Belföld

Újabb lélektani határt léphetett át az infláció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A novemberi 22,5 százalékról decemberben biztosan tovább emelkedett a magyar infláció, ugyanis a hónap elején törölte el a kormány az üzemanyagok árstopját. Az elemzők szerint ez önmagában 2-2,5 százalékponttal dobhatja meg az áremelkedési ütemet. Az egyetlen kérdés, hogy az év utolsó hónapjában átlépte-e a 25 százalékos lélektani határt a hazai infláció.

A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint igen, ők átlagosan 25,8 százalékos inflációval számolnak.

Ilyen ütemű áremelkedésre 1996 februárja óta nem volt példa. Az elemzők szerint az árstop eltörlése mellett folytatódhatott az élelmiszerek intenzív drágulása. Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató szakembere szerint a nemzetközi trendek mellett ebben a hazai élelmiszeripar termelékenységi és hatékonysági problémái és a volatilis forintárfolyam egyaránt jelentős szerepet játszanak. Virovácz Péter az ING elemzője úgy számol, hogy folytatódhatott az élelmiszerek áremelkedése, az éves drágulás ebben a termékkörben már meghaladhatta a 45 százalékot.

Az elemzők szerint a további emelkedés mellett a jó hír az,

hogy valamikor az év elején már tetőzhet az infláció 26 százalék körül.

Az ING elemzője szerint erre jó esetben januárban, rosszabb esetben márciusban kerülhet sor. Aláhúzza: 2023-al kapcsolatban nagy a bizonytalanság, azonban a fogyasztás drasztikus visszaesése esetén megtörhet a vállalatok árazási képessége, így a vártnál akár gyorsabban is elindulhatunk az egyszámjegyű inflációs mutató irányába.

Isépy úgy látja, hogy külső sokkok nélkül előreláthatóan lassulni kezd a hazai infláció, melyet a szigorú monetáris fellépés, a konszolidálódó nyersanyagárak, a konjunktúra lassulása és az ebből fakadó fogyasztás csökkenés is megtámogat.

Hozzáteszi:

a forint esetleges további erősödése is rásegíthet az infláció visszaesésére, de ellenkező esetben kellemetlen meglepetést is okozhat.

Az infláció jövője szempontjából is fontos kérdés lehet a további árstopok sorsa, bár az elemzők szerint az élelmiszerek hatósági ára már jóval kisebb hatással van az inflációra, mint az üzemanyagoké volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik