Nagyvilág

Gruevszki megerősítette: pozitívan bírálták el menedékkérelmét

Szerinte Macedóniában politikai üldöztetésnek van kitéve.

Azután, hogy a Magyar Idők arról írt, hogy értesüléseik szerint Nikola Gruevszki megkapta a menekültstátuszt Magyarországon, a börtönbüntetés elől menekülő bukott macedón miniszterelnök Facebook-oldalán megerősítette a hírt.

Gruevszki azt írta: „Ma a Magyar Köztársaság, egy EU- és NATO-tagállam pozitívan bírálta el korábban benyújtott, politikai menedékjog iránti kérelmemet a Macedón Köztársaságban fennálló politikai üldöztetés miatt”.

Mint írja, a kérelemben kifejtette, hogy a jelenlegi macedón kormány antidemokratikus lépésekkel akarja elvenni a szabadságát, az ügyészséggel és az igazságszolgáltatással visszaélve.

Szerinte koncepciós eljárás folyt ellene, tele szabálytalanságokkal, és a hivatal számára konkrét példákkal szolgált az életveszélyes fenyegetésekről, amelyeket az azelőtti napokban kapott, hogy elhagyta Macedóniát. Ezektől a jelenlegi kormány szerinte nem védi meg őt, és nincsenek meg a feltételei, hogy tisztességes tárgyalást folytassanak vele szemben.

Gruevszki azt állítja, több mint harminc oldalon át sorolta a kérelmét alátámasztó érveket, és többször is kitér arra, hogy szerinte a bíróság és az ügyészség a kormány irányítása alatt áll. Ezért döntött úgy, hogy magasabb szintre emeli az ügyet.

Azt írja, nem akarja teljesíteni a macedón kormánypárt vágyát, és a napi túlélésért küzdeni a börtönben, ahol likvidálás vár rá. Ehelyett úgy döntött, úgy harcol a macedónok ügyéért, ahogy jelenleg tud, olyan módon, ahogy a történelemben sokan mások. Állítása szerint nem az igazságszolgáltatás elől menekült, hanem más jogi módszerekkel próbál igazságot szerezni magának, és a macedóniai politikai üldöztetés más áldozatainak. (Fotó: Europress – Vedat Abdul / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik