Belföld

Mélyen hallgatnak a magyar diplomaták, hogy kinek az utasítására segítették Gruevszkit

Három balkáni ország – Albánia, Monetengró, Szerbia – magyar diplomatái segítették Nikola Gruevszki Magyarországra szöktetését, azonban a részletekről nem árulnak el semmit sem a diplomaták, sem a Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium.

A Deutsche Welle rakta össze először, hogyan került Magyarországra a macedón igazságszolgáltatás elől menekülő, bukott exkormányfő:

  • Gyalogosan, illegálisan lépett át Macedóniából Albániába,
  • majd november 11-én 19.10-kor belépett Albániából Montenegróba, a személyijét használva. Itt két magyar diplomata a podgoricai követségről már várta.
  • Egy Volkswagen Jettával utaztak Podgoricába, ahol a nagykövethelyettes fogadta, és egy további személlyel együtt átültek egy másik autóba, és Dobrakovo felé vették az irányt.
  • A dobrakovoi átkelőnél este 10-kor beléptek Szerbiába, és átadták Gruevszkit újabb magyar diplomatáknak, akik Belgrádból ezért jöttek.
  • Végül Budapestig szállították Gruevszkit. Az a mai napig nem derült ki, hogy milyen okmánnyal engedték be Magyarországra.

Tehát egy sor magyar diplomata segítette Gruevszkit, nyilvánvalóan nem önszorgalomból, hanem felsőbb utasításra. 

Erről kérdeztük a tiranai, a podgoricai és a belgrádi magyar nagykövetséget is, de választ egyik helyről sem kaptunk. Nemcsak azt nem hajlandó elárulni egyik követség munkatársai sem, hogy segítették-e Gruevszkit, miközben már neveket is tudunk, hanem azt se, hogy kinek az utasítására történt mindez.

A magyar kormány és a külügy sem árul el részleteket, csak azt ismételgetik, hogy nem segítették Gruevszki szökését Macedóniából. Márpedig nem ez a fontos kérdés, hanem az, hogy a későbbiekben mi történt. Ugyanis a magyar diplomaták segítsége – és a magyar törvények figyelmen kívül hagyása – nélkül nem lett volna olyan egyszerű az útja a kétéves letöltendő börtönbüntetés elől menekülő Gruevszkinek Budapestig, ahol pár nappal később meg is kapta a menekültstátuszt.

Gruevszki menekültstátuszt kapott
A Magyar Idők úgy tudja, menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak.

Tehát a magyar diplomácia hathatós segítsége nélkül nem jutott volna ilyen olajozottan menekültstátuszhoz Gruevszki, aminek az lett a következménye, hogy értelmetlenné vált Macedónia kiadatási kérelme. A macedónoknak marad a diplomáciai út: tiltakozó jegyzéket adtak át a szkopjei magyar nagykövetnek.

Gruevszki befogadásával rajta kívül igazán egy ember jár jól: Vlagyimir Putyin. Az erről szóló elemzésünket itt olvashatja el. Így még érdekesebb kérdés, hogy ki és miért utasította a magyar diplomatákat, hogy segítsék a szöktetést.

Kiemelt kép: Attila Kisbenedek / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik