Nagyvilág europoli

Házkutatást tartottak a német szélsőjobboldali EP-képviselőnél, akit azzal vádolnak, hogy lefizették az oroszok, miután az asszisztensét azzal vádolják, hogy Kínának kémkedett

JENS SCHLUETER / AFP
JENS SCHLUETER / AFP

Házkutatást tartottak a helyi hatóságok Maximilian Krah német jobboldali EP-képviselő és kémkedéssel vádolt asszisztense, Jian Guo brüsszeli irodájában – közölte kedden a német ügyészség.

Guót április 22-én vette őrizetbe a német rendőrség. Miután kiderült, hogy az asszisztense Kínának kémkedhetett, Krah azonnal elbocsátotta.

Krah, a német jobboldali AfD párt befolyásos tagja és EP-listavezetője az X-en számolt be kedden az asszisztense brüsszeli irodájában történt házkutatásról. Mint írta, ez várható volt, csak azt furcsállta, hogy ennyi ideig tartott. Hozzáfűzte: az ügyhöz sem neki, sem más alkalmazottainak nincs köze.

A német ügyészség közleménye szerint Jian Guo brüsszeli irodáját gyanítható kémtevékenysége miatt kutatták át, Krah irodáját pedig azért, mert őt tanúként kezelik az ügyben. Guo brüsszeli lakásán már április 24-én megtartották a házkutatást – tették hozzá.

A belga hatóságok a német ügyészség felkérésére folytattak házkutatást az irodákban.

Az ügyészség gyanúja szerint Guo az Európai Parlamentből érzékeny információkat adott át a kínai titkosszolgálatnak, emellett valószínűleg Európában élő kínai politikai aktivistákról is jelentett Pekingnek.

Krah az orosz befolyásolási ügyben is érintett, egyike lehetett a két német politikusnak, akik pénzt kaptak Oroszországtól.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik