Belföld

Varga szerint az élet hozta a gyenge forintot

Átmenetinek tekinthető a forint jelenlegi gyengülése – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter beiktatását követő első sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a devizapiaci hullámzást mindig „az élet hozza magával”; van, amikor belső, van, amikor külső okai vannak.

Leszögezte: miniszterként a rövid távú devizapiaci ingadozásokkal nem kíván foglalkozni, a kormány cselekvőképes, ha kell, reagál.

Hétfőn délelőtt 9 óra előtt az eurót 301,42 forinton jegyezték, de felment 303,59 forintra is. Az eurót 303 forint felett tavaly június elején jegyezték utoljára. A forintgyengülést devizapiaci kereskedők az MNB új szervezeti és működési szabályzata által keltett piaci aggodalmaknak tulajdonítják.

Varga szólt arról is, hogy a devizahitelesek problémájának kezelésében nem tartja szükségesnek új eszközök bevezetését, legfeljebb a meglévők szélesítését és finomhangolását. Közölte: a nap folyamán egyeztetett a bankszövetség vezetőivel. Ezen megerősítette, csak olyan előterjesztések készülnek a minisztériumban, amelyekkel kapcsolatban a szövetség is kifejtheti álláspontját. Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a pénzügyi biztos e tárgyban született javaslatát még nem ismeri, de konzultálni fog róla Doubravszky Györggyel.

Varga Mihály tájékoztatója alatt kissé megnyugodott a devizapiac, a miniszter szavai enyhén erősítették a forintot. Azok a devizapiaci szereplők, akik 303 forinton eladták eurójukat, feltehetően 301,50 forinton vissza is veszik, ez okozhatja az erősödést.

A minisztérium vezetése a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a bizalomerősítést tekinti munkája alapjának, amit három irányban kell, hogy képviseljenek, a gazdasági szereplők, a külföldi befektetők és a szélesebb közvélemény felé a nyitottság, a párbeszéd és az együttműködés jegyében – közölte. Varga Mihály szerint szükség van az NGM szakmai munkájának megerősítésére, azaz precízebb tervezéssel el kell érni, hogy a minisztériumi előterjesztések olyan szakmai minőséget érjenek el, hogy arra mindenki nyugodtan tudja építeni munkáját.

A tárcavezető leszögezte: a legfontosabb prioritás a minisztérium előtt a gazdasági növekedés beindítása. Úgy fogalmazott: “örömmel látom”, hogy a magyarországi gazdasági szereplőkre most az óvatos optimizmus jellemző, ami jó alap arra, hogy a cégvezetőkkel a jövőről lehessen beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik