Belföld

Washingtonban fut be karriert a Fidelitas „provokátorfigyelője” 

Egy ideje nem vállalt közéleti szerepléseket és a Fidelitas honlapjáról is eltűnt Koncz Zsófia, aki a kormánypárt ifjúsági szervezetének országos alelnöke volt. Az ifjú politikus azzal vált országosan is ismertté, hogy Böröcz László Fidelitas-elnökkel közösen előállt 2015-ben a „provokátorfigyelő” ötletével. Ezzel a Fidelitas az általuk provokátornak gondolt személyeket listázta volna az állami rendezvényeken, közzétéve a „gyanús” emberek nevét és fényképét. A kezdeményezést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azonnal jogsértőnek minősítette, és szélsebesen eltűnt a provokátorfigyelő Facebook-oldala is.

Ezután nem sokkal később Koncz Zsófia is eltűnt a Fidelitas környékéről. Ugyanakkor a jelek szerint éberségére továbbra is szükség van.

A 24.hu értesülése szerint Koncz Zsófia Magyarország washingtoni nagykövetségén kapott állást a politikai stábban, külpolitikai munkatársként.

Az ifjú politikus neve – aki egyébként Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő lánya – a nagykövetség honlapján is szerepel, továbbá Koncz Zsófia a követség Facebook-oldalán található fényképeken is feltűnik.

Új posztjával kapcsolatban megkerestük hivatali e-mail címén Koncz Zsófiát, arról érdeklődve, szakított-e a kormánypárt ifjúsági szervezetével, illetve megkérdeztük azt is, hogy pontosan mi a feladata, és azt mekkora fizetésért végzi azt az Egyesült Államokban, de nem kaptunk választ tőle.

Ezzel párhuzamosan a nagykövetségnek és a külügyminisztériumnak is írtunk, azt tudakolva, a politikai stáb munkatársai milyen fizetést és juttatásokat kapnak. A külügyi tárca majd 20 napnyi várakozás után mindössze annyit közölt:

A washingtoni nagykövetség munkatársai, mint minden külképviseleten dolgozó munkatárs, a 2016. évi LXXIII. a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló törvény előírásainak megfelelő juttatásban részesülnek.

A megjelölt törvényből azonban nem számítható ki, hogy mekkora fizetést kap az egykori Fidelitas-vezető, mivel a válaszból az sem derült ki, hogy pontosan milyen beosztásban dolgozik.

Kiemelt kép: Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Koncz Zsófia, a szervezet országos alelnöke Provokátorok a március 15-i ünnepségen címmel tartott sajtótájékoztatón az Országgyűlés Irodaházában 2015 márciusában. Fotó: MTI / Marjai János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik