Belföld

Így nehéz lesz az államnak adni a nyugdíjat

Egyre többen érdeklődnek a tb-rendszerbe történő átlépésről, hiába. A pénztárak ügyfélszolgálatai tanácstalanok, vagy maguk sem tudják, mit beszélnek.

A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény szerint 2012. március 31-ig kell írásbeli nyilatkozatot tenniük azoknak a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, akik a későbbiekben át akarnak lépni az állami nyugdíjrendszerbe – áll az interneten fellelhető pénztári tájékoztatókban. A legnagyobb cégek honlapján olvasható az is, hogy a későbbiekben megjelenhetnek új jogszabályok, amelyek módosíthatnak a már meglévő kereteken.

Többi közt pontosításra lesz szükség a társadalombiztosítási törvénnyel kapcsolatban, mert továbbra sem tisztázott, hogy a maradó pénztártagok az állami nyugdíj 75 vagy 100 százalékára lesznek-e jogosultak a jövőben. A Nemzetgazdasági Minisztérium értelmezése szerint az utóbbi verzió lép életbe, míg a hatályos jogszabály az előbbiről rendelkezik. Az is kérdéses, hogy a pozitív reálhozam adómentessé válik-e vagy sem.

Nyilatkozni, de hogyan?

Olvasóink nemrég egy újabb zavarba ejtő jelenségre hívták fel a figyelmünket. Többen jelezték ugyanis, hogy a stabilitási törvény által lefektetett feltételek ellenére, a pénztárak szinte semmilyen információval nem tudnak szolgálni az átlépés módjáról, így arról sem, mit kell tartalmaznia annak az írásbeli nyilatkozatnak, amellyel megszüntethető a tagság.

Szerettük volna mi is megtudni, hogyan közölhetjük ilyen irányú szándékunkat, és hogy érdemes-e egyáltalán sietnünk a váltással, mert mint fentebb rámutattunk, a szabályozás még több helyen pontatlan. Felhívtuk tehát a pénzintézetek ügyfélszolgálatait, friss híreket remélve.

Nem tudja a jobb kéz…

Rögtön meglepő válaszba botlottunk az OTP Magánnyugdíjpénztár információs vonalán. Itt azt a tájékoztatást kaptuk, hogy már ezen a héten elkészül és letölthetővé válik az a nyilatkozat, amellyel a tagok jelezhetik átlépésüket a tb-be, sőt: azt el is küldhetik majd a pénztárnak. Mikor a jogszabályi pontosításokról kérdeztük, a diszpécser azt mondta: körülbelül január végéig érdemes várni a nyilatkozattal, mert a szabályok körülbelül addig változhatnak.

Kérésünkre az OTP hivatalos álláspontot is küldött, amelyben leírták: valóban folyamatban van a formanyomtatványok előkészítése, ám az még a jogszabályi változások függvénye, hogy ezek mikortól lesznek elérhetőek az ügyfelek számára. A formanyomtatványok előkészítését az indokolta, hogy már többen jelezték, nyilatkozni kívánnak, ezért szeretne az OTP Pénztárszolgáltató segítséget nyújtani ebben a kérdésben – közölte a Hír24-gyel a pénzintézet.

Hasonlóan az OTP-hez, az AXA ügyfélszolgálatán is úgy tájékoztattak: rövid időn belül elkészülnek az átlépéshez szükséges nyomtatványok, igaz ők erre két hetet mondtak. Bármi pontosítás lesz a jogszabályokban, azt a honlapjukon közzé teszik – ígérték telefonon.

Kérdéseinkre, hogy valóban letölthető lesz-e két héten belül a nyilatkozat, és miért nem várják meg a pontosításokat, az AXA kommunikációs munkatársa keddre ígért hivatalos választ, ám az egyelőre nem érkezett meg.

Valahol még biztosan kivárnak

Az OTP és az AXA mellett további három magánnyugdíjpénztár információs vonalán érdeklődtünk az átlépéssel kapcsolatban. Az Aegonnál, az ING-nél és az Allianznál lényegében ugyanazt közölték: biztosan lesznek formanyomtatványok, de a közzétételükkel megvárják a jogszabályi változásokat.

Az Aegonnál megjegyezték, sok még a hiányosság, ezért figyelemmel követik az adószabályokkal és az állami nyugdíjjal kapcsolatos intézkedéseket. Az ING diszpécsere közölte: több pont még nem tisztázott, emiatt inkább várjon, aki a váltáson gondolkodik. Az Allianz ügyfélszolgálata szerint február végére várható részletes tájékoztatás a nyomtatványról, de várnak, mert még mindig nem tisztázott a visszalépés menete.

Az átlépés ütemére és a nyilatkozatokra vonatkozó kérdéseinket elküldtük a pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnökének, Borza Gábornak, akinek a titkársága későbbre ígért választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik