Belföld

Székesfehérvár, vendégeid jöttek!

Csángó vendégek kapcsolódtak be a Szent István napi ünnepségekbe. Felvonulással és utcatánccal köszöntek el a XVII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői Székesfehérvártól.

Első alkalommal szerveztek csoportos zarándoklatot Magyarországra, melynek keretében csángó hívek ismerkedtek hazánk szakrális szempontból fontos helyeivel. Székesfehérváron a Szent István napi ünnepségekbe kapcsolódtak be a vendégek.

Az ötletet az adta, hogy a csángóknak Szent István a legnagyobb tiszteletnek örvendő szentjük. Miért is ne lehetne megfordítani a zarándokutat, mi lenne, ha a csángók indulnának el a szakrális gyökereikhez? A régóta érlelődő gondolat, a zarándoklat célja a csángók magyar identitásának erősítése volt: kérni Szent István szakrális erejének segítségét a magyar nemzet határokon túlnyúló újraegyesítéséhez. Szent István temetkezési helye váljon minden magyar zarándokhelyévé, a nemzeti egység szakrális és lelki kinyilatkoztatása által.

Székesfehérvár büszke történelmi és szakrális múltjára, évszázadokon keresztül tradicionálisan Székesfehérvár volt a központja Szent István szentté avatásának ünnepének, mindenki ide zarándokolt, beleértve a királyokat is. Fontos, hogy hitet tegyünk a nemzet egysége mellett, és reméljük, hogy jövőre, Szent István halálának 975. évfordulóján még több csángó látogat majd Székesfehérvárra. Az innen ezer éve elindult indákból ágak nőttek ki, amelyek közül most a legtávolabbi ágacska, a csángó is visszatalál a gyökereihez.

De a Királyi Napoknak köszönhetően is – melyet immár 17. alkalommal rendeztek meg a Királyok városában – jó hírünket vihetik szerte a világban. Van egy város és van egy hét, ahol őszinte szívvel mindenki jól érzi magát. Ahol a táncházban összeborulva táncol sok nemzet gyermeke, és a nyelvi különbséget egy univerzális nyelvrendszer győzi le: az emberek mosolya, a tánc és a zene. Székesfehérvár az elmúlt egy hétben fogadott vendégeket Costa Ricából, Finnországból, Franciaországból, Grúziából, Macedóniából, Spanyolországból, Argentínából, Oroszországból, Mexikóból, Dagesztánból és Thaiföldről.

Augusztus 20-án felvonulással és utcatánccal köszöntek el a XVII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői Székesfehérvártól. Cser-Palkovics András a Királyi Napok nemzetközi néptáncfeszticál zárógálája előtt polgármesteri díjat adott át Botos Józsefnek, akinek köszönhetjük, hogy a fesztivál elindult, ennyire sikeres lett, és évről évre nagy tömegeket mozgat meg.

„Örömmel tölt el, hogy évről évre benépesül a belváros Szent István ünnepén, ami a mi ünnepünk. Hiszen amit itt ünnepelünk, az mindenben kötődik ehhez a városhoz. Joggal lehetünk büszkék.  Szent István örököseinek lenni komoly felelősség. Az, hogy mit hagyunk az utódainkra, rajtunk múlik. Államalapító királyunk valóban sziklára épített házat és hazát, de ez a szikla csak akkor tart meg bennünket továbbra is, ha hittel, alázattal, közösen tesszük a dolgunkat. Akkor maradhatunk méltók ezeréves történelmünkhöz, ha emlékezünk és emlékeztetünk a közös múltra, az elődökre” – mondta el Cser-Palkovics András Szent István napján.

„Sok szép hagyomány fűződik a mai naphoz, hétfő délelőtt a kenyéráldás történt meg ugyanazon a színpadon, ahol most állunk, de ennek a hagyománysorozatnak egyik kiemelkedő napja a gálaest, amikor minden vendégünket itt látjuk” – fejezte be ünnepi beszédét a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik