Belföld

Nem keresnek sokat a terrorelhárítók

Szakértők szerint a munka veszélyes, az elvárások pedig nagyok a TEK-nél.

Jasenszki Nándor biztonsági szakértő az MTI-nek elmondta: az átlagos bruttó 450 ezer forintos javadalom nagyjából nettó 284 ezret jelent, ami viszont az állandó készültséggel, nagyon komoly fizikai terheléssel és a munka veszélyességével összehasonlítva alacsony bérezésnek számít.

Úgy látja, hogy a terrorelhárítók fizetése feletti vita nem más, mint az „állománycsoportok egymás elleni hangolása”, ami csak hangulatkeltésre alkalmas.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő hozzátette: ennyi pénzt sajnálni azoktól, akik tényleg nagyon komoly fizikai és szellemi igénybevételnek vannak kitéve és vásárra viszik a bőrüket, nagyon sajnálatos dolog.

Szerinte az a probléma, hogy a politika nagyon rátelepszik a testület működésére, miközben a szakmai kérdéseken nem szabadna lovagolni.

A Demokratikus Koalícióban politizáló Vadai Ágnes független képviselő fordult a belügyminiszterhez a TEK-alkalmazottak javadalma kapcsán. Pintér Sándor a parlamenti honlapon elérhető válaszában azt írta: a jogszabályok értelmében, a kiemelt kockázatokra is tekintettel a Terrorelhárítási Központ állományában a legmagasabb bruttó bér 966 ezer 250, a legalacsonyabb 200 ezer, az átlagos bruttó bér pedig 450 ezer 900 forint havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik