Videó

A NER főutcája lett az Andrássy, bevásároltak a főoligarchák a világörökségbe

A Nemzeti Együttműködés Rendszere nagyrészt bekebelezte Budapest fő sugárútját. Az Andrássy úti villák és paloták iránt az utóbbi években egyre élénkült az érdeklődés, és mára szinte minden fontos üzletember bevásárolta magát a világörökségbe. Egymással is üzletelnek.  

A névsor egyre hosszabb: Mészáros Lőrinctől Tiborcz Istvánon át Schmidt Máriáig. Fent látható videós összeállításunkban összegyűjtöttük, hogy az elmúlt időszakban kik és milyen beruházásokkal telepedtek le az Andrássy útra. A NER fő gazdasági potentátjai némelykor együtt szereznek, máskor utóbb szállnak be a másik ingatlanüzletébe, de a lényeg ugyanaz: a milliárdjaikat a közös ügyletek egyre sűrűbb szövedéke tartja össze.

A 3., 8., 52.

Garancsi IstvánCsányi Sándor és Hernádi Zsolt triója az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti bérpalotákat birtokolja. Hétfői cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a magyar gazdaság három különösen befolyásos szereplője a 2000-es évek közepén potomáron jutott hozzá az épületekhez.

Nagy trió az Andrássyn: 3 milliárdos, 3 közös palota
Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt, a magyar gazdaság három meghatározó figurája magánemberként együtt birtokol három Andrássy úti bérházpalotát.

Az Andrássy 3., az egykori Saxlehner-palota jelenleg felújítás alatt áll, a túloldalon található Andrássy 8. azonban már két éve szállodaként működik. A három üzletember – élükön Garancsival, a miniszterelnök jó barátjával – milliárdos beruházással 99 szobás, négycsillagos hotellé alakíttatta át a háztömböt. Hotel lesz az 52-es számú házból is, a legújabb projekt pedig a 3000 négyzetméteres Oktogon melletti épület átalakítása lehet. A start közelségét jelzi, hogy a napokban kiköltöztették a Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárát, és hamarosan megszűnik az épületben működő rendezvényközpont, a Hello Baby Bar is.

Andrássy út 52. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A 70.

Csányi Sándor háromnál se állt volna meg, további terjeszkedési terveit mutatja, hogy az OTP egyik ingatlan cége meg akarta szerezni az Andrássy 70. alatti irodaházat is. Az Inga Kettő Kft. csaknem 3 milliárd forintot ajánlott a svéd hátterű Stena Propertynek, de hoppon maradt. Az épületet, ahol korábban a Lukács Cukrászda is működött, élve a törvény adta elővásárlási jogával, végül a Gulyás Gergely által vezetett Miniszterelnökség vásárolta meg, hogy oda költöztesse az új közbeszerzési főosztályát.

A 43.

Tavaly aratott Tiborcz István, a miniszterelnök veje, aki az Andrássy 43.-ban vásárolt meg egy majdnem teljes emeletet.

Fotó: 24.hu

Az egyre nagyobb ingatlanokban utazó Tiborcz amellett, hogy megszerezte a turai kastélyt, a badacsonyi Ranolder-villát és a Pesti Vigadó melletti Mahart-házat, az Oktogon mellett alakított ki több mint 600 négyzetméteres lakásirodát. A hely eredetileg a BDPST Zrt. nevű ingatlanos cég központja lett volna, de a cég székhelyét végül áttették Garancsi, Hernádi és Csányi közös cégének, a CD Hungary Zrt.-nek gellérthegyi ingatlanába. A kapucsengőn továbbra is a BDPST neve szerepel, de a két megvásárolt lakás egy másik Tibocz-cég, a Downtown Development Kft. tulajdonába került 2017 őszén.

A 59.

A nyár eleje óta szinte naponta látni Mészáros Lőrinc Mercedes limuzinját az Andrássy 59. előtt, amely az Appeninn Holdingon keresztül került a felcsúti milliárdos érdekeltségébe. Az egykori Andrássy-palota, mai nevén Dávid-ház a Plaza House Kft. közel 2,2 milliárd forintos felvásárlásával váltott gazdát. Az ügylet finanszírozásához a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. 622 millió forint kölcsönt adott, majd maga is beköltöztette székhelyét az épületbe. Augusztusban aztán

Tiborcz István bevásárolta magát az Appeninn Holdingba, így lényegében ötödrészben a Dávid- háznak is tulajdonosa lett.

Fotó: 24.hu

A 113.

Vannak régi tulajdonosok is a nemzet sugárútján, például a 113-as szám alatti épület még 1993-ban került az SBGK nevére. Az SBGK az Orbán családot is képviselő ügyvédi iroda, Bajkai István fideszes képviselőhöz köthető. A neves ügyvédi iroda az utóbbi években sokmilliárdos szerződéseket köthetett a Miniszterelnökséggel. (De két, csaknem 5 milliárd forintos tanácsadói megbízásból nemrég kikoptatta a Miniszterelnökség.)

A 80., 82.

A páros oldalon, az Andrássy út 80. tavasszal lezajlott tulajdonosváltásával nagy előrelépés történt egy további hotelberuházás felé. Schmitt Mária és Ungár Péter ingatlancége saját részvényeiért vette meg a házat, amelynek szomszédja, a 82-es szám alatti épület már korábban is a tulajdonuk volt. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) bejelentette, hogy a két ingatlant közösen átalakítva egy 8000 négyzetéteres boutique hotelt hoz létre, amit egy „Budapest iránt érdeklődő szállodaláncnak” kívánnak majd bérbe adni.

Keddi hír, hogy a BIF-ben 5,7 milliárdos részesedést vásárolt a Takarékbank, amely az utóbbi időben egyre erősebb kapcsolatba került a Mészáros-birodalommal.

Andrássy út 80-82. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A 116.

Tiborczhoz vezetnek a szálak a páros oldalon is. Weiss Manfréd egykori sugárúti villáját, a 116-os szám alattit Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. vette meg még tavaly februárban. Ez ugyanaz a társaság, amelyik megtette a szívességet, hogy az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét. De a közvilágítás-szerelésben és közbeszerzésben világbajnok Elios átvétele csak a kezdete volt a Tiborcz-Paár partnerségnek.

Andrássy út 116.
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Az 1509 négyzetméteres Andrássy úti ingatlant 723,6 millió forintért sikerült megszereznie Paárnak az állami vagyon felett őrködő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén. Az átalakítási munkálatok folynak, erről árulkodik a „Maradandót alkotunk” szlogennel beburkolt ingatlan.

A szélsebesen gyarapodó építőipari csoportot tulajdonló Paár Attilának sem ez az egyetlen Andrássy úti ügylete, a West Hungária Bau nyerte el a megbízást az Operaház felújítására. A beruházás értéke 15,5 milliárd forint.

A 114.

A WHB szomszédságában, a 114-es szám alatti, ugyancsak egykori Weiss Manfréd-villán egy másik, közpénzes munkákkal jól kibélelt cég dolgozik, az Andrássy úton három ingatlanban is érdekelt Garancsi István vállalata, a Market. Ezt az épületet még 2015-ben vette meg a katari állam, a korabeli sajtóhírek szerint egymilliárd forint körüli összegért. Követségnek szánták az ingatlant, de egyelőre a Market-logó borítja: „Építeni szeretünk”.

Andrássy út 114.
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Hatmilliárdos ajándék és fekete lovak

Nem konkrét NER-es üzletemberhez kötődik, hanem az Orbán-kormány ajándéka a Magyar Művészeti Akadémia számára a 101-es szám alatt található Schwanzer-villa. A 80 fős apparátussal működő és 295 tagot számláló Magyar Művészeti Akadémia nemrég költözhetett be a 444 tudósítása szerint, überluxus magánklubba. A valaha az újságíró szövetség, a MÚOSZ székházaként működő épületet 2 milliárd forintért vették meg, és négymilliárdért újították fel az adófizetők pénzéből.

 

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A NER-csapat mellett akadnak fekete lovak is az Andrássy úti ingatlantulajok között, egyes épületek a mostani pörgésben keltek el, de nem világos még, kinél landolnak. Például a 110-es szám alatti, Zelnik István  egykori Aranymúzeumaként ismert Rausch-villa tavaly novemberben kelt el, vevője pedig egy rejtélyes hongkongi a napi.hu cikke szerint. Zelnik cége, a Magyar Indokína Társaság Kft. bedőlése után, felszámolásban kelt el az épület, amelyet kezdetben 2,5 milliárd forintért hirdettek, végül azonban 1,68 milliárdért kelt el. Tény, hogy a vevő az ügylet előtt röviddel alakult Dragon Master Kft. mérlegében is pontosan ennyi szerepel a befektetett eszközök között. A Dragon tulajdonosi szálait a hongkongi Rose Investment Ltd.-ig lehet követni, amelyet egy hongkongi dollárral alapítottak.

Legfrissebb videók
Olvasói sztorik