Élő Nagyvilág

Bementek a gázai túszok hozzátartozói az izraeli parlament ülésére

MAJDI FATHI /AFP
MAJDI FATHI /AFP

Josep Borrell: a palesztinok halála nem fogja elősegíteni a Hamász legyőzését

A még több gázai övezeti halál, pusztítás nem fogja elősegíteni a Hamász palesztin iszlamista szervezetnek és ideológiájának a legyőzését, és nem fog nagyobb biztonságot nyújtani Izraelnek, éppen ellenkezőleg, ezért kell megkettőznünk erőfeszítéseinket a nemzetközi partnerekkel, hogy ebből a halálos konfliktusból a megoldás felé mozduljunk el – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfő este Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását lezáró sajtókonferencián elmondta: a miniszterek prioritásként tárgyaltak a gázai térségről, ahol a helyzet egyre súlyosabb, nagy az éhínség, az emberek nehezen jutnak humanitárius segélyhez. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Izrael naponta csupán 100 teherautónyi segélyszállítmányt enged belépni az övezetbe, miközben a konfliktus kitörése előtt ez a szám körülbelül 500 volt. Borrell megerősítette, hogy az EU továbbra is támogatja az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) munkáját, és visszautasította a szervezet izraeli kormány általi bírálatát. Hozzátette, hogy “az EU a palesztinok legnagyobb nemzetközi segítője, és ez ezután is így lesz.”

A főképviselő felhívta a figyelmet: fel kell éleszteni a kétállami megoldást célzó megbékélési folyamatot a konfliktus kitörése előtti erőfeszítésekre építve. Borrell a sajtótájékoztatón bejelentette: a tagállamok között elvi megállapodás született egy katonai művelet elindításáról a jemeni húszi lázadók ellen, amelynek célja, hogy biztosítsák a Vörös-tengeren a hajózás biztonságát.
(MTI)

Az izraeli kormány nevetségesnek nevezte a Hamász túszcserére tett javaslatát

Nevetséges, hogy a Hamász túszcserére tett javaslatában éppen azoknak a gyilkosoknak és erőszaktevőknek az elengedését követelik az izraeli túszokért cserébe, akik részt vettek az október 7-én elkövetett szörnyűségekben – jelentette ki hétfőn Avi Haiman izraeli kormányszóvivő.

A Hamász követelése, miszerint az izraeli hadsereg vonuljon ki a Gázai övezetből, és engedje szabadon azokat, aki elkövették az október 7-ei támadást, valamint ennek alkalmával a tömeges nemi erőszakot és gyilkosságokat cserébe az általuk fogva tartott izraeli túszokért, egyszerűen nevetséges

– mondta.

És ha ez még nem volna elég, azt is követelik tőlünk, hogy hozzunk létre egy palesztin államot

– tette hozzá.

Érvelése szerint ez a békemegállapodás álcája mögé rejtett javaslat egyenlő lenne a Hamász előtti fegyverletétellel. Izrael számára elengedhetetlen a totális győzelem elérése, amit csakis abban az esetben teljesülhet, ha a Hamász teljesen megsemmisül – mutatott rá. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn közölte, hogy nem érkezett őszinte javaslat a Hamász részéről a túszok szabadon bocsátásával kapcsolatban. Alternatívaként egy izraeli javaslatot említett meg, amelynek részleteiről azonban nem árult el konkrétumokat.

A miniszterelnök éppen akkor adta ezt a nyilatkozatát, amikor a Hamász fogságában lévő túszok tüntető családtagjai megrohamozták a parlament épületét, és emiatt bent meg is kellett szakítani az ülést. A túszok rokonai már eddig is jelentős nyomást gyakoroltak a kormányra egy újabb túszcserét is tartalmazó megállapodás érdekében. Haiman közölte: a családok a túszok elengedéséért cserébe tűzszüneti megállapodást követelnek, ami ellentmond az izraeli kormánynak a Hamász totális megsemmisítésére vonatkozó tervének.

Az izraeli miniszterelnök a túszok családtagjainak a következő magyarázatot adta: a Hamász ajánlata nem őszinte, helyette az izraeli kormány javaslatát ajánlotta, amelyről azonban nem osztott meg részleteket. Netanjahu már vasárnap közölte, hogy elutasította a Hamásznak az izraeli túszok elengedését is tartalmazó javaslatát, amely a háború befejezése mellett az izraeli erők visszavonulását és a palesztin foglyok szabadon bocsátását is feltételként szabta meg.

Izraeli információk szerint több mint 130, október 7-én elrabolt túsz raboskodik még a Hamász és más palesztin fegyveres szervezetek fogságában, immáron 108 napja. A gázai háborúról és a túszok elengedéséről szóló tárgyalások a következő napokban Kairóban folytatódnak – írta a Wall Street Journal amerikai lap.

Oda tart az amerikai elnök közel-keleti főtanácsadója, Brett McGurk is, aki a tervek szerint Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével találkozik. Innen Dohába utazik tovább, ahol Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnökkel tárgyal. A Hamász és az izraeli kormány között létrejött novemberi alku keretében 105 izraeli túszt engedtek szabadon 240 palesztin rab elengedéséért cserébe, és egy hétre tűzszünet jött létre a Gázai övezetben.

Külügyminiszter: a szaúdi-izraeli kapcsolatok normalizálása a palesztin állam megteremtésétől függ

Szaúd-Arábia nem fogja normalizálni a kapcsolatait Izraellel és a Gázai övezet háború utáni újjáépítésében sem vesz részt mindaddig, míg nem készül hiteles terv a palesztin állam megteremtésére – jelentette ki a szaúdi külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak adott, vasárnap este adásba került interjújában.

A Gázai övezet háború utáni újjáépítésével kapcsolatban Feiszal bin Farhán Ál Szaúd a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) alkalmából adott interjújában azt mondta, ha sikerül olyan egyezségre jutni, mely után a felek “nem ugyanebben a helyzetben találják magukat”, akkor “bármiről lehet beszélni”.

De ha csupán visszatérünk az október 7. előtti status quóhoz, úgy, hogy az újabb, a mostanihoz hasonló helyzethez vezet, mint az már megtörtént, akkor nem ülünk tárgyalóasztalhoz

– jelentette ki. Elmondta továbbá, hogy Rijád legfontosabb célja a feszültségcsökkentés és a civilek védelme.

Azt látjuk, hogy Izrael szétmorzsolja Gázát és az övezetben élő civileket

– fogalmazott a tárcavezető – “Ez teljes mértékben szükségtelen, abszolúte elfogadhatatlan, ennek azonnal véget kell vetni”- szögezte le.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kizárta egy esetleges palesztin állam megalakulását, a Gázai övezetet pedig a harcok végeztével határozatlan idejű katonai felügyelet alá vonná.
(MTI)

Bementek a gázai túszok hozzátartozói az izraeli parlament egyik ülésére

A Hamász által túszul ejtett izraeliek hozzátartozóinak egy csoportja bement egy parlamenti bizottsági ülésre Jeruzsálemben, követelve, hogy a törvényhozók tegyenek többet szeretteik kiszabadítása érdekében – írja a Reuters.

Az egyik nő három családtagjának képét tartotta a magasba, a Hamász mindegyiküket október 7-én rabolta el. Körülbelül 130 túszt tartanak továbbra is fogva Gázában, miután a novemberi tűzszünet keretében a többieket hazahozták.

Csak egyet szeretnék élve visszakapni, egyet a háromból!

– kiáltotta a tüntető, miután benyomultak a Knesszet pénzügyi bizottságának vitájára. Más tüntetők táblákat tartottak a magasba: Nem fogtok itt ülni, amíg ott meghalnak. Engedjétek el őket most, most, most! – skandálták.

Hétfőn a Hamász által Gázában fogva tartott túszok rokonai és támogatói sátrakat vertek fel Benjamin Netanjahu jeruzsálemi otthona előtt, és követelték, hogy az izraeli kormány sürgősen kössön megállapodást a szabadon bocsátásuk érdekében.

25 ezer felett a gázai halottak száma

A helyi egészségügyi minisztériumának hétfői tájékoztatása szerint október 7. óta összesen 25 295 ember halt meg a Gázai övezetben és 63 ezren sérültek meg. Az elmúlt 24 órában 190-en haltak meg és 340-en sérültek meg. A tárca hozzátette, az áldozatok többsége nő és gyerek, és még több ezer holttest lehet a romok alatt.

(Guardian)

Borrell: Izrael nem építhet békét csak katonai eszközökkel

Meg kell kezdeni a megbeszélést a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozásának konkrét terveiről, jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: az az út, mely mentén Izrael el akarja pusztítani a Hamász iszlamista terrorszervezetet, „kétség kívül helytelen”. Izrael nem építhet békét „csak katonai eszközökkel”, húzta alá.

Mostantól nem beszélek a közel-keleti békefolyamatról, hanem csak egy kétállami megoldás folyamatáról

– fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

(MTI)

Tüntetők állítottak fel sátrat az izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájánál

Újabb támadást intézett az izraeli hadsereg hétfőre virradóra a Gázai övezetben található Hán-Júnisz ellen, a Wafa palesztin hírügynökség szerint a műveletben legkevesebb tízen meghaltak, a halottak között gyerekek is vannak.

A hírügynökség azt közölte, a hadsereg lőtte az övezet déli részén lévő, a szárazföldi hadműveletek egyik központjának számító Hán-Júniszt. Mindeközben Izrael északi, a libanoni határhoz közeli részén ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. Egy, a Hezbollah libanoni síita milíciához közeli forrás a sajtóval azt közölte, hogy az izraeli hadsereg vasárnap több dél-libanoni település ellen intézett támadást, az akcióban milícia egyik harcosa meghalt.

Helyi médiaforrások szerint mindemellett az izraeli hadsereg hat embert vett őrizetbe a ciszjordániai Hebronban éjszakai razziák során.

Az éjszaka a Gázát irányító Hamász terrorszervezet és a vele szövetséges fegyveres csoportok által elhurcolt túszok rokonai és támogatói gyűltek össze Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciájánál. Azt követelték, a kormány kezdjen tárgyalásokat a túszok hazatéréséről. A Times of Israel című izraeli lap beszámolója szerint több tüntető sátrat vert az épület közelében és azt hangoztatta, nem megy el, amíg a nem születik megállapodás az ügyben.

Az egyik, sátor elé kirakott táblán a “Jobban szeretjük a gyerekeinket, mint amennyire gyűlöljük a Hamászt” felirat volt látható – közölte a lap.

(MTI)

Netanjahu elutasította a Hamász feltételei szerinti megállapodást a háború lezárásáról

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap elutasította a Hamász feltételei szerinti megállapodást a háború lezárásáról és a Gázai övezetbe hurcolt izraeli foglyok elengedéséről.

A túszok szabadon engedéséért cserébe a Hamász a háború végét követeli, valamint csapataink kivonását a Gázai övezetből és a gyilkosok és erőszakolók elengedését

– közölte videóüzenetében az izraeli kormányfő. Hozzátette, mindez magában foglalná a Hamász uralmának meghagyását Gázában. Azt mondta, hogy éjt nappallá téve dolgozik a Hamász fogságában maradt több mint 130 túsz kiszabadításán.

De, hogy világos legyen: határozottan visszautasítom a Hamász-szörnyetegek megadási feltételeit. Nem vagyok hajlandó ilyen halálos csapást elfogadni Izrael biztonságára

– mondta. Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője szerint az, hogy az izraeli vezető elutasítja a gázai övezeti katonai offenzíva leállítását, azt jelenti, hogy nincs esélye az izraeli foglyok visszatérésére.

(MTI)

Olvasói sztorik