Belföld

Vasutasok nyaralóhelyén építenek NER-közeli luxus társasházat Balatonfüreden

Két éve még a rászoruló vasutasok pihenőhelye volt, ma már egy NER-közeli ingatlanfejlesztő cég felvonulási területe az egykori balatonfüredi Panoráma Hotel. A történet egyszersmind a Balaton története is arról, hogyan kerülnek az elit kezébe azok az értékes területek, amelyek egykor még a hétköznapi emberek vagy a rászorulók pihenését szolgálták.

Balatonfüred egyik legszebb részén, 100 méterre a Balatontól, néhány percnyi sétára a kikötőtől, világörökségi várományos területen hirdetnek 35 prémium minőségű lakást. A lakók kényelmét a többi között privát wellness részleg, fitneszterem és kültéri medence szolgálja majd a páratlan balatoni panoráma mellett.

A Tagore Residence készülő luxusingatlanjai az ILoveBalaton cikke szerint már csak a helyszínválasztás miatt is exkluzívak: körülbelül tízévente egyszer valósítanak meg ott hasonló beruházást, így nem kell attól tartani, hogy egyhamar új szomszédok zavarják meg a felsőkategóriás életérzést. A lapnak igaza van: a Tagore Residence közvetlenül a Szívkórház mellett épül egy olyan területen, ahol már minden talpalatnyi földet beépítettek. A legnagyobb, ingatlanokat kínáló oldalakon egyáltalán nem találtunk ezen a környéken telket, úgyhogy a lottóötössel ér fel a Tagore sétánynál megszerezni egy több mint 4000 négyzetméteres ingatlant. Ennek megfelelő az árképzés is: egy 160 négyzetméteres lakásért 218,8 millió forintot, egy 94 négyzetméteresért 96,7 milliót kérnek az ingatlanfejlesztők.

Segélyező egyesület -> NER -> gazdagok

Mindez a luxus éles kontrasztban áll a terület nem is olyan távoli múltjával: a Tagore Residence helyén 2018-ig a Vasutasok és Közlekedési Dolgozók Jótékonysági Egyesületének (VKJE) szállodája, a Hotel Panoráma állt. Az egyesületet 1894-ben alapították, tagjai az állami és magánvasutak mozdony- és vonatkísérő személyzete, hálókocsi kalauzok és vonatkísérő lakatosok voltak. A szervezet céljaként a vasutas dolgozók szociális biztonságának megteremtését jelölték meg. Az egyesület 1969-ben ünnepelte 75 éves jubileumát, ekkor készült el Balatonfüreden a tagok pihenését szolgáló, 105 férőhelyes, később plusz egy emelettel megtoldott üdülő, ami fénykorában 32 kétágyas szobával és 14 apartmannal várta vendégeit. A szállodáról itt talál néhány képet.

A VKJE jelenleg is aktív, tagjai számára kategóriától függően havi 740-750 forintos tagdíjért cserébe bizonyos élethelyzetekben —  betegség, gyermekvállalás vagy szociális helyzet miatt—  kisebb összegű, néhány tízezer forintos segítséget nyújt, illetve kedvezményes, bizonyos tagsági idő után ingyenes üdülést kínál. Értelemszerűen az ilyen támogatás a szociálisan rászoruló vasúti és közlekedési dolgozók, illetve az erről a pályáról nyugdíjba ment idősek számára segítség.

Fotó: Földvári László

A VKJE honlapja szerint a Hotel Panorámát „részletes és átfogó műszaki szakvélemény alapján másfél éves előkészítő vita és egyeztetés után” azért értékesítették, mert gazdaságossági okokból az egyesület jelentős tartalékát nem akarták felhasználni a szálloda „1-3 éven belül szükségessé váló nagy volumenű felújításához”. A befolyt összegből a tájékoztatás szerint a kedvezményes üdültetés további folytatása mellett a segélyezési szolgáltatás színvonalának fokozatos emelésére, a jelenlegi tagdíj mértékének hosszabb távú megtartására fordítják.

Nehéz helyzetben van az a tag, aki az eladási árról vagy a másfél évig tartó előkészítő munkáról szeretne tájékozódni, ezeknek ugyanis nincs nyoma az egyesület honlapján: eszerint ugyanis az utolsó közgyűlés 2015-ben volt, ezt követően már csak a szálloda eladásának tényéről írnak. Kérdéseinkkel megkerestük a VKJE-t, az egyesület elnöke, Tahi József szerint azonban

a vételár – mások gazdasági érdekei miatt – nem nyilvános.

Pedig érdekes lenne megtudni, hogy a vevő, az Olla Group Kft. mennyiért jutott hozzá a különleges adottságokkal rendelkező ingatlanhoz. A tulajdoni lapra 2018 februárjában vezették fel az új gazda nevét, de a cégnek már 2017 júniusában vásárlási jogot és elidegenítési tilalmat jegyeztek be.

A győri székhelyű Olla Group Kft. árbevétele alapján nem tartozik a csúcscégek közé, 2013 és 2017 között évi 16 millió és 123 millió forint közötti forgalmat mutatott ki. Tulajdonosa három testvér Bolla Péter, Patrik Péter és Martin, a 28-34 év közötti vállalkozókat még nem jegyzik az építőipari mogulok között, de erős szálakkal kötődnek a NER-hez. Édesapjuk, Bolla Péter a győri politikában ismert, korábban Borkai Zsolt fideszes polgármester biztosa, illetve kabinetfőnöke volt. Biztosként Győr egyik sokmilliárdos projektjét felügyelte, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előkészítése és szervezése volt a feladata.

Akármilyen kicsiny az Olla Group, 2016-ban – akkor még Olla-Invest Kft. néven – egy igazi NER-es erős ember, Paár Attila West Hungária Bau (WHB) Kft.-jével gründolhatott közös céget. (A WHB Premium Ingatlan Kft.-t azóta már átnevezték és a Bolla-céget az Épkar váltotta fel tulajdonosként.) A Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB-csoport egykor Győrből indult országhódító útjára, pozíciója igen erősek a városban. Építőipari berkekben megesik, hogy Bo-Bo Művekként említik az önkormányzatnál aratott sikerekre utalva – a mozaikszót a polgármester és az egykori biztos Bolla Péter nevéből összerakva.

Paár Attilát nem kell bemutatni: a WHB első emberét Tiborcz István üzlettársaként szokták emlegetni. Ő volt az, aki megvette a Orbán Viktor vejének az Elios Zrt.-ben lévő üzletrészét, miután kiderült, hogy az EU-s milliárdokkal kitömött cég ügyeit vizsgálja az OLAF. Mészáros Lőrinccel való kapcsolatát is gyakran feszegeti a sajtó, ennek egyik bizonyítéka, hogy a Hír TV Célpont című műsora megtalálta a felcsúti milliárdos által használt luxusrepülőt, amelyen ott utazott Paár Attila és Tiborcz István is. Nem csoda a barátinak tűnő kapcsolat: Mészáros érdekeltségei gyakran repülnek kötelékben a WHB-val, nemrég arról írtunk, hogy együtt vittek el egy 9,7 milliárd forintos közbeszerzést.

450 millióról beszélnek

A VKJE ügyeire rálátó forrásunk szerint a hotelt 450 millió forintért vehette meg az Olla Group, ezt azonban csak akkor tudjuk ellenőrizni, ha nyilvános lesz a egyesület 2018-ra vonatkozó közhasznúsági jelentése. Ez az összeg egyébként egy kicsit több, mint a vasutas egyesület egy éves bevétele. Beszámolójuk szerint 2017-ben bő 400 millió forint volt a bevételük, amiből 12 ezer tagnak összesen 150 milliónyi segélyt adtak.

Az ingatlan értékét megbecsülni nem könnyű: a 4026 négyzetméteres telken lévő Hotel Panoráma az egyesület és több vendég véleménye szerint is felújításra szorult, berendezése, hangulata a nyolcvanas éveket idézte, viszont az árait is ehhez igazították. A Tagore sétányhoz ennyire közel nincsen hasonló méretű eladó ingatlan, ahol van, ott pedig többszörös áron kínálják. Balatonfüred partközeli részén 460 millió forintért hirdetnek egy kevesebb mint harmad ekkora, 1155 négyzetméteres telken található, 21 szobás panziót. A parttól messzebb, 700 méterre a Balatontól pedig 290 millió forintot kérnek egy 820 négyzetméteres telken fekvő, 415 négyzetméteres lakóterületű házért.

Tavaly részletesen bemutattuk, hogyan foglalta el a Balatont lépésről lépésre a NER-hez üzleti vagy más módon köthető tőkésosztály:

Így vált a NER játszóterévé a Balaton
A kormány inkább csak szavakkal védi a Balatont, miközben őrült tempóban vesznek el a vízből és a vízpartból kormányközeli és eddig ismeretlen vállalkozók.

Kiemelt kép: a szerző felvétele

Ajánlott videó

Olvasói sztorik