Belföld

Teréz körúti robbantás: kétszer volt elmegyógyintézetben P. László

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint beszámítható, ám kétszer is elmebetegeknek járó terápiában részesült P. László, amióta börtönben van – tudta meg a 24.hu. A férfi ügyvédje, Szikinger István szerint csak skizofréneket és súlyos elmebetegeket szoktak olyan erős gyógyszerekkel kezelni, mint amiket ügyfele kapott.

Az ügyvéd elmondta, hogy a Teréz kőrúti robbantás miatt első fokon életfogytiglanra ítélt ügyfelét 2017. március 31-én vitték be először az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) neuropszichiátriai osztályára. Itt több mint egy hónapig haloperidol- és rivotrilinjekciós terápiában, illetve gyógyszeres kezelésben részesült.

Nem értem, hogy ha valaki teljesen normális és beszámítható, akkor miért kezelik több mint egy hónapig az elmegyógyintézetben. Az ilyen tények figyelmen kívül hagyása, azt gondolom, hogy nagyon súlyos seb az igazságszolgáltatásba vetett bizalomban

– magyarázta védőbeszédében Szikinger.

Az ügyvéd kérésünkre megmutatta azt büntetés-végrehajtási jelentést, ami azt tartalmazza, hogy pontosan milyen kezelésekben részesítették a börtönben ügyfelét. Ebből kiderült, hogy P. László a terápia után június 8-án volt az IMEI-ben kontrollon. Itt napi kétszer 1 milligramm frontin vagy xanax szedését javasolták neki további egy hónapig.

2017. december 13-án P. Lászlót ismét bevitték az IMEI neuropszichiátriai osztályára, ahol nyolc napig ismét haloperidol- és rivotrilinjekciós terápiában részesült. Karácsony előtt három nappal vitték vissza a börtönbe ahol esetenként 2 milligramm rivotrilt kapott, majd megszüntették a gyógyszeres kezelését.

P. László büntetőpere 2018. január 31-én kezdődött. A férfi a bűnösségére vonatkozó kérdésekre nem válaszolt, és minden korábbi vallomását visszavonta. Ehhez azóta is tartja magát.

P. Lászlót először terrorcselekmény előkészületével vádolta meg az ügyészség. Az elsőfokú bíróság emberölés kísérletében, robbanószerrel való visszaélésben és terrorcselekmény kísérletében is bűnösnek találta, és életfogytig tartó fegyházra ítélte úgy, hogy legkorábban 25 év múlva szabadulhat. A Fellebviteli Főügyészség viszont a befejezett terrorcselekményt látta bizonyítottnak, ezért indítványozta, hogy a táblabíróság jelentősen súlyosítson a vádlott feltételes szabadságra bocsáthatóságának az idején, azaz ne, 25, hanem 40 év múlva szabadulhasson leghamarabb.

A Fővárosi Ítélőtábla jövő kedden hoz ítéletet az ügyben.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik