Belföld

Borsodban koraszülött-halálozási járvány dúl

koraszülött (koraszülött, )
koraszülött (koraszülött, )

A Heti Válasz szerint tíz éve dúló járványra irányította rá a figyelmet a koraszülött-halálesetek augusztus eleji halmozódása Borsodban. A baj nem most kezdődött, már az első negyedévben annyian haltak meg, mint hét dunántúli megyében összesen.

A csütörtökön megjelent hetilap feltáró riportja szerint két Miskolcon elhunyt csecsemő szervezetében is Klebsiella-baktériumot találtak. Azt a további vizsgálatoknak kell feltárniuk, a gyermekek egymástól kapták-e a magyar kórházi speciális járványok több mint 20 százalékáért felelős baktériumot.

A Heti Válasz úgy tudja, a kilenc elhunyt babából hetet tudtak megvizsgálni, mert kettőt már korábban eltemettek. Négynél nem volt nyoma kórokozónak, egynél másfajta fertőzés jelére, Candidára bukkantak. A miskolci osztályon lelkiismeretes szakmai munka folyik, ezt bizonyítja, hogy már a harmadik elhunyt gyermeknél (vagyis a halmozódás első jelére) megnyomták a riasztócsengőt, és az összes babától vettek mintát az osztályra kerülésükkor.

A hetilap szerint Borsod-Abaúj-Zemplénben évek óta halálozási járvány dúl. Idén az első negyedévben – tehát hónapokkal a mostani eset előtt – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 16 csecsemőt veszítettek el, annyit, mint hét dunántúli megye összesen. Országosan 4,8 ezrelék volt áprilisig a csecsemőhalálozás, de Borsodban és a miskolci kórház területéhez tartozó Heves megyében egyaránt 10,3 ezrelék.

Az országban átlagosan minden 208. újszülött hal meg egyéves koráig, Borsodban minden 112. baba hunyt el, Edelény térségében minden 83., Tiszaújvárosban minden 57, a Bodrogközben viszont minden 45. világra jött gyermeket el kellett temetni a legfrissebb, 2011-es kistérségi adatok szerint. További részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

A Klebsiella – korábbi tanulmányok szerint – a bankjegyeken is jelen van. A baktérium számos betegséget okozhat, főleg a légző- és kiválasztó szervrendszerekben, egyike azoknak, amelyek nozokomiális fertőzéseket okoznak. Így nevezik azokat a  betegségeket, amelyek a kórházi vagy egészségügyi intézményben való tartózkodás alatt vagy az abból való távozás után jelentkeznek a betegnél, aki nem a fertőzés miatt került kórházba.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak egy 2002-es jelentése szerint a nozokomiális fertőzések rengeteg halálesetért felelősek. A kórházi fertőzések terjedésének fő oka, hogy az alanyok jóval fogékonyabbak a betegségekre: a kórházba kerülők gyakran idősebb (vagy éppen koraszülött), gyengébb, alultápláltabb személyek, sokszor mozgásukban is korlátozottak. Már az a – sokszor krónikus – betegség, ami miatt kórházba kerülnek, legyengítheti az immunrendszerüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik