Belföld

Kaáli Géza sajnálja, hogy titokban tartják az államosított lombikintézetek eredményeit

Az utóbbi napokban több újságcikk is megjelent a meddőségi centrumok állami tulajdonba kerülésével és irányításának átszervezésével kapcsolatban, meglepetésemre, az állami monopólium kialakításának indokai között felbukkantak olyan utalások, amelyek szerint gazdasági-finanszírozási visszaélések tették azt szükségessé

– írja az MTI közleményében Kaáli Nagy Géza, az állam által felvásárolt Kaáli Intézet korábbi tulajdonosa.

A professzor levele szerint mielőtt az állam 2019-ben tulajdonjogot szerzett volna a Kaáli Intézetben és a Pannon Reprodukciós Intézetben, közel egy évig tartó, teljes körű átvilágításnak vetették alá a cégeket, és a vizsgálat rendben találta az intézményrendszer szakmai és gazdasági működését.

Ennek megfelelően teljesen megalapozatlannak tartok minden olyan kijelentést – származzon az bármely politikai oldaltól vagy a médiától – amely ezzel ellentétes vagy más megfoghatatlan célzásokat tartalmaz esetleges visszaélésekre

– írta Kaáli.

A professzor emlékeztetett arra is, hogy a lombikbébi kezelések „valós belekerülési költségét” a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, illetve annak jogelődje, az OEP határozta meg.

Magyarul: fillérre kiszámolták mennyi egy kezelés önköltségi ára. Ebből a meghatározott összegből kellett – szektor semlegesen – mind az állami, mind a finanszírozott magánintézeteknek gazdálkodniuk

– írja a nemrég Pro Urbe Budapest díjjal kitüntetett professzor, és azt is hozzáteszi, hogy korábban lehetett tudni, hogy évente hány lombikbébi-kezelést finanszíroz az állam, és azt is, hogy ezek eredményeként hány gyermek születik.

Kifejezetten sajnálom, hogy ezt manapság titokban tartják

– zárja levelét a professzor.

A 24.hu szerdán írta meg, hogy Novák Katalin köztársasági elnök sógornője, Vesztergom Dóra került a meddőségi szektor élére, miután a kormány éppen Novák irányításával legalább 10 milliárd forintot költött el a meddőségi klinikák államosítására.

Az átalakítások sikerességének valódi mérőszámát, a sikeres lombikos születések számát azonban az államosítások óta nem teszik közzé az egészségügyért felelős hivatalok.

A 24.hu az erre vonatkozó kérdéseket hetekkel ezelőtt elküldte az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az azóta a Miniszterelnökséghez került családügyi miniszteri hivatalnak, de hiába vártuk a válaszaikat. Válasz egyedül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) érkezett, de a lényeget ott is kikerülték. A NEAK megerősítette, hogy 2017 óta az alaptámogatáson felül sikerdíjat is fizetnek a meddőségi centrumoknak a sikeres lombikos szülések után. Arra a kérdésre viszont, hogy hány ilyen sikerdíjat fizettek ki az elmúlt években, nem válaszoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik