Belföld

Nyugtalanítóbb lett volna, ha Schmidt Mária kerül az Index közelébe

Bodolai László hosszú évek óta az Index jogásza, 2017 áprilisa óta pedig az NP Nanga Parbat Zrt. tulajdonosaként, a cég által alapított Magyar Fejlődésért Alapítványon keresztül, e szervezet egyetlen kurátoraként felelt az Index kiadásáért. Nemrég azonban a céget eladta Ziegler Gábornak, az Index hirdetési felületeinek értékesítéséért régóta felelős menedzsernek és Oltyán József KDNP-s üzletembernek. A két új tulajdonos ezzel egy időben megszerezte az Indexszel összefonódott CEMP-et is. Azóta sokan úgy látják, Bodolai az utolsó akadály az Index kormányközeli megszállásának útjában, mások szerint azonban már a cég eladásával olyan helyzetet teremtett, amiben lehetetlennek tűnik a portál függetlenségének fenntartása. Sérthetetlennek látja-e a pozícióját, van-e gyomorfekélye, kell-e félni egy hobbi-KDNP-stől és mit vár a jövőtől? – a többi között erről beszélgettünk.

A Vörös Hadsereget és a Wehrmachtot is emlegette az Index főszerkesztője, amikor érzékeltetni akarta a tulajdonosváltás előtt a lap  körül zajló híresztelési fronttevékenységet. Tényleg súlyos politikai játszma zajlott a háttérben?

Nem lett gyomorfekélyem tőle. Két évvel ezelőtt a Spéder–Simicska-váltás sokkal keményebb időszak volt, akkor durván kaptam én is az ívet.

Miért volt az durvább időszak?

Más volt a helyzet. Akkor az index kiadója váltott tulajdonost, így sokkal erősebb volt a politikai színezete a változásoknak, és Simicska Lajos megjelenése miatt engem is megpróbáltak olyan színben feltüntetni, mintha közöm lenne hozzá. Rendre jelentek meg olyan írások, amelyekben azt állították, hogy Simicska diktál, én meg továbbdiktálom a szerkesztőségnek a cikkeket. Ennek a valósághoz nem volt köze, a mai napig egyetlen egyszer sem találkoztam Simicska Lajossal, sőt az őt képviselő Tóth Mariann-nal (Tóth korábban az NP Nanga Parbat vezérigazgatója volt – a szerk.) is csak kétszer. A narratíva lényege az volt, hogy az Indexet valahogy mégis besimicskázzák, és közben behálózzák a lapot. Egyes információk szerint Schmidt Mária és köre nagyon igyekezett, hogy megszerezze a lapot, aztán amikor ez láthatóan nem jött össze, hirtelen elkezdődött a sajtóoffenzíva. Igyekeztem róla nem tudomást venni, hónapokig nem is néztem a kormányzati sajtótermékeket, hogy megkíméljem magam az egésztől.

Mikor szerzett tudomást arról, hogy Spéder Zoltán tényleg adott opciót a cég megvásárlására Simicskának?

Az opcióról én is akkor kaptam információt, amikor megtörtént a bejelentés. Nem volt tudomásom háttérszerződésekről. Úgy volt összerakva a rendszer, hogy én is csak részinformációkkal rendelkeztem, minél kevésbé legyen sebezhető.

Spéder jogi ügyleteinek intézése közben sem kerültek elő ezek a titkok?

Én kizárólag Spéder Zoltán sajtóügyeivel foglalkoztam.

Azt mondta, a két évvel ezelőtti váltásnak politikai színezete volt. Szerintünk a mostaninak is az van.

Miért lenne? Ziegler Gáborról, aki hosszú ideje az Indexben vagy az Index mellett dolgozik, és akit én nagyon jó szakembernek tartok, sok mindent lehet mondani, de hogy NER-közeli médiaember lenne, azt semmiképp. A változás pedig az Index kiadóvállalatát nem érintette, az továbbra is a Magyar Fejlődésért Alapítvány tulajdonában maradt.

Nem is rá gondoltunk, hanem az üzlettársára, Oltyán Józsefre.

Vele nem találkoztam korábban, bár talán volt olyan alkalom a 2000-es évek elején, amikor az egykori Index-mutáció, a kecskeméti Hírős Index kapcsán összefuthattunk. De nem emlékszem, hogy vele vagy más ottani újságíróval találkoztam akkoriban.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Ha utólag ennyire simának és politikamentesnek tűnik az akció, akkor miért kellett az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartani a szerkesztőséget és a közvéleményt, hagyni, hogy széltében-hosszában elterjedjen a pletyka, hogy Mészáros Lőrinc fogja megvásárolni a lapot?

Én is hallottam a különböző helyekről jövő összeesküvés-elméletekről. De az eladó és a vevő oldaláról is nyilván erős üzleti érdek volt, hogy a számukra megfelelő időpontban jelentsék be a tranzakciót. Ügyvédként természetesen én sem állhattam ki olyan információkkal, hogy az alapítvány a korábbi adósság rendezésére készül Ziegler Gábor segítségével. Szerintem nagyobb zavart okoztam volna a szerkesztőségben, mint azzal, ahogy a különféle helyekről jövő konteókkal kapcsolatban igyekeztem nyugtatni az újságírókat. Egyébként tényleg abszurd, hogy a végén már az terjedt el, hogy szeptember 14. péntek délután pontos időpont van arra, amikorra a bejelentést várták, hogy a NER elviszi az Indexet.

Igen, ezt mi is hallottuk. Sőt, úgy tudjuk, Mészáros Lőrinchez is eljutott, hogy pillanatokon belül az övé lesz az újság.

Tényleg nem volt könnyű helyzet, sem nekem, sem a szerkesztőségnek.

A szeptember 14-i állománygyűlés valóban be volt tervezve, csak megcsúszott valami a szervezésben?

Nem, semmi sem volt betervezve péntekre. Az állománygyűlést napokkal korábbra, Ziegler Gábornak az NP Nanga Parbat vezérigazgatói pozíciójának megszerzése idejére terveztük, de a sűrűsödő események miatt akkor elmaradt.

A múlt heti bejelentésből derült ki, hogy Ziegler már 2016-ban is szóba jött tulajdonosként, pedig akkor jött a képbe Simicska Lajos. A két évvel ezelőtti tárgyalások menetéről volt információja?

Nem, nem tudtam róla, hogy Gáborék már két éve is tárgyaltak Spéderrel. Ezt nyilván mindkét fél titokként kezelte, és tartotta is magát a megállapodáshoz. Most sem a legelején avattak be. Akkor szóltak, amikor eldőlt, hogy megveszik a céget.

Spéder Zoltánnak maradt bármilyen informális ráhatása az indexes történésekre?

Semmi. Teljesen kiszállt ebből a történetből.

Arról vannak információi, hogy pontosan mi volt az, ami hirtelen beindította az átszervezéseket?

Nem tudom. Mondom, arról sem tudok, hogy Simicska háza táján mi történt, amikor kapitulált, és Nyerges Zsoltnak eladta az érdekeltségeit. Nekem egyszer kellett elmennem a híres-hírhedt Radóc utcai irodaházba, hogy átvegyem a cég könyvelési anyagát Tóth Marianntól. Fél óra alatt áttekintettük a nagyon szépen összerakott aktát, és átvittem a CEMP pénzügyi osztályára. Ennyi volt.

Simicska vett ki pénzt az Indexből?

A szerződés szerinti osztalékot átutaltuk.

Az alapítvány vagyoni helyzetével kapcsolatban is kérdések merültek fel a sajtóban. Tényleg 546 ezer forintja van és semmi vagyona?

Az egy téves beszámoló volt, ami nyilvánosságra került. Nem akartunk eltitkolni semmit, egyszerűen gyakorlatlanul adtam le a papírokat, ezért maradhattak ki belőle az aktív és passzív vagyonelemek. Amikor kiderült a hiba, pótoltam az adatokat, remélem, hamarosan nyilvánosak lesznek a pontos adatok.

Mit gondol, meddig maradhat egyedüli kurátor az Index mögött álló alapítványban?

Biztos vagyok benne, hogy amíg ez a rendszer fennáll, addig egyedüli kurátor maradok, és Gábor nem fog ebből a pozícióból elmozdítani. Egyébként nem is tudná ezt úgy megtenni, mint ahogy sok újságban sugallták. A civil szervezetek nyilvántartásáról szóló jogszabály szerint jelenleg meglehetősen nehéz lenne kivitelezni. Persze, nincs kétségem afelől, hogy ha elindul egy foglalási akció, és kizárólag ezen múlik a sikere, akkor a jelenlegi szabályozást egy salátatörvényben pillanatok alatt módosítanák.

Valójában nem is a leváltási esélyeiről kérdeztük, hanem arról, hogy újabb kuratóriumi tagokkal bővítenék az alapítvány vezetését.

Tudom, rengeteg módot lehet találni, ha valamit nagyon el akarnának valakik intézni. De ha ilyesmi történik, akkor felállok, és azt mondom, kész, ennyi volt. Ha látnék ilyen mozgásokat, én mennék oda, és beszélném meg a szerkesztőséggel, hogy olyan folyamatok kezdődtek, amelyek miatt nem tudom garantálni, hogy a későbbiekben mi fog történni.

A nagy kérdés, amit sokan megfogalmaztak az elmúlt napokban, hogy az átalakulásnak nem az-e a célja, hogy kicsinálják az Indexet.

Ha ez lenne a cél, akkor már kicsinálták volna. Különben is, itt most ki lenne az elkövető? Nem látom a befektetőt, Oltyán Józsefet olyan szereplőnek, aki arra esküdött volna fel, hogy számos jogszabály megkerülésével, fondorlatos módon ezt megtegye. Az Index és a CEMP együttműködése egy üzlet, ahova korábban is azért fektetett be bárki, hogy abból idővel pénzt csináljon.

Igen, csakhogy a közvéleményt ennek a vállalkozásnak a sorsa érthető módon jobban érdekli, mint mondjuk egy cukorgyáré, mert nagyobb hatása van az életére.

Lehet, viszont az üzlet mellett a szakmai tevékenységet, a szerkesztőség munkáját sem segíti, ha mindenféle konteók keringenek a lap körül.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Az elméletgyártást nem gátolja, hogy az elmúlt napokban nem nagyon sikerült megmagyarázni, mi szükség van egy olyan KDNP-s politikusra a befektetői körben, akinek valójában nincs elég pénze a befektetéshez, viszont kiderült róla, hogy annyira homlokegyenest ellentétes a világnézete az Indexével, hogy korábban tiltólistára helyezte a lapot.

Szerintem az lenne a nyugtalanító körülmény, ha Schmidt Mária vagy Nyerges Zsolt került volna bármilyen módon az Index közelébe. Nem gondolom, hogy farkast kellene kiáltani egy saját bevallása szerint is csak a Bács-Kiskun megyei KDNP-ben hobbipolitizáló tulajdonos miatt.

Akkor egyértelmű lenne, hogy rossz a helyzet, a mostaniról csak sejtéseink lehetnek. Ezért fontos például, hogy kettejük közül kinek milyen jogosítványai lesznek? A G7 által közzétett CEMP-X-es részvénymegosztási dokumentum szerint egyértelműnek tűnik, hogy Oltyán Józsefnek lesz nagyobb szava a cég ügyeiben, mert neki szavazattöbbséget biztosít a részvények elosztása.

A G7 által megírt értesülés teljesen fals információ, amivel kapcsolatban Ziegler részletes cáfolatot adott. Korábban az Index szerkesztősége előtt is elmondta, hogy cégvezetőként önállóan csak ő intézkedhet, neki lesz önálló aláírási joga.

Egy másik verzió szerint Oltyán a Magyar Építők című folyóirat kiadásával Szíjj Lászlónak, Mészáros Lőrinc barátjának dolgozott. Megkérdezte Oltyántól bárki, hogy találkozott-e az indexes tranzakció előtt Szijj Lászlóval?

Az ilyen típusú konteógyártásban nem szeretnék semmilyen módon partner lenni vagy részt venni. Ezt az infót most hallom először, nem kutakodtam Oltyán József előélete után. Azt gondolom, ha van ilyen konkrét értesülés, azt Oltyán Józseftől kellene megkérdezni.

Az ön szerkesztőségen belüli megítélésén változtattak az elmúlt hetek eseményei?

Erről meg őket kell megkérdezni. De bizonyos dolgokat akkor sem adhattam ki az ügyvédi titoktartás miatt, ha esetleg azzal jó pontokat szerezhettem volna az Indexben. Ez nem népszerűségi kérdés. Elég, ha azt tudják, hogy nem adom a nevemet olyan ügyletekhez, amiket most itt-ott sejtetnek az Indexszel kapcsolatban. Ugyanakkor azt is látja mindenki, hogy egy határtalan anyagi háttérrel rendelkező és folyamatosan új furfangokkal előálló, túlerőben lévő kormányzattal állunk szemben. Én lennék a legostobább, ha azt ígérném, hogy nem sebezhető az Index körüli rendszer. Bízom benne, hogy bíznak bennem. Kölcsönösen egymásra utalt helyzetben vagyunk. 2016-ban azt ígértem, hogy nem lesz beleszólás a cikkekbe és szerkesztésbe, szabadon működhet a lap. Ezt tartottam is. Egyetlen cikkel kapcsolatban sem ment megkeresés a laphoz. Ha ezt az elmúlt két évet vesszük alapul, akkor ezt továbbra is tartani tudom. Ha viszont elkezdenének több oldalról szorongatni, akkor nem fogok lapítani, hanem bemegyek a szerkesztőségbe, és elmondom Tóth-Szenesi Attila főszerkesztőnek, hogy eddig bírtam, és megint elkezdek ügyvédi tevékenységet folytatni.

Fotó:Farkas Norbert/24.hu

Hol látja három év múlva az Indexet?

Bízom benne, hogy csináljuk tovább ugyanezt a munkát, ugyanezzel vagy egy még inkább felturbózott gárdával, ugyanolyan szabadon, mint eddig. Ehhez persze az is kell, hogy a konteók ne bomlasszák szét a társaságot. Mert az is durva fejlemény lenne, ha a politikához hasonló helyzet állna elő, ahol a Fidesznek nem kell szinte semmit csinálni, csak mosolyogva nézni, ahogy az ellenzék egymást veri szét. Ha változás történik, nem lesz eltitkolva.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik