Belföld

Romagyilkosságok: nem lesz több gyanúsított

Legkésőbb december elején ismerhetik meg a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő sorozatgyilkosság feltételezett elkövetői a bűnösségüket alátámasztó végleges igazságügyi szakértői véleményeket.

A Népszabadság rendőrségi forrásból úgy értesült, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még novemberben, de legkésőbb a jövő hónap elején a gyanúsítottak elé tárja azokat a szakértői véleményeket, amelyek a nyomozók szerint a még augusztusban letartóztatott négy férfi bűnösségét minden kétséget kizáróan igazolják. Egy nevének mellőzését kérő illetékes szerint már nem lesz több gyanúsított.

Nem voltak felbujtók?

Az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján a rendőrség álláspontja továbbra is az, hogy a négytagú halálbrigádnak nem voltak megbízói, sem felbujtói, sem finanszírozói. Ők maguk tervelték ki és hajtották végre azt a kilenc fegyveres, Molotov-koktélos támadást, amelynek hat roma esett áldozatul, köztük egy ötéves gyerek.

A rendőrségnek állítólag számos, megdönthetetlen bizonyítéka van, így akkor is bizonyítani tudják a négy letartóztatott férfi bűnösségét, ha ők az eljárás további szakaszában már meg sem szólalnak.

Vannak még kérdések

A lap úgy tudja, miközben a nyomozók az utolsó szakértői jelentésekre várnak, arra a kérdésre is keresik a választ, hogy miképpen kerültek 2008 márciusában a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Besenyszögről elrabolt fegyverek a gyanúsítottakhoz. A nyomozók nem tartják valószínűnek, hogy a négy gyanúsított között lennének a fegyvereit az interneten megvételre kínáló vadász kirablói, de még nem zárták ki ennek lehetőségét sem.

Megválaszolandó kérdés továbbá az is, hogy mi volt az indítékuk. A nyomozók azt mondták, ők leginkább a gyanúsítottaktól szeretnék hallani, hogy miért követték el tettüket, s hogy milyen szempontok szerint választották ki áldozataikat – írja a Népszabadság.

A romák elleni támadássorozat 2008. június 21-én kezdődött és tizenhárom hónap alatt kilenc támadást hajtottak végre. Hat roma életét vesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik