Belföld

Török Gábor: Orbánt három nagy csapás érheti

A kormányfő megihlette, visszatért a politikai elemző a blogíráshoz.

Orbán Viktor évértékelője után azt írta, bár a kampány évek óta tart, de a java csak most jön. A következő időszak azok miatt fontos, akik még nem döntöttek, elmenjenek-e szavazni, ha igen, kire voksoljanak. Nincsenek kevesen, így a kampány utolsó, intenzív szakaszának komoly tétje lehet.

Török Gábor hosszan idézi vissza a korábbi választások tapasztalatait és azt, mennyire sikeres lett Orbán Viktor centrális erőtere, amely 2014-ben is tökéletesen működött, és nyilvánvalóvá tette, hogy amíg ebben a formájában fennáll, a Fidesz leválthatatlan.

A konstrukció három esetben bukhat meg:

  1. ha a Fidesz támogatottsága valamilyen okból összeomlik,
  2. ha az ellenzékből kiemelkedik egy politikai szereplő, aki magához tudja vonzani a kormányváltó szavazatok elsöprő többségét,
  3. ha az ellenzék képes kialakítani egy hatékony, szavazói szinten is működőképes együttműködést az egyéni választókerületekben.

2018 elején a Fidesz nagyjából ugyanott tarthat, ahol 2014 elején, és bár a pontos eredmény megbecsülésében komoly bizonytalanságok vannak, azt lehet feltételezni, hogy a választásokig érdemi elmozdulás nem várható a támogatottságában.

Az erőforrások szempontjából a Fidesz jobban áll, mára  a korábbiaknál kiterjedtebb, hatékonyabb, tudatosabb a médiabirodalma, amely képes a kormánypárti szavazók jelentős részét

egyfajta virtuális óvóhelyre menekítse a kellemetlen témák és ügyek elől, és kizárólag a saját értelmezésükben mutassa be a politikai versenyt.

Az erőforrások mellett döntő szerepe van annak is, hogy a Fidesz nagy erőket mozgat meg professzionálisan azért, hogy a közélet az ő témáiról szóljon. Négy éve a rezsicsökkentés, most a migráció és az országvédelem áll a középpontban.

Török Gábor szerint a politikai verseny dinamikája a Fidesz számára most kedvezőtlenebb, mint 2014-ben.

Az ellenzék egységes megbélyegzése sokkal kevésbé hatékony a pártok külön indulása miatt, ráadásul idén a Fidesz Altusz Kristóf máltai nyilatkozatával előbb egy óriási öngólt vétett, most pedig egy olyan korrupciós üggyel (Elios) kénytelen szembesülni, amit a korábbiaknál nehezebben tud  semlegesíteni.

Bár a Fidesznek van oka aggodalomra, de összességében idén nem várható a centrális erőtér megroppanása.

A konstrukciót megroppantaná, ha az ellenzéki szereplők közül kiemelkedne egy és magához vonzaná a többi ellenzéki párt szavazóinak jelentős részét. Így a Fidesz egy hozzá mérhető támogatottságú párttal küzdene.

Ha tehát lenne egy Ellenzéki Párt, amely mögött valóban ott állna az összes kormányváltást kívánó szavazó, a Fidesz ma is nagyon nehéz helyzetben lenne: a kutatások többsége szerint feltehetően veszítene, sőt, a választási rendszer miatt akár nagyon komolyan kisebbségbe is szorulhatna.

Ilyen párt viszont nincs, sőt, az ellenzék messzebb van ettől, mint 2014-ben. A kampány hajrájában lehet jelentősebb elmozdulás, de olyan párt már nem lesz, amely a Fideszt meghaladó támogatottságával megdönti a centrális erőteret, amelyre veszélyes lehet még, ha az ellenzék az egyéni körzetekben hatékony együttműködést hoz létre.

2014-hez képest közelebb van az ellenzék ahhoz, hogy szavazói többségének – a jobbikosokat is beleértve – egy követhető megoldást találjon. 

Ha nyíltan, vagy közvetetten, akár a kampány utolsó napján, a körzetek egy részében sikerül létrehozni a szavazatok többségét egybeterelni képes rendszert, akkor a centrális erőtér és még akár a Fidesz abszolút többsége is valós veszélyben lehet. Török Gábor szerint egyértelműen az egyéni kerületi verseny és taktika lesz a 2018-as választás legjelentősebb tétje.

Török Gábor: Ez a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte Orbánt
A politológus szerint a háború Simicska és Orbán között elkerülhetetlennek látszik, és a miniszterelnöknek arra kell készülnie, hogy komoly sebeket kaphat. Nem biztos, hogy politikai értelemben halálosat, de ez sem kizárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik