Belföld europoli

Válasz Online: a Mi Hazánk EP-listavezetője Csák János tárcájának köszönheti, hogy nem rúgták ki a Magyarságkutató Intézettől

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Kulturális és Innovációs Minisztérium mentette meg Borvendég Zsuzsannát attól, hogy kirúgják a Magyarságkutató Intézettől, értesült a Válasz Online.

A Kásler Miklós vezette, kormányközeli intézet tudományos munkatársa február vége óta a Mi Hazánk tényleges EP-listavezetője (habár a nemzeti radikálisok listájának első két helyén szimbolikusan Toroczkai László és Dúró Dóra áll, de ők előre jelezték, hogy mandátumszerzés esetén sem kívánják áttenni a székhelyüket Brüsszelbe). Borvendég saját bevallása és a Válasz Online információja szerint sem jelezte előre munkahelyén, hogy az egyik ellenzéki párt jelöltjeként indul a júniusi választáson. A lap úgy tudja, hogy

„lojalitásproblémák” miatt fel is merült, hogy megszüntetik a történész munkaviszonyát, ám ez végül nem valósult meg, mert leszóltak Csák János tárcájából, a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumból.A lap Borvendégtől és a Magyarságkutatótól is megkérdezte, hogy valóban érkezett-e ilyen kérés, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

Emlékezetes, hogy a Magyar Péter Kossuth téri tüntetésen felszólaló Tarr Zoltán református lelkészt néhány nappal a beszéde után kirúgták az állami állásából. „Miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!” – írta akkor az elbocsátásról Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Nem sokkal a hír megjelenése után Borvendég Zsuzsanna közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy otthagyja a Magyarságkutató Intézetet azért, hogy a kampányára koncentrálhasson.„Történészként néhány hónappal ezelőtt kaptam a felkérést a Mi Hazánktól, hogy legyek a párt európai parlamenti képviselőjelöltje, amelyet örömmel vállaltam el. Mivel a jelölésem az előző munkanapon vált hivatalossá, a mai nappal minden eddigi civil megbízatásomról lemondok, beleértve a Magyarságkutató Intézetnél végzett munkámat is, és országjárásba kezdek” – közölte.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik