívüli mértékben megromlott, komoly pénzügyi, elszámolási vitáik, valamint gyermekneveléssel kapcsolatos nézeteltéréseik voltak.

A férfi először 2014 októberében szabotálta kapcsolatukat, amikor a tervezett esküvőjük előtt egy nappal gyógyszert kevert élettársa italába, hogy megakadályozza a másnapra tervezett esküvőjüket, illetve azt állíthassa, hogy a nő öngyilkos akart lenni.

Mivel mindenképpen meg akart szabadulni az élettársától, és egyúttal megszerezni közös gyermekük kizárólagos felügyeleti jogát, a baráti körében és közös munkahelyükön valótlan állításokkal járatta le a nőt. Időközben anyagilag teljesen ellehetetlenült, az élettársa felé fennálló hamarosan lejáró több millió forintos tartozását sem tudta megfizetni, ezért elhatározta, hogy konfliktusukat az élettársa megölésével oldja meg.

Ennek érdekében 2015. február 25. napján megkérte a sértettet, hogy utazzon el vele a szomszédos megyében élő szüleihez. Amikor megérkeztek, a férfi megkérte az édesanyját, hogy menjen el a boltba vásárolni, így a házban csak ketten maradtak. A vádlott nem sokkal később magához vette a közös otthonukból titokban magával vitt 12,5 cm pengehosszúságú konyhakést és azzal a szobában gyanútlanul filmet néző élettársára támadt. Dulakodás közben a férfi tarkón szúrta a nőt. A sértett a bejárati ajtón szeretett volna kimenekülni, amit a férfi megakadályozott.

A konyhába menekülő nőt a vádlott a padlóhoz szorította, ráült és egy, a konyhapultról levett 20 cm pengehosszúságú késsel kísérelte meg elvágni a nő torkát. A sértett végül a kazánházon keresztül akart kijutni a házból, ahol a férfi ismételten utolérte. A hason fekvő nőt arcon, illetve nyakon szúrta, majd baltával kétszer fejbe ütötte. A légcsőszúrás miatt egyre rosszabb állapotba került nő ekkor arra kérte a párját, hogy ne bántsa tovább, hagyja inkább elvérezni.

A férfi abban bízva, hogy párja elvérzik, abbahagyta a sértett akkor már 20-25 perce tartó bántalmazását. Ekkor érkezett haza a vádlott édesanyja, aki felszólította fiát, hogy hívjon segítséget. A nő életét a szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg, azonban sérülései maradandó fogyatékossággal gyógyultak.

A bűncselekmény elkövetését a vádlott mindvégig tagadta. Állítása szerint ő az ügy sértettje, ezért az ítélet ellen a védőjével elsősorban felmentésért, másodsorban eltérő minősítés és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyészség az ítélet ellen a vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosításáért, hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a törvényszék eltúlzottan alacsony mértékben állapította meg a szabadságvesztés büntetés tartamát. A vádlott hosszú időn keresztül, kitartóan, a sértettet üldözve, több veszélyes eszközt is használva valósította meg a kirívóan durva, élet kioltására irányuló erőszakot. Az elkövető személyisége fokozott társadalomra veszélyességet hordoz, így a kiszabott büntetés nem alkalmas a büntetési célok elérésére, ezért a fellebbviteli főügyészség a büntetés számottevő súlyosítására tett indítványt. Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található. A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik