Belföld europoli

A KDNP kilép az Európai Néppártból

Szajki Bálint / 24.hu
Semjén Zsolt a 30. FeHoVa kiállításon 2024 februárjában, Budapesten.
Szajki Bálint / 24.hu
Semjén Zsolt a 30. FeHoVa kiállításon 2024 februárjában, Budapesten.

A KDNP kilép az Európai Néppártból, mert számukra erkölcsileg elfogadhatatlan Magyar Péter és a Tisza Párt tagsága az EPP-ben – jelentette be Semjén Zsolt pénteken, amiről az ATV számolt be.

Semjén elmondása szerint pénteken őszinte, korrekt és hosszú beszélgetést folytatott Manfred Weberrel, a Néppárt elnökével. Hozzátette, hogy érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi szituáció, mert „az Európai Néppártba Antall József és Helmut Kohl személyesen hívta be a KDNP-t”.

Hozzátette: az EPP szempontjából érthető, hogy Magyart és a Tisza Pártot felveszik a frakcióba a létszám miatt, az viszont kényszerpályára tette a KDNP-t, hogy Magyar személyében támadta Hölvényi Györgyöt, a KDNP európai parlamenti képviselőjét. Semjén elmondta, hogy a helyzetet átbeszélte Orbán Viktorral és Navracsics Tiborral is, aki részben a néppárti tagság miatt lépett be a KDNP-be. A döntés miatt Hölvényi sem marad a néppárti frakcióban.

Az MTI-nek az eseményről szóló összefoglalójában a KDNP kilépése feltételes módban szerepel, és azt a Tisza Párt belépéséhez kötik. A nap folyamán Weber Magyar Péterrel is tárgyalni fog, a Tisza csatlakozásáról a Néppárthoz még nem született hivatalos döntés.

Hölvényi György később maga is megszólalt az ügyben. A közösségi oldalán megosztott üzenetében közölte, „elmentünk a falig” és kijelentette: noha a KDNP számára fontos az Európai Néppárt, Magyar Péter elfogadhatatlan az EPP uniós parlamenti frakciójában, ahogy a Tisza Párt felvétele is az Európai Néppártba.

Eredmények
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik