Belföld

Karácsony Gergely: Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székházához szervezet tüntetést péntek estére Karácsony Gergely, miután újraszámolták a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait.

A hivatalban lévő városvezető „a választások tisztaságáért” hívta utcára a híveit, délután pedig arról posztolt a Facebookon, hogy bár a tényadatok alapján az újraszámolás után is ő nyert, „a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt, el akarják csalni a választást”.

Karácsony valamivel negyed hét után állt színpadra. Az NVB ülése még mindig nem kezdődött el, pedig eredetileg ötkor kellett volna. Karácsony a beszédét azzal kezdte, azért gyűltek össze, mert szeretik a demokráciát, és szabadon akarnak dönteni a város és a saját sorsuk felett. „Amikor 2019-ben sokak meglepetésére megnyertük a választást itt Budapesten, akkor azt mondtuk, hogy visszavettük a várost a hatalom embereitől. (…) Az elmúlt öt évben Budapest minden problémája ellenére szolidárisabb zöldebb és szabadabb város lett” – mondta a főpolgármeseer, és szerinte mindez azért sikerült, mert a budapestiek döntöttek a város jövőjéről. „Mert Budapest köztársaság, és nem részvénytársaság” – ismételte meg.

Karácsony szerint bőven akadt példa arra, hogy a hatalom megpróbálta kivéreztetni a fővárost, de nem sikerült Budapestet térdre rogyasztani. Kitért a lehallgatásokra, a házkutatásokra, amivel szerinte a hatalom a városvezetést akarta megtörni, de ezzel sem jártak sikerrel. És mindezeket azért eszközölték Karácsony szerint, mert a hatalom rájött, hogy Budapesten tiszta versenyben nincs esélye leváltani a demokratikusan megválasztott polgármestereket.

Ezért jöttek a trükkök – folytatta Karácsony – sorra véve, hogy a Fidesznek két jelöltje volt: a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra, aki „a világ legostobább kampányát folytatta”, és egy államtitkár, Vitézy Dávid, aki kikérte magának, ha azt mondták rá, hogy fideszes.

Szentkirályi visszalépésével Karácsony szerint a kormány megalázta a Fidesz-szavazókat és félrevezette az ellenzékieket.

De sikerült nekik megnyerni a választást? Már megint nem sikerült!

– harsogta a tömeg megelégedésére.

Ezután arról beszélt, hogyha ennyiben maradt volna a dolog, nem kellett volna utcára menniük, de a hatalom mindent bevet, hogy megmásítsa az eredményt, majd sorolni kezdte a választási bizottsággal szembeni vádjait, amiket már korábban részletezett. „Minél több időt bent tölt a bizottság, annál kevesebb Karácsony-szavazat és annál több Vitézy-szavazat van” – jelentette ki, hozzátéve, „hogyha így folytatódik, Vitézy Dávid kétharmaddal fog nyerni”. Ezt alátámasztandó arról beszélt, hogy korábbi információk szerint 70 szavazat volt a különbség közte és Vitézy között – erről írt lapunk –, ám azóta ez a különbség 54 voksra apadt – erről írt az Index –, majd már 29 szavazat a különbség az NVB fideszes többségének döntései miatt.

A főpolgármester úgy folytatta, minél több a furcsaság, annál több a Vitézy-szavazat – a vitákat pedig szerinte csak egyféleképpen lehet elsimítani véglegesen: ha új választást írnak ki. Éppen ezért, jelentette ki, bármire jut odabent a választási bizottság, ő új választás kiírását fogja kérvényezni.

Mert ez a demokrácia érdeke

– szögezte le.

Frissítünk! Az újraszámolás alapján 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Az újraszámolás alapján 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Több mint 800 ezer szavazatot adtak le, pénteken 24 ezer érvénytelen voksot számoltak újra, így alakult ki ez a különbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik