Belföld

Akik életüket adták Magyarországért

A magyar hősök emléknapja alkalmából megemlékezéseket tartanak ma országszerte.

Az Országgyűlés az első Orbán-kormány idején, 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk “az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért – az 1956-os forradalom idején is.

Schmitt Pál köztársasági elnök más közjogi méltóságokkal együtt koszorút helyez el a magyar hősök emlékkövénél, a fővárosi Hősök terén, ahol Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a rákoskeresztúri emlékparkban tiszteleg az elesett magyar katonák emléke előtt. A megemlékezésen Boross Péter, a bizottság elnöke, volt miniszterelnök emlékezik meg a hősökről.

A parlament a magyar hősök emlékünnepe alkalmából visszahelyezi az Országház épületének a falára az 1910-1918-as Magyar Országgyűlés I. világháborúban hősi halált halt tagjainak, tisztviselőinek és alkalmazottainak emlékére készült emléktáblát. A táblát hétfőn leplezi le Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Lomniczi Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke közös megemlékezésükben azt írják: e napon közösen hajtanak fejet a hősi halottak emléke előtt, és különös tisztelettel gondolnak az első világháborúban elhunyt 600 ezer magyar katonára, köztük a nagyváradi 4. honvéd gyalogezred Doberdó térségében elesett hőseire.

Az Emberi Méltóság Tanácsa – amelynek tagja Tőkés László is – fontos célkitűzésének tartja, hogy a nemzeti méltóság programja keretében emlékeztessen azokra a hősökre, akik életüket áldozták a hazáért, akik többségükben jeltelen sírokban nyugszanak, és akiknek sírhantjára ma már senki nem visz virágot. “Sok százezer magyar család fájdalommal emlékezik egykori hozzátartozóira, akiknek hősi üzenete a ma élők számára az, hogy csak az összetartás és egymás méltóságának tisztelete hozhat nyugodt és békés jövőt Magyarország számára” – zárul a dokumentum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik