Belföld europoli

Nem teljesen elégedett Brüsszel a magyar reformokkal, újabb ajánlásokat kapott a kormány

Az Európai Bizottság (EB) mai ülésén várhatóan elfogadják a jogállamiság helyzetéről szóló éves jelentést. A Politico már hozzájutott az értékeléshez, melyben megállapítottak a többi között azt, hogy Magyarország és Lengyelország ugyan bizonyos javulást ért el az igazságszolgáltatás megreformálásában, de a korrupció és a média függetlenségének terültén visszalépést tapasztalnak.

A Népszavához is eljutott a jelentés Magyarországról szóló része. A cikkben azt emelik ki, hogy az értékelés a tavaly óta teljesített ajánlások között említi az Országos Bírói Tanács szerepének a megerősítését, a Kúriára és a Kúria elnökére vonatkozó szabályok kiigazítását, az Integritás Hatóság létrehozását, az uniós források elköltésének jobb felügyeletét biztosító szabályozást. Az EB ugyanakkor megállapítja, hogy mindezek ellenére a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások nem elég eredményesek.

A friss brüsszeli vélemény szerint továbbra is jelentős aggályok merülnek fel a sajtószabadsággal kapcsolatban és nehezményezik azt is, hogy nem sikerült létrehozni a vagyonnyilatkozatok hatékony ellenőrzési rendszerét. A jelentés szerint továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az állami hatóságok nem hajtják végre európai bíróságok ítéleteit. Ennek megfelelően az Európai Bizottság ismét ajánlásokat tesz a magyarországi hatóságoknak a felsorolt aggályok leszerelésére.

A bizottság ajánlásai között szerepel, hogy:

  • a kormány tegye átláthatóbbá az alacsonyabb szintű bíróságokon az ügyek elosztási rendszerét,
  • teremtsék meg a vagyonnyilatkozatok hatékony felügyeletét,
  • a médiahatóság működési függetlenségét biztosító mechanizmusok bevezetését,
  • a közszolgálati média független irányításának és szerkesztői függetlenségének erősítését,
  • valamit az állami tulajdonú vállalatok reklámkiadásainak tisztességes és átlátható elosztása.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik