Közélet
Fotó: Marjai János/24.hu

G7: Oltyán dönt az Index ügyeiben

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 09. 25. 17:48

Az elmúlt egy hét egyik legnagyobb port kavart ügye volt az Index mögötti cégbirodalom átrendeződése, amelynek során a hírportált tulajdonló alapítvány mögötti cégbe beszállt Ziegler Gábor és Oltyán József. Utóbbiról megírtuk, hogy a kisebbik kormánypárt, a KDNP tagja, aki tavasszal lelkesen ünnepelte a Fidesz választási győzelmét.

A G7 most megnézte egy közgyűlési jegyzőkönyvben, hogy pontosan hogyan alakult a részvények tulajdoni viszonya, mert ez alapján dől el, hogy kié a döntő szó. A jelek szerint Oltyán Józsefé.

A két tulajdonosnak ugyanis külön-külön 51-51 részvénye van, illetve közösen birtokolnak egy részvényt, de a hivatalos iratok szerint ez utóbbi részvénynél Oltyánt tüntették fel képviselőként, tehát ő gyakorolja a szavazati jogot. 

Ziegler szerint ez csak esetileg alakult így, ám a G7 azt írja, hogy cégjogilag nincs sok racionalitás abban, hogy egy részvényt közösen birtokolnak és mindig közösen jutnak döntésre: ha nézeteltérésük van, akkor valaminek el kell billentenie a döntést valamelyikőjük irányába. És mivel Ziegler korábban azt mondta Oltyánról, hogy az ő tőkemozgósítási képessége nagyobb, mint Ziegleré, valószínűleg nem volt véletlen a döntés.

Az alapszabály szerint Oltyán és Ziegler önállósan is eljárhatnak a cég ügyeiben, és szakértők szerint köthettek egy szindikátusi szerződést, ahol megosztották egymás között a részvényesi jogokat, és azt is megszabhatták, hogy ki fog fellépni a közös részvény képviselőjeként.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.