Nagyvilág

Macedónia tiltakozó jegyzéket adott át a magyar nagykövetnek

Szerintük késlekedés nélkül el kellene utasítanunk Gruevszki menedékkérelmét.

Bekérették a macedón külügyminisztériumba a szkopjei magyar nagykövetet – közölte hétfőn délután a tárca. Természetesen a Gruevszki-ügy a raport oka.

A tájékoztatás szerint Viktor Dimovszki államtitkár tiltakozó jegyzéket adott át Dux Lászlónak. Ezzel együtt reményét fejezte ki, hogy Magyarország a jó kétoldalú kapcsolatok, az európai értékek, és a jogállamiság elve alapján eljárva, késlekedés nélkül elutasítja Nikola Gruevszki menedékkérelmét, majd átadja őt Macedóniának, hogy teljesítse a rá kiszabott börtönbüntetést, és folytassák az ellene zajló bírósági eljárásokat.

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt két év börtönbüntetésre ítélték. Ennek letöltését nem kezdte el, múlt kedden viszont Facebook-oldalán közölte: Budapesten van, és politikai menedékjogot kért. Azóta kiderült: mivel útleveleit elkobozták, illegálisan hagyta el Macedóniát, majd egy másik ország magyar külképviseletén jelezte szándékát, ezután pedig a magyar diplomácia segítségével jutott Magyarországra. (Fotó: Europress – Besar Ademi / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik