Belföld

Csodát vártak Gyurcsánytól Csepelen

Csepelen tartott utcafórumot Gyurcsány Ferenc. A körzetben egyelőre egymásnak feszül az MSZP-Párbeszéd és az Együtt jelöltje. A DK elnöke azt reméli, lesz megoldás, de hogy mi, arra egyelőre ő sem szolgált válasszal.

Mint Jézus Jeruzsálembe, úgy vonult be Gyurcsány Ferenc a csepeli piac mellé, a Demokratikus Koalíció standja elé szombat délelőtt: kézfogások, puszik, örömkönnyek várták. Mintegy ötvenen a megoldást is várták tőle, azzal viszont nem szolgált.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Csepel és Soroksár az egyik olyan választókerület, ahol, ha az ellenzék megegyezne, le lehetne győzni a Fideszt (2014-ben is sikerült), illetve a kormánypártok itteni képviselőjelöltjét, Németh Szilárdot, az „intellektuális lángoszlopot, aki bevilágítja a Kárpát-medencét”, ahogy Gyurcsány jellemezte.

A Közös Ország Mozgalom legutóbbi mérése szerint Budapest 17. számú választókerületében a választók 58 százaléka szeretne kormányváltást, ami elsöprő sikert is jelenthetne az ellenzéki pártoknak, a jelenlegi helyzet viszont nagyon mást mutat. A mozgalom mérései szerint ugyanis, noha Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP-Párbeszéd jelöltje a legnépszerűbb, az Együtt politikusa, a négy éve itt – ellenzéki összefogással – győzni tudó Szabó Szabolcs a legintegratívabb jelölt. Előbbire 20, utóbbira 12 százaléknyian szavaznának a kutatás szerint (azóta a Momentum jelöltje visszalépett Szabó javára), és két másik komoly ellenzéki jelölt is van: a szavazatok 13 százalékára taksált LMP-s Tenk András és a 20 százalékon álló jobbikos Bereczki Miklós. Bereczki egyébként közülük az egyetlen, aki nem volt ott standdal a csepeli piac és a szakrendelő melletti téren szombat reggel.

Fotó: Bielik István / 24.hu
Ellenzéki összefogás nélkül Németh Szilárd lesz a befutó Csepelen
Viszont néhány visszalépéssel meg lehetne szorítani őt.

Gyurcsány a rögtönzött beszéde előtt odavitte az MSZP-Párbeszéd sátortól öt méterre álló együttes pavilonhoz Bangónét, aki kezet fogott Szabóval.

Hivatalos tárgyalásokat kezdeményezek

– mondta a volt miniszterelnök mosolyogva, de – maradva a virágvasárnapi hasonlatnál – ha csodát vártak tőle a csepeliek, akkor jó eséllyel csalódniuk kellett.

A DK a körzetben ugyanis nem indít jelöltet, a helyi szervezetük a szocialistákkal kötött megállapodás értelmében Bangónét támogatja (ez szerepel is a politikus molinóján), aminek a fényében érdekes volt Gyurcsány azon mondata, hogy

Remélem, tisztulni fog a helyzet, akkor győzni fogunk. Ha viszont nem, akkor szavazzanak arra, akiben jobban bíznak!

Bangónétől megkérdeztük, mit szól ehhez, mire azt válaszolta, ő nem hallotta a pártelnök beszédét, de a helyi DK őt támogatja, erről közleményt is kiadtak.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Gyurcsány is rácsátlakozott a húsvéti hangulatra, ugyanis azt mondta, „legyen annyi keresztényi visszafogottság, annyi emberiség”, hogy meg tudnak állapodni a közös jelöltben. Ahogy felhozta a most tartott pészahot is, a szabadulás ünnepét, mondván, reméli, jövő vasárnap megszabadul az ország a Fidesz hatalma alól. Beszéde egyébként meglehetősen rövid volt: a milliárdos korrupciót és az emberek pár ezer, esetleg tízezer forintos problémáit állította szembe, meg Orbán Viktor pénteki kijelentésére reagált, miszerint név szerint tudnak kétezer emberről, akik „bevándorlóországgá” alakítanák Magyarországot. Erre Gyurcsány megjegyezte:

Nyilvántartanak, mert nyilván tartanak tőlünk.

De miért nincsen megegyezés?

Röviden: mindenki a másikra mutogat. Szabó az MSZP-re, Bangóné az Együttre, Tenk András pedig mind a kettőre.

Bangóné szerint ők felajánlották a támogatást Szabónak, aki négy éve az ő segítségükkel jutott be a parlamentbe, de nem ment bele, ragaszkodott ahhoz, hogy az Együtt jelöltje legyen. Szerinte

az Együtt a túlélésért küzd, hogy elérje az 1 százalékos küszöböt, és ne kelljen visszafizetni a kampánytámogatást.

„Mi elmentünk a falig, mindent beleadtunk” − mondta lapunknak. Hogy lát-e arra esélyt, hogy a jövő héten mégis visszalépjen, azt mondta az MSZP-s politikus, ha ezt kérik tőle a pártból, nem fog ellenállni. Így talán ő lehet az egyik olyan, akiről Karácsony Gergely beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Ott ugyanis azt mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, kilencven százalék, hogy kedden, szerdán fontos körzetekben érdemi bejelentéseket tesznek visszalépésekről.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Szabó szerint viszont nem volt érdemi tárgyalás köztük és a szocialisták között. Csak a médián keresztül üzengetnek, például olyanokat, hogy ha visszalép, akkor a szocialisták majd őt támogatják a jövő évi polgármester-választáson. Az Együtt már több helyütt is visszalépett, például Szegeden, Miskolcon, illetve még a pártjuk elnöke, Juhász Péter is a Belvárosban. Ezzel mutatják a kompromisszumkészségüket, míg az MSZP-Párbeszéd még egy helyen se tett ilyet a javukra – folytatta.

Az LMP-s Tenk András pedig arról beszélt, hogy tőlük mindenki elvárja, hogy lépjen vissza, de a párt kongresszusának döntése értelmében ez nem történhet meg, és ő sem látja jónak a politikai váltógazdaságot, vagyis, hogy ismét az MSZP váltsa a Fideszt a kormányon. Arról nem is szólva, hogy Közös Ország Mozgalom felmérése szerint, ha Németh Szilárdnak csak egy kihívója lenne, akkor ő tudná felvenni vele leginkább a harcot (a KOM neki 48, Bereczkinek 47, Bangónénak és Szabónak 45-45 százalékot jósol erre az esetre).

Fotó: Bielik István / 24.hu

Gyurcsányra visszatérve, a DK nagy erőkkel jelent meg Csepelen, ott volt európai parlamenti képviselőjük, Molnár Csaba és szóvivőjük, Gréczy Zsolt is, egy olyan körzetben, ahol nincs is jelöltjük, sőt úgy tűnik, még olyan se, akit egyértelműen támogatnának. Gréczy ebben nem érez semmi különöset, mint a 24.hu-nak elmondta, más körzetekbe is ellátogatnak, ahol nincs jelöltjük, és az országos listán ugyanúgy számítanak a csepeliek szavazatára is. A szóvivő szerint ráadásul, azzal, hogy a korábbi miniszterelnök megjelent, már elő is mozdította az összefogást:

Nem beszélnek egymással. Gyurcsány Ferenc idejövetele kellett ehhez.

Az ellenzéki érzelmű helyiek azonban egyelőre hiába kérdezgetik, hogy kire is szavazzanak. Úgy érzik, a jelenlegi helyzet alapján, visszalépések nélkül „Rezsi Szilárd” lesz a befutó. Még akkor is, ha minden jelölt azt állítja, ő az esélyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik