Közélet europoli

Betiltaná az EU az ízesített hevítéses dohánytermékeket

Getty Images
Getty Images

Az Európai Bizottság az ízesített hevítéses dohánytermékek betiltását javasolja a blokkban a rákellenes küzdelem jegyében, írja a Sky News.

Az EB közleménye szerint javaslatuk azért időszerű, mert az EU 27 tagállamában rendkívüli mértékben emelkedik ezeknek a termékeknek a forgalma.

A tilalom csak azokra az eszközökre vonatkozna, melyek kifejezetten dohányhevítéssel működnek. Sok e-cigaretta ugyanis csak nikotint tartalmaz, dohányt nem.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa arról beszélt, az ízesített hevítéses dohánytermékek betiltásával újabb lépést tesznek afelé, hogy 2040-re csak a társadalom kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon.

A közlemény szerint azt is mondta, tízből kilenc rákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért azt visszataszítónak kell beállítani annak érdekében, hogy védjék az állampolgárok egészségét és ezzel életeket mentsenek meg.

A megelőzés mindig jobb választás, mint a gyógyítás

– magyarázta.

2020 májusának közepétől mentolos ízesítésű cigaretta, valamint cigarettadohány, emellett az ízesített elektronikus cigaretta és utántöltő folyadék sem forgalmazható Magyarországon és az EU-ban. Mikor ezt a rendeletet meghozták az unióban, a jogalkotó még nem ismerte a hevítéses dohánytermékek piacát, ráadásul annak népszerűsége közelében sem volt a mostanihoz. A szigorítás valószínűleg emiatt is lett indokolt most.

Az viszont egyelőre nem egyértelmű, hogy az EU-nak mi az egész konkrét elképzelése, ugyanis a legtöbb hevítéses dohánytermék valamilyen formában ízesített.

Kapcsolódó
Elképesztő ütemben nő a hevítéses dohánytermékek fogyasztása Magyarországon
Az új technológia felgyorsította a dohányzási szokások átalakulását. A hevítésre szánt dohánytermékek havi értékesítése bő másfél év alatt a négyszeresére emelkedett, miközben hagyományos cigarettából 500 millió szállal fogyott kevesebb idén augusztusig, mint az előző év első nyolc hónapjában.

A bejelentés azt sugallja, hogy a hazánkban nagy port kavart Elf Barra például nem vonatkozik majd, ugyanis abban nincs dohánytermék, a manórúdként elhíresült eszköz egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, ami az Európai Bizottság közleménye alapján nem esik majd a tiltás hatálya alá annak ellenére sem, hogy ízesített változatai vannak.

Kapcsolódó
„Ennél szarabb konstelláció nincsen” – dílerek még árulják a városban az Elf Bart, aminek hatásairól szinte semmit sem tudni
Az elmúlt hetekben felkapott Elf Bar kereskedelmét és fogyasztását a hatóság már keményen bünteti, ám a városban dílerektől még megvásárolható a manórúd. Az Elf Barról kiderült tudnivalókról és potenciális kockázatokról a Szent Ferenc Kórház főigazgatóját kérdeztük.

Az egyébként összességében igaz, hogy a fiatalok nagy része manapság azért szokik rá a dohányzás valamilyen formájára, mert vannak ízesített termékváltozatok, ráadásul ezeket az eszközöket szándékosan úgy alakítják ki a gyártók, hogy az adott esetben a legfiatalabb korosztály számára is vonzó legyen, sőt, méretben is olyanok, amit könnyű elrejteni a szülők elől.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik