Belföld

„Laci, te ebbe buktál bele”

L. Simon László szerint csacskaság azt mondani, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) átvette volna a kultúra irányítását. Az államtitikár nem tud a menesztéséről.

“Mi várható 2013-ban a kultúrában?” címmel rendezett a Hégető Honorka Alapítvány kerekasztal-beszélgetést a Terror Házában. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár itt hosszasan fejtegette, hogy a jövő évi büdzsében – több tárcához csatolva – a korábbi éveknél jóval több, mintegy 105 milliárd forint áll rendelkezésre. Az államtitkár sérelmezte, hogy ehhez képest a Magyar Művészeti Akadémia mindössze 2,5 milliárd forintjáról szól a kulturális közbeszéd. Jó lenne a súlyának megfelelően kezelni az ügyet, csacskaság, pletyka, hogy az MMA átvette volna magyar kulturális élet irányítását – fejtette ki.

Botránypolitizálás

„Kezeljük súlyánál fogva a kérdést: Laci, te ebbe buktál bele” – kontrázott Karácsony Gergely, kulturális bizottsági alelnök, utalva arra a tegnapi hírre, mely szerint Balog Zoltán miniszternek megingott a bizalma az államtitkárban. Hozzátette, a költségvetést egyébként sem veszi senki komolyan. A Párbeszéd Magyarországért mozgalomhoz tartozó független országgyűlési képviselő szerint a 105 milliárd forintos kulturális keret döntő része intézményfinanszírozási célokat szolgál, így kevés a kulturális kormányzat szabadon felhasználható forrása. Ehhez képest már “irtózatosan sok pénznek” tűnik az MMA évi 2,5 milliárdos költségvetése, mikor nagynevű független színházi társulatoknak néhány millió forint kiesése is a megszűnést jelentheti.

A bukásáról szóló fullánkra L. Simon emlékeztette Karácsonyt, hogy nehéz egy frakció nélküli képviselővel vitába szállni. Mint mondta, csak azért jött el a beszélgetésre, hogy a sajtó ne mondja, megfutamodott a személyét érintő híresztelések miatt. Mint írtuk, az államtitkár azt nyilatkozta, nem tud a menesztéséről.

L. Simon László nem szereti a botránypolitizálást, úgy véli, azért vannak mindig ilyen témák napirenden, mert vannak, akik „abból élnek, hogy áll a bál”. Szerinte sokkal inkább a kialakítandó, nagyszabású tervről, a múzeumnegyed tervéről kellene beszélni, vagy a vidéki kulturális intézmények finanszírozásának rendezéséről, a levéltári törvényről és más sikeres projektekről. A majdan múzeumi negyedhez tartozó Természettudományi Múzeum kapcsán L. Simon bejelentette, hogy a kiállítási tér egyelőre marad a Ludovika-kampuszon.

Szörnyű az ellenzéki lét

Kerényi Imre kormánymegbízott szerint csak az óriási projekteknek van értelmük, az olyanoknak, mint a millenium idején Pest és a Városliget tervezése vagy most a múzeumnegyed. Kerényi szerint ez egy kormányokon átívelő elképzelés, abban benne van Persányi Mikós volt szocialista miniszter, az Állatkert vezetőjeként, de „Gyurcsány Ferenc is benne van, itt akarta létrehozni a kormánynegyedet”. Ha megvalósul ez a terv, az a turizmus fellendülését, nagy GDP-növekedést hozna hazánknak – véli Kerényi.

A kormánymegbízott azt is kifejtette, hogy tapasztalatból tudja, „az ellenzéki lét szörnyű, nincs információ, nincs pénz, nincs cselekvési lehetőség, ezért találni kell valamit, amit ellenezni kell, keresni kell a rosszat”. Kerényi szerint nagyszerű, hogy megvalósulhatott a művészet területén is Széchenyi ideája, az „MTI” művészeti megfelelője, az MMA. (Az MTA helyett többször is MTI-t mondott véletlenül Kerényi.) Ebbe nem ki, hanem belépni kell – jelentette ki. A Műcsarnok MMA-s átvételéről pedig megjegyezte, most olyanok is lehetőséget kapnak megjelenni a tavaszi és őszi tárlatokon, akik eddig mindig kimaradtak.

Demokrácia ide-oda

L. Simon László tagadta, hogy arról beszélt, meg kellene szüntetni az intézményvezetői pályáztatást, ő inkább vitát akart generálni a jelenlegi rossz pályázati-kinevezési rendszerről. Kijelentette, hogy eddig minden igazgatói kinevezést súlyos szakmai hiba előzött meg. Kerényi ehhez kapcsolódva azt mondta: „demokrácia ide-oda” a pályázati kuratóriumoknak nincs hatalmuk és felelősségük, csak ajánlani tudnak a végső kinevező számára.

Karácsony szerint ugyanakkor egy rossz rendszert megjavítani kell, nem felváltani egy újjal. Úgy véli, a pályázati rendszert a lehető legnagyobb nyilvánossággal kell támogatni, és a pályázatok elbírálásába a közönséget is be kellene vonni.  A pályázatok nyilvánosságra hozásával L. Simon is egyetért, de mint mondta, a közönség már most is „elbírálja” az adott intézményt. Ezért állnak sorok a Nemzeti Színnház jegyeiért, vagy ezért járnak rengetegen a Terror Házába – mondta.

Origósok nyerték a Hégető-.díjat

A beszélgetés után adták át a Hégető Honorka-díjakat. A fődíjat idén az origós Hajdú D. András és Szabó Balázs nyerte a nagybányai romatelepekről szóló multimédiás riportjáért. A háromtagú zsűri (Mucsányi Marianna, Baló György és Weyer Balázs) olyan anyagokat díjazott, melyek mozgóképes eszközökkel járultak hozzá releváns társadalmi problémák alapos és sokoldalú megértéséhez.

Díjban részesült az RTL Klub Házon kívül sorozata, különdíjat kapott Kaufmann Balázs (Pécs TV) riportja Bálintról, aki kerekesszékkel vett részt a soproni VOLT fesztiválon (és a többi nyári fesztiválon), valamint a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet webes videós sorozataikért.

2013-ban tizedik alkalommal osztották ki az előző év legjobb, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáit bemutató televíziós és online alkotásait elismerő díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik