Belföld

Orbán: a zsarolás ellenére is kitartunk

A reklámadónál tudták, hogy zsarolásnak lesznek kitéve, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassák a szándékukat – nyilatkozta a kormányfő telefonon Brüsszelből, az EU-csúcsról a Kossuth Rádiónak. Orbán Viktor a devizahiteles akciótervről és Juncker megválasztásáról is beszélt.

A devizahitelesek megsegítése érdekében a kormány egy több lépésből álló akciótervet fogadott el. Ennek első része a Kúria ítéletének átvezetése a jogrendszerbe, az erről szóló jogszabályjavaslatot még pénteken benyújtják. Ezt követően, szeptemberben születhet törvény arról, hogyan kell elszámolniuk egymással a bankoknak és az ügyfeleknek. Végül pedig – remélhetőleg az év végéig – megszületik majd a devizahitelek kivezetéséről szóló jogszabály, és ez, a kölcsönök kötelező forintra váltása jelent majd teljes körű megoldást a hiteleseknek – ismertette a menetrendet Orbán Viktor.

A kormányfő általános alapelvnek nevezte, hogy ha valaki tisztességtelenül jutott előnyhöz valaki másnak a rovására, akkor ezt a kérdést rendezni kell, mégpedig az eredeti állapot helyreállításával.

Készültek a zsarolásra

A reklámadó ügyében Orbán Viktor a rádióinterjúban ismét elmondta: az ügy és a felmerülő érvek kísértetiesen emlékeztetik őt a bankadó bevezetésére, hiszen mindkét terület tabunak számított korábban. Arról van szó azonban, hogy a méltányos közteherviselésben az erejéhez mérten mindenkinek részt kell vennie, a jelentős piaci pozíciókkal rendelkezőknek nagyobb arányban – magyarázta.

Amikor döntöttek a reklámadóról – folytatta -, pontosan tudták, hogy zsarolásnak lesznek kitéve, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassák a szándékukat. A média válaszreakciójára utalva úgy fogalmazott: ha egy parlamenti többség úgy dönt, hogy bizonyos tabukat ledönt, számítania kell a reakciókra, “buta az az ember, aki ezzel nem számol”.

Kitart Juncker ellen

Bár valószínűleg nagy fölénnyel megválasztják majd Jean-Claude Junckert a bizottság elnökének, Orbán Viktor ezt a döntést nem fogja támogatni. Szerinte ugyanis elvi kérdésről van szó, “szavamat adtam (…) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni”, ettől nem lehet eltérni – indokolta döntését.

A kormányfő megjegyezte, Magyarország mellett valószínűleg csak Nagy-Britannia képviseli majd ezt az álláspontot, mások ugyanis különböző megállapodásokkal, alkukkal megváltoztatták véleményüket, amit egyébként rossz gyakorlatnak tart.

Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte ennek ellenére meg fogják találni Junckerrel az együttműködéshez szükséges közös hangot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik