Videó

Utcára tehetik a súlyosan fogyatékos Nándit és édesanyját devizahitelük miatt

Devizahitel-tartozás miatt hamarosan kilakoltatás fenyegethet egy oxigénhiány következtében halmozottan fogyatékosan született 24 éves fiút és édesanyját. Andrea 12 millió forint svájci frank alapú kölcsönt vett fel az Erste Banktól, amiből majdnem 11 milliót visszafizetett a hitelintézetnek, ám az árfolyamváltozás miatt csaknem további 20 milliót követel tőle a bank. Ezt már nem tudta fizetni a 24 órás ápolásra szoruló fia gondozása mellett, így megindult ellenük a végrehajtási eljárás. Az asszony nem hagyta magát, bírósághoz fordult. Az eljárás során derült ki, hogy a részben állami tulajdonú Erste Bankot a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli, amelynek egyik névadója Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, jelenlegi európai parlamenti képviselő, az Orbán-kormány jelöltje az uniós biztosi posztra. Videó.
  • Nándi 1995-ben született, oxigénhiány miatt halmozottan fogyatékosan. Bár az orvosok 1-2 évet adtak neki, most 24 éves, állapota stabil, de teljes, 24 órás ellátásra szorul.
  • Nándi édesapja csalódottságát alkohollal próbálta enyhíteni, élettársát, Andreát többször fizikailag is bántalmazta. A nő hiába kért segítséget a hatóságoktól, érdemi oltalomra nem talált.
  • Andrea esete jogvédő szervezetek segítségével az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) elé került, ahol 2003-ban megállapították, hogy a történtek miatt kártérítés és biztonságos elhelyezés járna az asszonynak.
  • Kártérítést soha nem kapott.
  • Anya és fia kétszer is elesett a szocpoltól. Az asszonynak ezért hitelt kellett felvennie, hogy el tudjanak költözni. Forinthitelt nem kapott, mert az indoklás szerint nem volt elegendő jövedelme hozzá, de a svájci frank alapú kölcsönhöz megfelelt. 12 milliót vett fel, 10,7 milliót visszafizetett, ám további 20 millió forintot követelnek tőle. Mivel nem tudta fizetni, elindult a végrehajtás ellenük.
  • Andrea 2017-ben pert indított a végrehajtás megszüntetése érdekében. A bíróságon a részben állami tulajdonú Erste Bankot a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda, azaz az Orbán-kormány volt igazságügyi miniszterének, jelenlegi kormánypárti EP-képviselőnek a nevét viselő iroda képviseli. A fideszes politikus résztulajdonosa volt az irodának, ám vagyonnyilatkozata szerint tavaly nyáron nulla százalékra csökkent a tulajdonrésze, ám továbbra is az iroda tagja.
  • Az asszony ügyvédjén keresztül próbált egyezséget kötni a bankkal, de ajánlatát elutasították.
  • Ha elveszítik a pert, kilakoltatás várhat rájuk.
  • Nincs hova menniük, de a IX. kerületi önkormányzat csak akkor tud segíteni nekik – és erre sincs garancia –, ha már utcára kerültek.
  • Az Erste Bank érdeklődésünkre közölte, hogy a perekkel kapcsolatos minden tény, információ, adat banktitoknak minősül, így harmadik feleknek semmilyen tájékoztatás nem adható.
Legfrissebb videók
Olvasói sztorik