Belföld csatatér 2024

Az újraszámolás alapján 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Bejelentették a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámolásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság péntek délutáni ülésén:

  • Karácsony Gergely (Párbeszéd–MSZP–DK) szavazatainak száma 112-vel,
  • az LMP, majd a Fidesz által támogatott Vitézy Dávid szavazatainak száma 395-tel,
  • Grundtner András (Mi Hazánk) voksainak száma 53-mal nőtt,

vagyis a Karácsony és Vitézy közötti szavazatkülönbség 283-mal csökkent, a hétfőre virradó éjszaka megállapított különbség azonban 324 voks volt a főpolgármester javára, így

Karácsony Gergely 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást.

  • A főpolgármesterre 371 578,
  • kihívójára így 371 537 érvényes szavazat érkezett,
  • míg Grundtner András 38 545 voksot kapott.

Az NVB még nem szavazta meg az erről szóló, felolvasott döntéstervezetet, amikor az utcán ujjongással és tapssal fogadták Karácsony győzelmét, amit a bizottsági ülésteremből is hallani lehetett. Ezt követően becsukták az ablakokat.

A választási bizottság végül 16 igen szavazattal, egyhangúlag állapította meg a főpolgármester-választás módosított végeredményét.

Karácsony Gergely a 24.hu kérdésére a döntés után elmondta, hogy az NVB számára kedvező döntése ellenére fellebbez a választás eredménye ellen.

*

Az NVB ülését öt órára hívták össze, de jelentős, több mint kétórás csúszással kezdődött el. A nap folyamán érvényesnek minősített szavazatokat a bizottság tagjai előzőleg egyesével átnézték – helyenként nagyítóval.

Adrián Zoltán / 24.hu

 

A Nemzeti Választási Iroda V. kerületi, Alkotmány utcai székházában csaknem 24 600 szavazatot kellett újraszámolni – a folyamatról frissülő cikkben számoltunk be. A vasárnapi főpolgármester-választáson rendkívül szoros eredmény született: Vitézy Dávid a több mint 800 ezer leadott szavazatból mindössze 324 vokssal kapott kevesebbet, mint a hivatalban lévő Karácsony Gergely.

A voksok sajtónyilvános újraszámolását péntek reggel 9 óra után kezdték meg, és délután 2 óra előtt fejezték be. Több mint ötszáz, korábban érvénytelennek nyilvánított szavazólapot minősítettek végül érvényesnek, az Index információja szerint az újraszámolás eredményeként 54 szavazatra csökkent Karácsony Gergely előnye, de ő nyerte a főpolgármester-választást. Lapunknak az NVB egyik tagja ennél nagyobb, 70 körüli szavazatszám-különbségről beszélt. Ebből lett végül az NVB-tagok határozatai nyomán 41 szavazatnyi különbség, miután ők egyesével értékelték a vitatott szavazólapokoat.

Karácsony az eredmény kihirdetése előtt az NVB épülete előtt tartott tüntetésen arról beszélt, hogy minél tovább vizsgálódik a választási bizottság, annál több a Vitézy-szavazat: így lett a 70 szavazatnyi előnyéből 54-es különbség, majd már csak 29 voks az eltérés, és „ha így folytatják, kétharmaddal nyer Vitézy Dávid”. Ezért újra a főpolgármester-választás megismétlését követelte, tiszta szabályok alapján.

Litresits András, az NVB MSZP által delegált tagja az újraszámlálás során a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a szavazatok legalább harmadát rosszul kötegelték. Hozzátette, az eredmény azon is múlik, hogy a bizottsági ülésen érvényesnek számolják-e ezeket.

Egy másik eljárásban új szavazást szerettek volna Vitézyék két kerületben

Az NVB szerda este rendelte el a szavazatok újraszámolását, miután Vitézy fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy a bizonyítékaik alapján 202 szavazókörben érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak.

Vitézy egy másik eljárásban azt szerette volna elérni, hogy két kerületben (IV. és VII.) semmisítsék meg az eredményt, és ismételjék meg a szavazást. Érvelése szerint ezekben a kerületekben nem volt megfelelően áthúzva a választás előtt két nappal visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra neve a szavazólapokon, de ezt a fellebbezésüket a Fővárosi Választási Bizottság elutasította, arra hivatkozva, hogy a Vitézyék által csatolt fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. Emellett a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége közötti ok-okozati összefüggés sem állapítható meg egyértelműen. Vitézyék e döntés ellen is fellebbeztek, így erről is az NVB-nek kellett határoznia.

A választási bizottság a fellebbezést elutasította, 15:1 arányban, egyedül az LMP-s delegált adott volna helyt a fellebbezésnek. A többségi érvelés szerint a választási eljárás szabályai nem határozzák meg, hogy milyen módon kell áthúzni az utolsó pillanatban visszalépő jelöltek nevét a szavazólapokon.

24.hu

Vitézy 13 kerületben nyert, míg Karácsony csak 10-ben a hétfőre virradó éjszaka közzétett eredmény szerint. Azt, hogy kerületenként hogyan alakult kettejük küzdelme, az alábbi cikkünkben mutattuk be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik