Belföld

20 százalékkal kevesebb lehet a nyugdíj

A magánpénztárakban maradó tagok 20 százalékkal kevesebb állami nyugdíjat kaphatnak, ha a szabályok nem változnak.

A Magyar Helsinki Bizottság számításai szerint a jelenlegi szabályozás hátrányosan érinti a magánnyugdíjpénztárakban maradó tagokat, mert 20 százalékkal kevesebb lehet az állami nyugdíjuk. Így (bár kicsit módosítva), de továbbra is fenntartják a strasbourgi bírósághoz küldött kérelmüket.


“A magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseit csak 75 százalékban ismerik csak el”

Még mindig van hátrányos megkülönböztetés

A hátrányos megkülönböztetés szerintük annak ellenére is fennáll, hogy már nem fosztják meg az állami nyugdíjtól a magánpénztárakban maradókat. Mégpedig azért, mert a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseit csak 75 százalékban ismerik csak el, míg a többi járulékfizető befizetését (akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe) 100 százalékon.

Mint ismert, a tagok a pénztáruknak nyugdíjjárulékot már nem utalhatnak (csak az államnak) így, bár a jövedelmükkel arányosan ugyanannyival járulnak hozzá az állami nyugdíjkassza finanszírozásához, mint a többi járulékfizető, mégis jelentősen kisebb állami nyugdíjat fognak kapni. Ezt hívják hátrányos megkülönböztetésnek – szögezi le a bizottság.

Mennyi lehet a nyugdíj?

Kiszámolták, hogy mennyi nyugdíj járna egy nem diszkriminatív szabályozás esetén azoknak, akik 2010 októbere előtt, 5 vagy 10 évig voltak pénztári tagok, majd a tagdíjbefizetés felfüggesztését követően, a tagságukat fenntartva tovább dolgoznak, és így 20, 30, vagy 40 éven keresztül fizetik a nyugdíjjárulékot a tb-nek. Ezt összevetették a 2012 januárjától hatályos új szabályozással. Íme, a számok:


Nagyobb méretért kattintson a táblázatra

A történet következő állomása – a működési feltételek ellehetetlenítése miatt – az lehet, hogy a nyugdíjkasszák megszűnhetnek, és a vagyonuk állami kézbe kerülhet. Ha erre sor kerül, úgy érzik megint lesz mit mondaniuk, az újabb jogsértő államosításról, és ismét írnak Strasbourgba.

Nem kell sietni

A teljesség kedvéért azt is megemlítik, hogy egyes kormányzati nyilatkozatok szerint (mint az FN 24 is megírta) tervezik a fenti diszkrimináció megszüntetését. A bizottság azonban csak a jelenleg hatályos jogszabályokból indulhatott ki a számításnál.

A magánnyugdíj-pénztári tagoknak azt javasolják, hogy ne kapkodják el a döntést: maradnak-e tagok vagy visszalépnek a tb-be. Hiszen – ismerve a törvényalkotás jelenlegi módját és tempóját – március 31-ig, a visszalépésre megadott határnapig, akár még meg is változhat a jelenlegi szabályozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik