Belföld europoli

Maradhatnak hevítésre szánt dohánytermékek, de a jellegzetes ízesítéssel leszámolnának

akub Porzycki / NurPhoto / Getty Images
akub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Június végén söpört végig a sajtón az a hír, hogy az Európai Bizottság az ízesített hevítéses dohánytermékek betiltását javasolja a rákellenes küzdelem jegyében, a 24.hu piaci forrásai szerint ez azonban így nem teljesen igaz.

Az Európai Unióban jelenleg a 2014-ben elfogadott dohányirányelv a hatályos, amelynek hetedik cikkében szerepel, hogy a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. A gyakorlatban ez annyit jelenti, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni, ez vezetett például a mentolos cigaretták betiltásához. A dohányirányelvben ugyanakkor tettek kivételeket, ennek értelmében következő intézkedésig a hagyományos cigarettákon és a vágott dohánytermékeken kívül minden másra felmentést adtak.

Ezek a mentességek addig élnek, amíg az Európai Bizottság szignifikáns változást le nem ír a jelentésében. A feltételek közül az egyik, hogy addig érvényes a mentesség az érintett dohánytermékekre, amíg azok piaci részesedése el nem éri a 2,5 százalékot. Mivel a hevítéses dohánytermékek esetében ez megtörtént, Brüsszel a jogával élve változtatást eszközölne. Az ártalomcsökkentett alternatívaként pozicionált hevítéses dohánytermékek népszerűsége Magyarországon is robbanásszerűen nő.

Kapcsolódó
Elképesztő ütemben nő a hevítéses dohánytermékek fogyasztása Magyarországon
Az új technológia felgyorsította a dohányzási szokások átalakulását. A hevítésre szánt dohánytermékek havi értékesítése bő másfél év alatt a négyszeresére emelkedett, miközben hagyományos cigarettából 500 millió szállal fogyott kevesebb idén augusztusig, mint az előző év első nyolc hónapjában.

Ám a hatályos jogszabályban csak új dohánytermék kategória létezik, ami sok mindent jelenthet, és ami alá a hevítéses dohánytermékek mellett más gyártmányok is tartozhatnak. Éppen ezért a mostani javaslatban pontosítottak a hevítéses dohánytermékek fogalmát, ami az EU számos tagállamában különböző módokon már definiált. Elképzelhető ezért, hogy ebben a kérdéskörben további egyeztetések lesznek szükségesek.

Nincs lista arról, hogy mi számít meghatározó ízesítésnek

Amennyiben ilyen formában életbe lép a javaslat, azzal a dohányhevítő eszközök ugyanúgy forgalmazhatók maradnának, ugyanakkor várhatóan több, azokhoz kifejlesztett, hevítésre szánt dohánytermék megszűnne létezni. A korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem azok, amelyek ízesítést tartalmaznak, csupán amelyekben a hevítésre szánt termékek aromája elfedi a természetes dohányízt.

Hogy szemléltessük, miért használnak adalékanyagot a dohánygyártók: ahogy a szőlőnél, úgy a dohánynál is vannak különböző évjáratok. Amíg a bornál a fogyasztók elfogadják az adott bor évenkénti eltéréseit, a ciginél nem: a Szofi íze évtizedek óta állandó.

A jelenlegi tervezet szerint onnantól, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja az új irányelvet, a tagállamok kormányainak nyolc hónap áll rendelkezésükre, hogy átültessék azt a saját jogrendjükbe. Ezt követően újabb 11 hónapos türelmi idő következhet arra, hogy kivonják a forgalomból a meghatározó ízesítésű dohánytermékeket. Ugyanakkor mivel ez is csak javaslat, a megjelölt határidők még változhatnak.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik