Élő Belföld

„Nézzétek, mekkora erőnk van” – tele volt a Kossuth tér tüntetőkkel

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Elfoglalták a Margit hidat, aztán teljesen megtöltötték a Kossuth teret a demonstrálók, akik a tanárok mellett álltak ki. Este tíz után ért véget a tömegtüntetés.
  • Október 5. az oktatás világnapja: erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és több más szervezet.
  • A tiltakozás nem állt meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok élőláncot szerveztek Budapesten, a tanítás kezdete előtt. Az élőláncon rengetegen vettek részt, több kilométeren keresztül tízezernél is több szimpatizáns állt sorba.
  • Több száz iskolából több száz tanár csatlakozott a tiltakozáshoz.
  • Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon. A Margit híd majdnem teljesen megtelt, rengeteg fiatal ment ki a tüntetésre.
  • A hídfoglalás után a Kossuth térre indult a tömeg, ahol este héttől a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárta a napot. Ennek végül este tíz után lett vége. Rengetegen voltak a Kossuth téren.

A Kölcseyben 35-en sztrájkolnak ma

Ma 35 pedagógus sztrájkol a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – közölte a 24.hu-val Fazekas Csaba, az iskola igazgatója. Emlékeztetőül: innen rúgták ki azonnali hatállyal az iskola öt pedagógusát a polgári engedetlenségben való többszöri részvétel miatt.

Kemenesi: A pedagógusok megbecsülésénél nemzetibb ügyet aligha lehet elképzelni

Mi mást tehetne bárki is – kiállok a párbeszéd és megbecsülés helyett körmöst kapott tanáraim mellett

– írta Twitteren a tanársztrájk napján Kemenesi Gábor. A virológus a bejegyzésben megköszönte a tanároknak, hogy fiatal kutatóként számos díjjal és több rangos nemzetközi kutatói pályázattal a zsebében erősítheti a hazai tudományt. „Ez mind az övék is, hiszen hasonlóan hozzám, az utánam következő tudósokat is ők terelhetik majd erre az útra”, jelezte. A bejegyzésben végül leszögezte:

A nemzet alapköveit, az értelem alapköveit ők fektetik le, gyermekeink jövőjét ők terelik mederbe.A nemzet legjava,értelmen alapuló jövője elleni támadás a pedagógusok elleni túlzott fellépés, a párbeszéd mellőzése. Megbecsülésüknél nemzetibb ügyet aligha lehet elképzelni.

Fizessétek ki a tanárainkat!

Az élőlánc után a Madách téren flashmobot tartottak a résztvevő iskolák. Tőbb száz diák énekelt együtt, majd azt skandálta, hogy

Fizessétek ki a tanárainkat!

Spirk József

„Eltemették" az oktatás problémáit a Széll Kálmán téren

A Széll Kálmán téren több iskola – Csik Ferenc, Németvölgyi, Toldy, Szent Angéla, Farkasréti – együtt tiltakozott, a Telex tudósítása szerint egy hatalmas kört alkottak, énekeltek, majd egy szimbolikus temetést tartottak, ami azt jelentette, hogy felírták papírokra mindazt, amit száműznének az oktatási rensszerből, majd kidobták a kukába. A temetés után a résztvevők elénekelték a Fölszállott a pávát, majd beálltak az élőláncba.

A megmozduláson körülbelül 150-en vettek részt.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnázium 68 fős tantestületből 37-es polgári engedetlenségben vettek részt, további 7 ember pedig sztrájkkal fejezte ki tiltakozását.

Olvasónk

Egész nap él a TASZ jogi forródrótja

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közölte, az országos tiltakozási hullámra tekintettel egész napra bekapcsolta a gyülekezési jogi forródrótját (+36 30 722 3356), arra az esetre, ha valakinek azonnali jogi segítségre lenne szüksége.

A csepeli iskolák is tiltakoznak

Csepel is csatlakozott a megmozdulásokhoz: szerdán negyed nyolc és háromnegyed nyolc között több iskola részvételével élőláncot alkottak a szülők, nagyszülők, tanulók és pedagógusok, így fejezve ki támogatásukat a tanárok mellett.

A szolidaritás mértékét a lánc hossza is kifejezte: a Jupiter utcától a II. Rákóczi Ferenc utcáig tartott a lánc. Köszönjük a szervező szülőknek a Jedlik Ányos Gimnáziumból és a Vermes Miklós Általános Iskolából

– írta lapunknak Makara Rita, a Vermes Miklós Általános Iskola pedagógusa. Iskolájában 15, a Jedlik Ányos Gimnáziumban 25 pedagógus csatlakozott a mai országos sztrájkhoz.

Üresek a termek Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban

A diákok távolmaradásukkal szolidarítottak a pedagógusokkal, így a legtöbb terem teljesen üresen maradt a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban szerdán. Ez az az iskola egyébként, ahol a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok ügyfélkapun keresztül kapták meg a tankerület figyelmeztető levelét – erről néhány poszttal korábban írtunk.

Az intézménynek konkrét adatai is vannak a hiányzókról: 771 diákból 546 nem ment ma iskolába.

Olvasónk fotója

A Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskolánál pedig olvasónk szerint több száz méteres élőláncot alkottak a gyerekek és a szülők az iskola körül.

Olvasónk fotója

Van, ahol a 26 fős tantestületből 19-en sztrájkolnak

A Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak a sztrájkhoz, és kiállnak az oktatás jövőjéért, valamint követelik a hatékony sztrájkhoz való alapjog visszaállítását. A pedagógusok egyúttal követelik azt is, hogy a polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusokat azonnali hatállyal helyezzék vissza munkakörükbe.

Bárdosi Katalin, a sztrájkbizottság egyik tagja lapunknak írt levelében jelezte: a 26 fős tantesületből 19-en sztrájkolnak ma az iskolában, többen egész napra sztrájkot hirdettek.

Elkezdődött a levonulás

Véget ért az élőlánc, elkezdődött a levonulás. Az Erzsébet hídnál nagyon fegyelmezetten halad a tömeg.

„Köszönünk mindent, nagyon jó tüntetők voltatok” – mondja egy sárga mellényes koordinátor.

Farkas Norbert / 24.hu

Sopronban is sztrájk van és lesz demonstráció is

Sopronban délelőtt több iskolában is sztrájkolnak a tanárok: a város két „nagy” intézménye, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és a Széchenyi István Gimnázium mellett a Lackner Kristóf Általános Iskoláról is tudható, hogy pedagógusok előre jelezték, hogy a törvényi keretek betartásával, de nem veszik fel a munkát.

Délután öttől a Széchenyi téren a város pedagógusai egy közös demonstrációt tartanak, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a magyar oktatás egyre tarthatatlanabbá váló helyzetére.

„Jobban keresek most, mint amikor majd tanár leszek”

„Lánc, lánc, élőlánc, elszakadt a cérna”– olvasható az egyik, kartonlapból készített transzparensen az Astoriánál. A transzparens mögött tanárjelöltek sorakoznak, negyed- és ötödévesek. 

A transzparenst tartó Tóth Regina azt mondja, mindenképp tanítani szeretne, elhivatottságból, ebben nem köt kompromisszumot, ugyanakkor tart tőle, hogy a jelenlegi körülmények között hamar felőrli majd őt a rendszer.

„Máris felőrölt” – állapítja meg.

A várható egzisztenciális kilátásokat firtató kérdésemre azt mondja, az ösztöndíj mellett ma is vendéglátósként dolgozik, és valószínűleg folytatja ezt tanárként is.

Jobban keresek most, mint amikor majd tanár leszek

– érzékelteti a helyzetet.

„Elmehetnék HR-esnek barmilyen céghez, több nyelven beszélek, de én tanítani akarok” – teszi hozzá a negyedéves egyetetemi hallgató.

Varga Sára szintén tanári szakos hallgató, de azt mondja, már most pályaelhagyónak tekinti magát. Ha javulna a helyzet, megfontolná, hogy tanárként helyezkedjen el, de látva a szintén tanárként dolgozó szülei példájat, jelenleg nem vállalkozna erre.

Pedig már másodéves kora óta állásajánlatokkal bombázzák – állítja.

Hallgat a kormánypárti sajtó

Gondban lehetnek azok a fideszes szülők, akik csak az állami, illetve a kormánypárti sajtóból tájékozódnak az ország fontos ügyeiről. Ők ugyanis nem érthetik, miért van élőlánc, dudaszó, mit sem tudnak arról, hogy a Pedagógus jogok/a tanárok világnapján országszerte tüntetnek a tanárokért. Erről eddig egyetlen sor sem jelent meg sem az állami, sem a kormánypárti sajtóban. Az egyetlen kivétel a Hír Tv volt, amely egy üres térről tudósított az élőláncról. Az állami hírügynökség utoljára szeptember 25-én számolt be arról, hogy országos sztrájkot hirdettek az oktatás világnapjára, illetve az Országos Sajtószolgálat szerdán reggel egy közlemény alapján tudatta, hogy az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége szolidáris a sztrájkoló tanárokkal.

Rengeteg autós nyomja a dudát

Az Erzsébet híd reggeli forgalmában szinte folyamatosan szólnak a tüntetéssel szimpatizáló autósok dudái. És most nem csak a szerényebb árkategóriás kocsikban ülők nyilvánítanak véleményt, mint a nyári katás demonstrációknál. Mercedesek, új BMW-k is tülkölnek sorban.

Nem csak a fizetéssel van baj

A bajok forrása nem csupán az alacsony fizetés, mint ahogy azt Kövér László gondolja, hanem a cinikus erőfitogtatás

– ezt Horn Gábor, az egykori SZDSZ egykori oktatáspolitikusa mondta, aki most szülőként vesz részt a demonstráción. Horn szerint teljesen együttműködésképtelen a rendszer, az erőre épít, mint a kirugások is mutatják, még gesztusokat sem tudnak tenni az irányítók.

„Szabad ország, szabad oktatás"

Ezt skandálja a diákok több nagyobb csoportja a Blahánál.

Nincs tanár, nincs jövő

– ez a másik gyakori jelszó.

Folyamatos a dudálás, a tülkölés, amit a tüntetők nagyrészt hangos rikoltással nyugtáznak. Minél hosszabb a dudálás, annál hangosabban.

Szajki Bálint / 24.hu

Az Urániánál egy Szinyei feliratú táblával vonuló magányos tüntető sípot is bevet.

Az eddigi legérdekesebb demonstrációs eszköz egy partvisnyélre rögzített kockás ing, amit zászlóként lobogtat egy diák nem messze a Szlovák Intézettől.

Az orvosegyetemek is is szolidaritanak a sztrájkoló tanárokkal

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének (OSZSZ) tagjai, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szakszervezete, a Kanizsai Kórházi és Egészségügyi Dolgozók Szakszervezet, a Pécsi Tudományegyetem Integrált Egészségügyi Szakszervezete, Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezete szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a sztrájkoló tanárokat – írja az MTI.

Az OSZSZ, mint felsőoktatásban dolgozó munkavállalókat is képviselő szövetség kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar oktatás minden szintjén tisztességes béreket kapjanak és megfelelő körülmények között gyakorolhassák hivatásukat a pedagógusok, oktatók, szakoktatók. A magyar felsőoktatásba kerülő hallgatók felkészültségét jelentős mértékben meghatározza, hogy tanáraik kellően motiváltak legyenek, és ne kelljen napi megélhetési gondokkal küzdeniük

– fogalmaztak. A szakszervezetek jelezték: a munkavállalók legerősebb jogát, a sztrájkhoz való jogot, az Alaptörvény és nemzetközi szerződések biztosítják, azonban ez a gyakorlatban jelenleg több szakterület esetén is sérül. „Az pedig megdöbbentő és rossz emlékeket ébresztő, hogy azokat a tanárokat, akik kiálltak magukért, a kollégáikért, a diákokért, az oktatás- és az ország jövőjéért, a hatalom kirúgta a munkahelyükről ezzel megfélemlítve a pedagógus társadalmat”, írták.

Az OSZSZ kéri tagszakszervezetei tagjait és minden, az ország jövőjéért tenni akaró szimpatizánst, hogy legyen szolidáris a pedagógusok harcával.

Mozdulni nem nagyon lehet a járdán a Blahánál

A Blaha Lujza tér és a Keleti közötti járdaszakaszon olyan sűrű a tömeg, hogy nem könnyű a gyalogos közlekedés. Egy idősebb kutyasétaltató férfi a pályaudvar felé haladva morgolódik, aztán kiabálni kezd: „Szégyeljétek magatokat!”

A diákok udvariasan félrehúzódnak, és a durva megjegyzést általános derültség fogadja.

Olvasói sztorik