Belföld

Két magyar diplomata kísérte Gruevszkit

Nemcsak Albániából Montenegróig, hanem Montenegrótól Szerbiáig is magyar követségi autóban utazott a volt macedón kormányfő.

Nikola Gruevszki november 11-én, 22 óra 16 perckor hagyta el Montenegrót, Szerbiába egy 55A05 jelzésű autó  szállította – idézi a Népszava a Vijestit.

A podgoricai lap szerint a jogerősen elítélt volt macedón kormányfő mellett a kocsiban ült Császár Zoltán, a podgoricai magyar külképviselet első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul. 

A montenegrói belügyminisztérium megerősítette, Gruevszki rövid ideig az ország területén tartózkodott, de a podgoricai hatóságok minden tekintetben jogszerűen csekeledtek.

Csütörtökön este az albán rendőrség is megerősítette, hogy az országból haladt át Gruevszki Montenegróba Magyarország tiranai nagykövetségének gépkocsijával. A Népszava kereste a montenegrói magyar konzulátust.

A jogászok szerint Gruevszkinek egy szerb menekülttáborban kellene lennie
„Kérdezzék a jogászokat!” – tanácsolta Orbán Viktor. Megtettük.

A kormány szerint Gruevski  a menekültügyi eljárások jogszabályi előírásainak megfelelően, jogszerűen tartózkodik Magyarországon.  A Miniszterelnökség szerint ugyanakkor a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit abban, hogy kijusson Macedóniából.

A sajtóban megjelent feltételezésekkel és álhírekkel ellentétben Magyarország kormánya és a magyar hatóságok semmilyen formában nem segítették Nikola Gruevski Macedóniából való kijutását.

Gruevski egy magyar külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot akar kérni, a kormány szerint pedig a magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy ezt Budapesten, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban tegye  meg. A hivatal a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.
A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással és a nemzetközi gyakorlattal összhangban – az eljárás lezárásáig – a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Paco Campos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik